Sagene Avis

Sagene Avis

Når en ølekspert og en ølentusiast møtes

PODCAST: Tore Hage var gjest i Kristopher Schaus podcast «Rekommandert» denne uka. Foto: Privat

Tore Hage, som er med i spalten vår «På tur med Tore», har denne uka vært med i Kristopher Schaus podcast.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

TØYEN/BYDEL SAGENE: Tore Hage er over gjennomsnittlig interessert i historie og han kan svært mye om lokalhistorien i bydel Sagene. I spalten «På tur med Tore» tar han oss med på tur rundt omkring i bydelen, og litt utenfor.

Her kan du lese om alle turene med Tore

Denne gangen har Tore dratt ut på en egen tur, over til Tøyen, for å være med på Kristopher Schaus «Rekommandert» - en podcast som spilles inn foran publikum på utestedet Tøyen Postkontor. Her snakker Schau med eksperter i utvalgte tema, helt til de ikke lenger har noe å snakke om.

– Kristopher er en uvanlig strukturert kar. Allerede for et år siden hadde han lista over podcaster fram til nå klar, så allerede før jul i fjor bestemte vi dag og innhold, sier Tore til Sagene Avis.

Hva er øl?

Kristopher Schau er ifølge Tore en stor fan av alkoholfritt øl, og på den måten kom de i kontakt og begynte å planlegge en podcast med emnet øl, Dr. Sopp og gamle saxofoner - sistnevnte burde skrives med x også på norsk, mener Tore, han påpeker at oppfinneren het Adolphe Sax, ikke saks.

Tore har som tidligere nevnt ikke bare en stor lidenskap for øl, dette er også hans daglige arbeid. Han har nemlig jobbet hos Ringnes Bryggeri i over 25 år, og er utviklingssjef og leder en kjemikerarbeidsgruppe for Carlsberg Group. Her passer han på at det er den samme pilsen som produseres i dag, som i 1886.

Men hva er egentlig øl? Dette prøvde Tore å svare på i podcasten.

– Råvarer, prosess og ikke minst ølgjæren. Og så hadde vi en lang gjennomgang av flere av Kristiania-bryggeriene fra 1800-tallet, der han spesielt liker Nordens eldste bayerølbryggeri, Christian Schous bryggeri. Men han syns det er litt dumt at det ikke het Kristopher Schaus bryggeri.

– Vi hadde selvfølgelig også en bolk om alkoholfritt øl, som Ringnes har brygget i snart 50 år, og at å lage et godt alkoholfritt øl er noe av det vanskeligste en brygger kan gjøre.

Tore Hage i festsalen ved Ringnes Brygghus Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Dr. Sopp

Det er mange milepæler i ølens og Ringnes’ historie. Og noe av det mest spennende er Dr. Olav Sopp, mener Hage, som tidligere har holdt foredrag i to timer kun om denne mannen. Derfor var han selvfølgelig også en stor del av samtalen med Schau: Om hans bakgrunn som kunnskapsformidler om spiselig sopp og hans virke som første laboratoriesjef hos Ringnes - der han innførte ny vitenskap og rendyrket gjær.

Før Dr. Sopps tid var ikke gjæren så veldig ren, da visste man aldri helt hva man fikk under ølbryggingen. Men Dr. Sopp tok en del av de tyske gjærstammene som allerede var i bryggeriet og rendyrket dem slik at de fikk bedre kontroll på produksjonen. Det var han som skapte basisen for den moderne bryggeridriften basert på vitenskapelige metoder, på slutten av 1880-tallet.

Det var også Sopp som oppfant Vikingmelk, og som videre førte til at han tilbragte resten av livet på melkefabrikken på Kapp på Toten.

Her kan du lese mer om Dr. Sopp

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...