Ny døgnrekord, men regjeringen innfører ikke tiltaksnivå A i Oslo

Koronaen har ridd Oslo som en mare. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) måtte mandag på ny stramme inn tiltakene i hovedstaden. Foto: Berit Roald/NTB
Oslo har registrert 495 nye smittetilfeller det siste døgnet. Men siden Oslo har strenge, lokale koronatiltak, er det ikke aktuelt for regjeringen å innføre tiltaksnivå A i hovedstaden.
Publisert: 17.03.2021 kl 10:30
Sist oppdatert: 17.03.2021 kl 13:50
OSLO: Hovedstaden har registrert 495 nye koronasmittede det siste døgnet. Det er 214 flere enn onsdag i forrige uke og det klart høyeste så langt under pandemien.
– Smittetallene fra i går er svært høye. Det viser alvoret og hvor aggressiv den britiske, muterte varianten av viruset er, sier Johansen.
Tallet er 128 høyere enn ett døgn tidligere, da det ble ny smittetopp. Gjennomsnittet den siste uka er 290 smittede per dag. Totalt er 24.277 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.
– Inne i en tredje smittebølge
Helsebyråd Robert Steen (Ap) uttalte tirsdag til NTB at det ikke er tvil om at Oslo er inne i en tredje smittebølge. Han kaller situasjonen for alvorlig.
– Vi har aldri vært i nærheten av å registrere et så høyt smittenivå som vi har gjort den siste tida. Selv om vi har hatt svært strenge tiltak i Oslo i lang tid, har smitten mer enn firedoblet seg siden begynnelsen av februar, sa Steen.
– Det er en sterk økning i hvor mange som blir så syke at de blir lagt inn på sykehus, og de er yngre enn før. I tillegg vet vi nå at mange unge også får senvirkninger av korona. Det er bakgrunnen for at vi i går kveld innførte nye, strenge tiltak i byen med forbud mot mer enn to besøkende i private hjem og skjerpede tiltak i skolene. Vi må gjøre alt vi kan for å slå ned viruset, slik vi har gjort tidligere, la han til.
Innfører ikke tiltaksnivå A
Viken fikk nylig innført tiltaksnivå A, som innebærer de strengeste koronatiltakene.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kommer ikke til å innføre tiltaksnivå A, B eller C i Oslo. Foto: Berit Roald/NTB
Regjeringen har unnlatt å gjøre det samme med Oslo, som den siste tiden har hatt svært høye smittetall.
– Vår vurdering er at byrådet i Oslo har innført strenge tiltak og vurderer ytterligere. Det er Oslo som selv bestemmer sine tiltak nå, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.
At Oslo ikke omfattes av tiltaksnivå A etter koronaforskriften, gjør at Viken på visse områder har strengere tiltak. Eksempelvis har Viken måttet stanse toppidretten og stenge studiestedene.
– Oslo har over langt tid hadde veldig strenge tiltak. At Oslo ikke har alle tiltakene i A, vil ikke være et argument for å endre A, sier Høie.
Helseministeren regner likevel med at Oslo bruker tiltaksnivået i arbeidet med å fastsette lokale tiltak.
Oslo var pålagt strenge, regionale tiltak i forbindelse med mutasjonsutbruddet i Nordre Follo, men har siden 18. februar «kun» vært bundet av lokale og nasjonale tiltak.
Koronastengt Oslo
Ytterligere innstramminger i Oslo trådte i kraft onsdag. Det ble blant annet heldigital undervisning for ungdomsskolen, videregående skole og voksenopplæringen, samt forbud mot mer enn to besøkende i private hjem.
– Byrådet har tatt i bruk de sterkeste verktøyene vi har i verktøykassa for å få ned smitten. Samtidig er ikke dette noe vi kan vedta oss ut av gjennom tiltak alene. Det hviler et stort ansvar på hver enkelt av oss, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet.
Høie bekymret for at vi ikke ser toppen
Flere steder i Norge preges av høye smittetall. Helseminister Bent Høie (H) er bekymret for at toppen på den tredje koronabølgen i Norge ikke er synlig per nå. Det siste døgnet er det registrert 1.156 nye koronasmittede i landet.
– Vi er bekymret for at vi ikke ser toppen av den tredje bølgen ennå og at det vil kunne fortsette. Det tar ofte én til to uker før tiltakene slår ut på smittetallene, sier Høie til NTB.
Helseministeren betegner smittesituasjonen som veldig alvorlig.
– Vi ser også at smitteøkningen fører til det vi har jobbet for unngå, nemlig at sykehusene nå opplever en stor belastning og må avlyse andre avtaler, sier han.
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til VG at smittetallene vil nok fortsette å øke før det snur.
– Det kan uansett være at trenden snur om to uker hvis etterlevelsen av tiltak er god. Hvis vi får ned R-tallet ganske raskt, kan dette skje, sier Nakstad.
Nyhetsbrev
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!