ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Aktor om ambulansekapreren:

– Han holdt det for mulig at folk ville bli drept

Mannen som er tiltalt for sju drapsforsøk etter at han kapret en ambulanse i Oslo i 2019, risikerer forvaring om han blir dømt. Mandag startet rettssaken. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Aktor Alvar Randa mener at mannen som er tiltalt i ambulansekaprersaken forsto at folk kunne bli drept av kjøringen hans. Selv nekter 33-åringen straffskyld.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2021 kl 16:55

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: – Påtalemyndigheten mener at han holdt det for mulig at de fornærmede ville bli drept gjennom kjøringen, og at han likevel valgte å gjøre det. Det er det som er kjernen i saken, sa statsadvokat Alvar Randa i sitt innledningsforedrag mandag.

Statsadvokat Alvar Randa under rettssaken mot mannen som kapret en ambulanse på Rosenhoff i Oslo 22. oktober i 2019. Rettssaken startet i Oslo tingrett mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En 33 år gammel mann står i Oslo tingrett tiltalt for å ha kapret en ambulanse på Rosenhoff i Oslo 22. oktober 2019, før han deretter kjørte rundt på Torshov.

Underveis kjørte ambulansen blant annet opp på et fortau i Åsengata og traff en barnevogn der det lå et tvillingpar. Babyenes mor måtte ifølge tiltalen dra vognen til siden og selv kaste seg unna for å ikke bli truffet. Det samme måtte et eldre ektepar og senere også to politimenn. Ingen av dem ble alvorlig skadd.

Påtalemyndigheten mener at mannen forsøkte å drepe de sju personene.

ANNONSE

Nekter for drapsforsøk

På spørsmål fra dommer Martin Eiebakke om han erkjenner straffskyld for drapsforsøkene, svarte 33-åringen nei.

Han sa seg heller ikke skyldig i å ha truet to politimenn i forbindelse med tiltalen for drapsforsøk på disse.

33-åringen sa seg skyldig i de øvrige punktene i tiltalen, som blant annet omfatter grovt ran, oppbevaring av narkotika, grove trusler og å ha hatt med skytevåpen på offentlig sted.

Det er i tråd med det mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, på forhånd hadde varslet.

ANNONSE

33-åringen forsvares av advokat Øyvind Bergøy Pedersen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Det er ikke nok til å domfelle at de fornærmede opplevde å være i livsfare, og det er heller ikke nok at de faktisk var i livsfare. Det som er rettens oppgave er å ettergå bevis for hva som var hans forsett. Er det slik at han forsettlig forsøkte å drepe dem, eller er det andre omstendigheter bak kjøringen, sa Pedersen under rettssaken.

Han beskrev likevel kjøringen til klienten som «hasardiøs og lite hensynsfull».

– Men det rammes av en annen bestemmelse enn tiltalen for drapsforsøk, sa Pedersen.

Truet med avsagd hagle

I sin innledning viste også Randa en sammenfatning av hendelsesforløpet med kjørerute, overvåkingsvideoer og videoer fra publikum.

ANNONSE

Den starter med at tiltalte og en kvinne krasjet en Saab inn i en rundkjøring på Rosenhoff, før bilen kjører gjennom en hekk og havner på taket på en gangvei ved Torshovdalen. Der ser man tiltalte ta med seg flere bager fra bilen, før han går videre. Han har på seg en skuddsikker vest merket «politi».

Overvåkingsbilder viser deretter at en ambulanse stopper ved en bensinstasjon like ved, før tiltalte kommer inn i bildet. Det kommer også en politibil. Ambulansearbeiderne forsøker å få kontakt med tiltalte, før han rolig trekker fram en avsagd hagle som han retter mot dem og politiet, som så trekker seg unna.

Deretter legger han bagene inn i ambulansen, setter seg inn i bilen og kjører av gårde.

Bilder viser ambulansen som kjører i høy hastighet gjennom bygatene. En rekke skudd høres som politiet rettet mot bilen før mannen blir pågrepet etter å ha kjørt inn i en port i en bygård. I alt avfyrte politiet minst 19 skudd.

24 tiltalepunkter

Kvinnen som var i bilen som krasjet i rundkjøringen var først siktet i saken, men siktelsen mot henne er henlagt. Hun er likevel kalt inn som vitne.

ANNONSE

Tiltalen omfatter også en hendelse 31. august i 2019 der tiltalte skal ha kjørt i Oslo mens har var påvirket av narkotika. I bilen hadde mannen en ladd, avsagd hagle.

Det er i alt 24 punkter i tiltalen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE