Sagene Avis

Nesten 40 prosent er smittet gjennom venner og familie

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen mandag 21. september. Foto: Christian Fredrik Borg

På en pressekonferanse mandag annonserte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at det vil bli forbudt å samles mer enn ti personer i private hjem. Forbudet ble vedtatt av byrådet i dag. Dette er en skjerpelse av det statlige pålegget om at maksimalt 20 mennesker kan samles i privat regi.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.09.2020 kl 16:08

OSLO: Det skriver byrådet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Det var under pressekonferansen mandag at Raymond Johansen varslet innstrammingen, som gjelder fra om med tirsdag klokken 12.

Statlige helsemyndigheter anbefaler at private sammenkomster ikke har flere enn 20 deltakere, og at det må tilrettelegges for at det skal være minst 1 meter mellom deltakerne. På bakgrunn av smittesituasjonen i Oslo anbefaler smittevernoverlegen at antallet deltakere ytterligere reduseres, til maksimalt 10. Alvoret i situasjonen gjør i tillegg at byrådet ser det som nødvendig å fastsette grensen for antall deltakere som et forbud, og ikke kun som en anbefaling, skriver Oslo kommune.

– Situasjonen er alvorlig med økende smitte av koronaviruset, og 38,8 prosent er smittet gjennom familie og venner. Vi har derfor valgt å innføre et forbud mot å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn 10 personer til stede. I første omgang varer dette i to uker fra og med i dag, sier byrådslederen i meldingen.


Tiltakene i Oslo som ble varslet mandag:

  • Antall mennesker i private sammenkomster skal ikke overstiger 10 personer. Forbudet trer i kraft fra tirsdag 22. september kl. 12.00 og varer i to uker. Alle må kunne holde en meters avstand.
  • Registrering av gjester på serveringssteder. Byrådet anbefaler alle serveringssteder, kjøpesentre og andre publikumsrettede tjenester om å registrere alle gjester og besøkende. Dette for å gjøre smittesporingen mer effektiv. Personvernet må ivaretas og opplysningene slettes når smittefaren er over. (Det er senere presisert at registreringen på kjøpesentre gjelder spisesteder)

  • Generell munnbindoppfordring. Byrådet anbefaler alle om å ha munnbind lett tilgjengelig, ikke bare i kollektivtransporten. Munnbindet skal brukes ved trengsel og man ikke kan holde en meters avstand.

Kilde: Oslo kommune

Med private sammenkomster menes alle private sammenkomster og løsere arrangementer både innendørs og utendørs. Dette kan for eksempel være fester, selskaper og andre sosiale treff i eller i tilknytning til private hjem, i parker eller andre steder utendørs.

Forbudet mot private sammenkomster med flere enn 10 deltakere omfatter ikke det som i den nasjonale covid-19-forskriften defineres som et arrangement. Byrådet vil vurdere reguleringen av private sammenkomster på nytt om 14 dager.

– Smittesituasjonen vil være avgjørende for om regelverket kan lempes, eller må videreføres. Ingen av oss ønsker at vi må stenge ned enda mer igjen, men vi må jobbe sammen for å holde samfunnet åpent. Det betyr at: om du er syk? Hold deg hjemme, ta en test og bli hjemme til du er frisk. En negativ test gjør ikke at du kan leve som normalt. Om du har mulighet, vær på hjemmekontor. Hold en meters avstand. Og klarer du ikke å holde på meteren, bruk munnbind, sier Johansen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...