Sagene Avis

1000 skrev under på parkkrav i Nydalen på ett døgn

VIL HA PARK: F.v.: Benjamin med foreldrene Sturla Frøyland og Caroline Jevanord Frøyland, Jon Holm fra Nydalen Velforening og Are Qvale fra Heilo Vel. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Heilo Vel og Nydalen Velforening startet underskriftskampanje for å få park i Nydalen opp i bystyret. Og det gikk unna.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

NYDALEN: I skrivende stund har over 1400 personer signert elektronisk på oppropet som ligger ute på minsak.no. Det er en side der befolkningen kan samle støtte til saker de ønsker skal tas opp politisk i bystyret. Kravet er 300 underskrifter for å løfte et innbyggerinitiativ opp til politisk behandling, og det målet ble nådd i løpet av få timer.

– Vi la ut saken søndag kveld, og hadde vel ikke ventet så god respons, så raskt, sier Caroline Jevanord Frøyland.

Facebook-aksjon

Hun og mannen Sturla Frøyland står bak Facebook-siden La Nydalen få sin Birkelund, som ble opprettet i fjor. Sammen med Nydalen Velforeing og Heilo Vel, som representerer boligområdene mellom Storosenteret, langs Gunnar Schjelderups vei og til Nydalen stasjon, tok de initiativ til oppropet 2. juni. At de bare ett døgn senere skulle ha fått støtte fra over tre ganger som mange som de strengt tatt trenger, viser at ønsket – og behovet – for grøntaeraler i Nydalen er presserende, mener de.

VIL HA PARK: F.v.: Benjamin med foreldrene Sturla Frøyland og Caroline Jevanord Frøyland, Jon Holm fra Nydalen Velforening og Are Qvale fra Heilo Vel.

Oppropet som har skapt entusiasme sier blant annet:


«Områder som er satt av til park og møteplass er av lite tilfredsstillende karakter og har helt ubetydelig størrelse. Beboere i Nydalen lider allerede av fraværet av offentlige møtesteder, og med nye 50.000 kvadratmeter med kontor og ytterligere 3000 boliger planlagt, blir behovet ikke mindre. Mangelen på offentlige parker og møtesteder er prekær.»

Vil ha kommunalt kjøp av tomt

Initiativtakerne mener det har vært et fravær av politisk ledelse i byutviklingen av Nydalen, og ønsker at politikerne nå skal komme på banen, før det er for sent.

«De siste egnede områdene for park (T-banetomten og Schibstedtomten) er nå under behandling for utbygging. Også her vil utnyttelsesgraden på tomtene bli høy om kommunen forholder seg passivt,» skriver de.

Jon Holm, leder i Nydalen Velforening, og Are Qvale i Heilo Vel, peker på at kommunen har kjøpt tilbake private tomter for å etablere parkarealer andre steder i byen.

– Dette har skjedd i Lørenveien 64, i forbindelse med utbyggingen av Hasle og Løren, sier de.


«Nydalen Velforening og Heilo Vel ber med dette Oslo kommune ta tilbake styringen i Nydalen og sørge for etablering av stor grønn park før det er for sent. Om nødvendig, må en eller deler av begge tomtene kjøpes tilbake av Oslo kommune. Mangel av park i Nydalen går spesielt utover de yngste beboerne. Barna tilbringer store deler av dagen på skole og i barnehage. Utearealene her er ned til 1/3 av minste anbefalte areal per barn. En stor grønn park vil kunne bøte på noe av arealbehovet til skoler og barnehager i området. Studenter og unge voksne bor hovedsakelig i trange hybler i Nydalen. De siste somrene har behovet for park for denne gruppen blitt spesielt synlig langs Akerselva. Hver minste lille grønne flekk har vært full av håndklær. En stor grønn park vil være nødvendig for livskvaliteten for denne gruppen. Vårt krav er at Oslo kommune etablerer en stor, grønn park i Nydalen. T-banetomten og Schibstedtomten er de siste egnede områdene, og kommunen må omregulere eller kjøpe tilbake tilstrekkelige deler av disse,» skriver de i oppropet.

– Nå peker vi på aktuelle tomter, men det viktigste er at det blir en park med størrelse, i Nydalen. Dersom kommunen mener at andre tomter i området er mer egnet, er det en vurdering de får ta. I byggeplanene som ligger fremme vises det til "parker", men dette er i realiteten for små områder, små hjørner i et byggeprosjekt, uten naturlig vegetasjon. Vi trenger et område der barna kan leke, grave i bakken, og som innbyr til rekreasjon for befolknignen her, som bare vil bli større i fremtiden.

Sandakerveien 113-119 (t.v.) og Sandakerveien 121 (trykkeritomta) er Nydalen-tomter der det planlegges nye boliger. Foto: Privat

Debatt om park

– Mange barnefamilier flytter fra Nydalen, og det er uheldig for bomiljøet. Vi må sikre gode oppvekstvilkår for barna her, sier Caroline Jevanord Frøyland.

DEBATT: «Barna i Nydalen trenger en stor park»


Det er Avantor som eier Sandakerveien 113-119, "T-banetomta", og her foreligger det planer om boligutbygging. OBOS kjøpte for et par år siden trykkertomta i Sandakerveien 121. Opprinnelig ønsket de å rive trykkeribygget, men har slått det fra seg. Bygget vil kunne egne seg som svømmehall, idrettsanlegg, eller til annen kulturaktivitet, har blant annet bydelsutvalget i Nordre Aker pekt på.

– Med 10.000 innbyggere er Nydalen som en middels stor kommune. Mange steder bygges det idrettsanlegg i sammenheng med en park. Dersom det blir et idrettsanlegg på Schibsted-tomta, vil det være naturlig å legge en park i tilknytning til denne, sier Sturla Frøyland.

Sandakerveien 113-119 ("T-banetomta") og Sandakerveien 121 ("Schibsted-tomta") er aktuelle som park, mener velforeningene i området. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er langt fra første gang det foreslås park på disse tomtene. Flere lokalpolitikere i bydelene Sagene og Nordre Aker har fremmet forsalg om dette. Da Planene for Sandakerveien 113-119 var på høring i 2017, fikk et forslag om å regulere 17 mål tomt fra bolig til park, akkurat ikke flertall i bydelsutvalget i Bydel Sagene. Saken skapte mye debatt i lokalavisen, og Avantor gikk ut og svarte på hvorfor park på denne eiendommen ikke er aktuelt.

(Se lenker til flere av debattinnleggene nederst i saken).

Ønsker mer medvirkning

Under en workshop i regi av Plan- og bygningsetaten 23. mai, ønsket kommunen innspill til utarbeidelsen av en tiltaksliste for offentlige rom med steds- og mulighetsanalyse, en så kalt TOR, for Nydalen.

– Følelsen av medvirkning på dette møtet var begrenset til å komme med innspill til hvor vi ville ha benker å hvile oss på. Men det vi ønsker er en stor park - Nydalens Birkelunden eller Torshovparken - et sted for rekreasjon og hvor barna som vokser opp i Nydalen kan leke, sier initiativtakerne.

De etterspør heller en grundigere planlegging for hele Nydalen, og at beboerne i området får en reell mulighet til å si sin mening.

– Nydalen, som er et utviklingsområde i kommuneplanen, trenger en konsekvensutredning og helhetlig arealplan for å sikre at innbyggernes behov blir ivaretatt. Å løse dette stykkevis i én og én reguleringssak er ikke lett eller hensiktsmessig, sier Jon Holm.

Beboerne får støtte fra lederen i Rødt Sagene, som var en pådriver for park da Sandakerveien 113-119 var på høring i 2017.

– Stor takk til de entusiastene som nå samler underskrifter for å få saken til bystyret. Som leder av Rødt Sagene har jeg jobbet med å få et stort park- og friluftsområde i Sandakerveien 113-119 i snart to år. Og det ble en stor opptur å føle på den entusiasmen som var på dette folkemøtet (23. mai, journ.anm.). Rødt står bak kravet om en stor park på hele dette området, sier Bjørn O. Bjørnsen, som utfordrer de andre politiske partiene i Sagene, Nordre Aker og Oslo til å ta standpunkt i saken.

– Det er nå saken avgjøres. For 100 år siden klarte framsynte politikere i Oslo å utvikle store parkområder på både Torshov og Grunerløkka. Dengang i et fattigere Norge. Hvorfor skulle det ikke være mulig å få utviklet en stor park i Nydalen i dag? spør Bjørnsen.

PBE: Ingen områderegulering

Vi har spurt Plan- og bygningsetaten om hva de sitter igjen med etter det åpne workshopmøtet 23. mai, og hvordan de skal bruke innspillene som kom.

– Plan- og bygningsetaten opplevde folkemøtet som positivt, og det kom mange gode innspill til det som var temaet for møtet – «Tiltakslisten for de offentlige rommene i Nydalen». Engasjementet og dialogen i møtet var god og vi tar med oss innspillene i arbeidet videre med utviklingsprosjektene i Nydalen, sier avdelingsdirektør i PBE, Andreas Vaa Bermann.

– Vil det bli laget en områderegulering for Nydalen/Storo sett under ett, slik velforeningne etterspør?

– Det ble en diskusjon om behovet for en helhetlig og overordnet plan for Nydalen. Enkelte deltakere ga uttrykk for at behovet for en overordnet plan var større enn behovet for å diskutere innholdet i torgene og parkene. På møtet ble det også diskutert hva en slik overordnet plan kan bidra til, i og med at mye av Nydalen er bygget ut, sier Vaa Bermann, og legger til:

– Det er i dag ingen konkrete planer om å sette i gang et arbeid med en områderegulering for Nydalen. Oslo kommune ønsker likevel å ivareta et helhetlig grep og sammenheng i de enkelte utviklingsprosjektene i Nydalen.

Lokalavisa har også spurt byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) om hvordan byrådet stiller seg til innbyggerinitiativ, og om det vil være aktuelt for Oslo kommune å gå i dialog om kjøpt av privat tomt til offentlig park. Vi har foreløpig ikke fått svar fra byråden.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...