Sagene Avis
Seksjonsheader

«Nei, det er ikke lurt å gi folk til rett til parkeringsplass selv om det er en el-bil»

Almaz Asfaha og Hilde Herrebrøden i Sagene MDG Foto: Helle Hoas Gannestad/Privat

DEBATT: «Ap sitt rigide forslag om et minimumskrav til 3 p-plasser per boligprosjekt – uansett om det er 6 eller 600 boliger som skal bygges - løser få problem og vil være kontraproduktivt om man ser på følgekonsekvensene.»

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2021 kl 11:34

Sagene Ap har det siste kvartalet brukt godt med «spalteplass» i Sagene Avis for å forklare og fremme sin miljø- og klimapolitikk. Men det er uklart for oss i MDG om noen egentlig blir klokere og vi skjønner ikke helt hva som gjør den grønn.

Det mangler ikke på mer eller mindre tydelige spark til MDG – og det er helt greit, for vi står støtt i vår politikk og kan svare for den. Vi i MDG ønsker ikke å ha monopol på miljø- og klimapolitikk. Men når Ap snubler med vedtak som vil være motstridende til deres egne målsetninger, og samtidig antyder at vår politikk er for radikal for folk flest, vil vi gjerne gjøre rede for våre forslag og stemmegiving i lokalpolitikken.

Det er helheten som teller sier Ap, og vi er så hjertens enige. Men vi er jammen usikre på om Sagene Ap sin politikk samsvarer med deres egne postulater. Det er bare å se til stemmegivning i lokalpolitikken den siste tiden, der Arbeiderpartiet i flere saker har gått i allianse med Høyre om konserverende tiltak. Både Ap og Høyre har vært i Sagene Avis om behov for en minimumsnorm i bydelsens høring til ny parkeringsnorm for Oslo, men stemmegivingen gikk ikke deres vei i komité og bydelsutvalg.

Den helhet MDG ser er at parkeringsnormen skal gjelde for hele byen, ikke bare vår bydel, og legger opp til å snu normen fra et krav om å bygge parkeringsplasser til å vurdere antall plasser ut ifra behov hos brukere, dagens kollektivtilbud og framtiden mobilitetsløsninger. Det er ingenting i denne normen som sier at det ikke kan sette av felles parkeringsplasser til de som måtte trenge det både av beboere og tjenesteytere. Det handler kun om vilje og eierskap. For den tid er nok straks forbi at hver leilighet selges med egen parkeringsplass. Overgangsløsninger der det er behov kan helt sikkert også tas opp både av berørte etater og oss politikere i bydelen når plansakene kommer på bordet.


Ap sitt rigide forslag om et minimumskrav til 3 p-plasser per boligprosjekt – uansett om det er 6 eller 600 boliger som skal bygges - løser få problem og vil være kontraproduktivt om man ser på følgekonsekvensene. Parkering handler ikke bare om transport, men hvordan vi forvalter penger, materialer og areal - det er her den praktiske politikken og helheten som Ap og Høyre etterlyser kommer inn. Snakker Ap for de få som har råd til bil og dyrere leiligheter pga. krav om flere plasser enn det er plass og i nær framtid behov for? De få som vil ha plass til sitt eksklusive fremkomstmiddel på bekostning av klimagassutslipp fra byggematerialer, utfordringer med grunnforhold og grunnvann som vil påfører andre/naboer utfordringer den tette byen? Hvor er solidariteten, kunnskapen og helheten her Arbeiderpartiet? Og hvorfor tallet 3?

I MDG tenker vi at transport og mobilitet er problemstillingen og ikke parkeringsplassene. Vi har også tro på at reguleringer der det trengs kan være motor til å endre teknologi, markeder og behov. Vår felles utfordring som politikere er å vise vei og invitere folk med på reisen mot fremtiden. MDG elsker gulrøtter og vi tror på litt dytting om folk blir opplyst med innsikt og kunnskap om hva hvert skritt vi alle tar hver dag innebærer, og også se konsekvensen.

Ny teknologi løser ikke alltid problemet – så nei, det er ikke lurt å gi folk rett til parkeringsplass selv om det er en el-bil. En bil er fortsatt en bil, som dessuten for det meste står stille. Nye teknologi i transportsektoren er rett rundt hjørnet, og vil gi oss et større utvalg av løsninger for å frakte oss fra A-B. Smarte verktøy vil gjøre transportmiddel enklere tilgjengelige for flere enn de som har førerkort, og kan være solidariske løsninger for fellesskapet om vi handler klokt. Parkeringsnormen er én av mange reguleringer for å løse transportutfordringene, men vi må ha en norm som åpner opp for stedstilpassede løsninger og framtidens behov - ikke en norm som motarbeider andre miljø- og samfunnsmål. Majoriteten av parkeringsplasser er i dag utenfor kommunens «kontroll» da de er eid av private personer eller selskap. Med en slik fordeling ser ikke MDG at resultatet av en strategi for sammenheng mellom beboerparkering og parkeringsnorm blir noe annet enn kostbart skrivebordsarbeid. Om en slik strategi skal gi mening for regulering av eierskap, bruk og fordeling må vi være hakket mer radikale. Foreløpig er ikke vi i MDG der.

Politikken balanserer mellom fortellingen om en bedre fremtid og praktisk handlingsrom i den hverdag vi lever i. MDG på Sagene er opptatt av å gjennomføre en praktisk politikk med forankring i vårt handlingsrom, og blikk til siden og framover for mulige konsekvenser. Bydelens arbeid med miljø over flere år har vist at visjoner kan nedfelles i praksis. Med MDG i front fikk Sagene i 2017 en miljø- og klimastrategi med flere grønne tiltak som senere er implementert i Oslo kommune som felles tiltak for hele byen. MDG ønsket for revidert strategi å vedta en like målrettet strategi som ville dra oss videre og peke på konkrete utfordringer. For vi har gjort en reise allerede og de fleste har fått med seg hva miljø omfatter. Varteressian trekker fram at miljø- og klimastrategien er «omfattende.» Omfattende blir Ap og Høyre la til generelle utsnitt fra bl.a FNs bærekraftmål som bydelen ikke kan løse eller måles på. For å ikke skape tvil - MDG omfavner bærekraftsmålene, men for at de skal ha verdi må de brytes ned til konkrete handlinger og gjøre det forståelig for folk hva miljø handler om. Særlig på bydelsnivå der man står overfor praktiske valg i et trangt budsjett, er klare verktøy viktig. Store ord og sitater har vi liten tro på som triggere til å dele mer, reise smartere, spise sunnere, komme seg mer ut i frisk luft og frodige omgivelser til å møte folk – når denne pandemien er over. Sagene MDG ønsker å føre en ansvarlig og målrettet politikk som løser utfordringer i sin kontekst, men med et blikk langt fram.


Framtiden vil være radikal og det har den mer eller mindre alltid vært. Gjennom årtusener har vi erfart at endringer er lurt. Både hjulet, dampmaskinen og forbrenningsmotoren har vært nyttige oppfinnelser til sine tider, og endret menneskets handlingsrom radikalt både til det positive og negative. Historien viser oss også at det sjelden er smart å bli igjen på perrongen. Å gå foran har alltid blitt møtt med mistro og skepsis, men vi i MDG har tro på framtiden og menneskets evne til omstilling - det har gått bra før. MDG ønsker å fortelle om muligheter innenfor framtidens rammebetingelser. Vi har tillit til at mange nå ser at endringer er nødvendig. Endringer er ubehagelige og kommer noen ganger raskere enn vi liker og er klar for. Pandemien er et nært og dramatisk eksempel på radikal endring både på liv og helse, arbeidshverdag og handlingsrom, men det forteller oss også at vi kan mobilisere raskt når vi må.

I Morgenbladet sist uke var hovedtema Senterpartiets endring i miljø og klimapolitikk de siste årene. Mange, som er engasjert i miljø og politikk, vet hvor det partiets politikk på den fronten har sparket. Det slår oss at Sagene Ap sin retorikk og praktiske politikk er litt i samme leia som Sp nasjonalt. Sp er splittet i miljø- og klimapolitikken, men i bladet er det et klokt sitat fra partiets Svein Sundsbø som står på den grønne siden: «Klimapolitikk dreier seg ikke først og fremst om å si og mene det 'riktige', men om å få det nødvendige til å skje.» Det kan faktisk vi i MDG skrive under på. Politikken kan ikke hoppe bukk over strategisk viktig valg. Retoriske poeng som snakker folk etter munnen fører oss ikke framover.

Så Sagene Arbeiderparti – vi i MDG Sagene er ombud for framtiden og sanker kunnskap og søker å se konsekvenser av den politikk våre velgere lokalt har gitt oss tillit til å fremme. Enkeltindividers behov skal løses, både på kort og lang sikt. Men noen ganger må vi snu på flisa, gjøre vei i vellinga, snu om på 5-øringen eller dra i brekket når det trengs. På samme vis som Ap i etterkrigstiden innførte etter den tids målestokk dristige og radikale endringer i boligpolitikk og institusjonsbygging for et sosialdemokrati, står vi nå overfor et nytt knepp i samfunnsutviklingen mot det grønne fordi vi nå vet at det er grunnleggende viktig for oss alle. Om det er rødt eller blått er ikke så viktig for oss, for det grønne er grunnleggende solidarisk.

Radikalt, ja, kanskje det, men vi står i det.

Almaz Asfaha, gruppeleder i Sagene MDG og bydelsutvalgsleder
Hilde Herrebrøden, nestleder miljø-, kultur- og byutviklingskomiteen

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...