Sagene Avis

Nei til engangsgriller i parken

Fredelig og lite grilling i fine Bjølsenparken, en torsdag formiddag. Foto: SAGENE AVIS

– Hvert år selges det over en million engangsgriller - sosialt og viktig. Men samtidig mye søppel, sier Jørgen Foss (Ap) og nå skal bydelen teste ut nei til engangsgriller i denne parken.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2017 kl 13:06

BJØLSEN:– Hvert år selges det over en million engangsgriller i Norge. Bydel Sagene er en bydel med mange grønne parker og i sommersesongen samles mange i disse grønne perlene for sosiale aktiviteter og grilling, sier Jørgen Foss (Ap) til lokalavisa i forkant av torsdagens bydelsutvalgsmøte.

Han fortsetter.

– Dette er både sosialt og viktig for innbyggerne, men samtidig medfører det mye søppel i parkene våre.

Todelt

I selve bydelsutvalgsmøtet torsdag kveld, ble problemstillingen med engangsgriller lagt frem som todelt.

– De svir merker i gresset og gjør at parkene fremstår mindre attraktive i lang tid etter at engangsgrillen er brukt, og ikke minst skaper de mye søppel. Hver helg er alle søppelkasser overfylte av engangsgriller, ifølge Jørgen Foss (Ap) i bydelsutvalgsmøte i Bydel Sagene forrige torsdag.


Arbeiderpartiet ønsker i utgangspunktet et forsøk med forbud mot engangsgriller i Bjølsenparken. Men et forbud vil kreve en hjemmel, og det går frem av sakspapirene at det per i dag, ikke foreligger en slik hjemmel.

– Vi kan derfor ikke forby engangsgriller, men vi ønsker likevel at det i Bjølsenparken settes igang et prøveprosjekt, videre ifølge forslaget.

Vedtak og tiltak

Bydelsutvalget i Bydel Sagene vedtok med flertall for følgende.

– Bydelsutvalget ber direktøren iverksette tiltak for å profilere Bjølsenparken som en park der bruken av engangsgriller minimeres.

Aktuelle tiltak er:

  • Sette opp griller
  • Plakt/skilting i parken
  • Informasjon i sosiale medier
  • Direktekontakt med publikum i parken
  • Det etableres kontakt med dagligvarebutikker rundt Bjølsenparken for å fremme salg av grillkull framforengangsgriller

Hjemmel

– Vi kommer til å følge nøye med i hvirdan det utviklier seg i Bjølsenparken i år. Ser vi ikke store forbedringer vil vi jobbe for å få hjemmel til å forby engangsgriller gjennom for eksempel endringer i politivedtektene. Det vil også være aktuelt å utvide dette til alle de andre grønne områdene i bydelen, oppsummerer bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg fra torsdagens lokalpolitiske møte i Bydel Sagene.

Bymiljøetaten

Lokalavisa har vært i kontakt med Bymiljøetaten, som har driften av parkene rundt omkring i byen.

– Egangsgriller er en ganske stor utfordring i mange av våre parker og friområder. Det genereres mye avfall og det blir ofte svimerker på både gressplener og tredekker. I tillegg kommer sikkerhetsaspektet og at det kan være ganske sjenerende med mye matos og røyk, sier pressekontakt Monica Thorud Olsen på vegne av Bymiljøetaten.

Men at de jobber kontinuerlig med å tilrettelegge våre parker med faste griller for på den måten å redusere bruken av engangsgriller.


– Og generelt oppfordrer vi folk til forsøke å finne alternativer til engangsgrillen, sier hun videre.

Rusken

Rusken sier på generelt grunnlag at de hver eneste sommer får inn meldinger på Rusken-appen om mange griller som plasseres ved siden av avfallsdunkene.

– Det genererer altså mye avfall. I et miljøperspektiv er det selvsagt best å anskaffe en turgrill. Samtidig ønsker vi at Oslos borgere skal bruke parkene i sommer og vi oppfordrer de til å rydde opp etter seg og melde fra dersom de ser overfylte avfallsdunker, sier Ruskengeneral Jan Hauger.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...