ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Det grønne skiftet:

– Når forskjellene mellom folk øker er det lett å forstå at de blir sinte

INVITERER TIL DEBATT: Ragnhild Sjoner Syrstad (AP) er ordstyrer i debatten onsdag 30. januar. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Sagene Arbeiderparti inviterer til den politiske debatten «Det grønne skiftet - en urettferdig omstilling?», hos Gramstua onsdag 30. januar klokken 19.00.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: – En rettferdig, grønn omstilling er et høyaktuelt tema: Vi må omstille oss for at mennesker skal kunne leve på jorden, men dersom det ikke gjøres på en rettferdig måte vil omstillingen bli vanskelig. Da kan vi risikere at omstillingen kommer for sakte slik at klimaproblemet blir for stort til å løse, sier ordstyrer i neste ukes debatt, Ragnhild Sjoner Syrstad.

Konsekvensene av dette er fatale, noe vi ikke kan risikere, forteller hun videre.

– Opprøret til de gule vestene er et tydelig signal på at folket, i alle fall i Frankrike, vil se mer rettferdighet i klimapolitikken. Opprøret der handler om mer enn økte drivstoffpriser, men demonstrasjonene ble utløst av at økte utgifter til transport kommer på toppen av en lavere levestandard generelt.

Når forskjellene mellom folk øker er det lett å forstå at folk blir sinte. Dersom kollektivtilbudet mangler og transport blir dyrere, vil det unektelig ramme dem som har lav inntekt hardest, fortsetter hun.

– De lavtlønnede merker pisken best. Vi kan bruker gulrøtter i klimapolitikken også, men man må jo ha penger for å kunne kjøpe seg en Tesla eller en el-sykkel. Det er også et eksempel på at klimapolitikken rammer skjevt - de rike kan benytte seg av belønningene.

ANNONSE

– Arbeiderpartiet ser helheten i klimapolitikken

– Nå er vi på et kritisk punkt for omstilling. I høst kom rapporten som viser at vi har dårligere tid enn først antatt på å stoppe global oppvarming. Nylig kunne vi lese om NRK-journalistene som hadde reist rundt i Norge det siste året for å se om klimaendringene hadde kommet til Norge. Funnene var skremmende – klimaendringene er her allerede. Det er særdeles viktig at politikere tar problemet med skjev byrdefordeling innen klimapolitikken på alvor nå, fordi vi rett og slett ikke kan mislykkes med omstillingen.

Da må vi se på løsningene lokalt også. Det beste folk kan gjøre selv for klimaet er ikke nødvendigvis å kutte flyreiser eller rødt kjøtt, men å bruke stemmeretten sin riktig, mener Sjoner Syrstad.

– Arbeiderpartiet er et parti som ser helheten i klimapolitikken. Vi har to tanker i hodet samtidig, nemlig effektive klimaløsninger uten at noen samfunnsgrupper blir tapere.

– Er miljøhovedstad som følge av Arbeiderpartiets innsats

Formålet med debatten er å øke kunnskapen om sammenhengen mellom vanlige folks økonomi og de vanligste virkemidlene i klimapolitikken.

ANNONSE

– Derfor kommer nestleder i tankesmien Agenda for å snakke om ulikhet i samfunnet. De har jobbet tett med dette i mange år og ser at utviklingen går feil vei, også her i Norge. Framtiden i våre hender jobber bredt med klimapolitikk og vil servere oss en meny av mulige løsninger. Kanskje finner vi noen som både løser klimaproblemet og som folk kan leve med?

I tillegg kommer Ann Therese Gullberg som er tidligere forsker på CICERO, tidligere rådgiver i Arbeiderpartiets Stortingsgruppe i energi- og miljøkomitéen og som har jobbet tett med den lokale klimapolitikken til Arbeiderpartiet, spesielt byenes rolle.

– Oslo har jo blitt miljøhovedstad som følge av innsatsen Arbeiderpartiet har lagt ned her. Skal vi kunne bli enda grønnere framover er det viktig å ha rettferdighetsperspektivet i utformingen av politikken.

Ordstyreren håper på en fruktbar diskusjon og mange deltakere. Dette er vår tids store utfordring, mener hun.

– Så stor at den må løses i felleskap. Vi starter med en hyggelig samtale på Gramstua på onsdag.

ANNONSE

Panelet:

  • Ida Thomassen, politisk rådgiver, Framtiden i Våre Hender
  • Kaia Storvik, nestleder, Tankesmien Agenda
  • Anne Therese Gullberg, AP
  • Ordstyrer: Ragnhild Sjoner Syrstad

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE