– Alle barn må ha en person å stole på!

VERDENS BARNEDAG: 20. november er verdens barnedag.Andreas Skaanes Engebretsen (10), Even Angus Kind Law Vaagan (10), Eva Sire (10) og Samira Abdinasir (10) har alle meninger om barnas rettigheter, og hva som skal til for at man føler seg trygg. Foto: Janina Lauritsen
Hva trenger barna for å føle seg trygge? Det har tiåringene Andreas, Even, Eva og Samira klare formeninger om.
Publisert: 19.11.2018 kl 18:33
FERNANDA NISSEN SKOLE: Den 20. november er verdens barnedag og den feires over hele kloden. På denne dagen løftes barnas stemmer og engasjement frem.
I år har Unicef en kampanje som heter «Trygg først og fremst – på hverandre». De har fått med 80 skoler over hele Norge på å delta på det som kalles «Barnas opprop».
Her skal elevene lage et opprop til voksne, lærere, lokalsamfunnet og politikere om hva de mener de trenger for å føle seg trygge, som henges opp på skoledøra, opplyser Unicef i en pressemelding.
– Alle må ha en person å stole på
Klasse 5A på Fernanda Nissen skole har laget noen flotte plakater, som henger på veggen i skolens inngangshall.
Andreas Skaanes Engebretsen (10), Even Angus Kind Law Vaagan (10), Eva Sire (10) og Samira Abdinasir (10) forteller at de ble delt inn i grupper og fikk forskjellige tema de skulle jobbe med.
– Vi lagde plakater om vennskap, om å være gode venner og ikke mobbe, forteller de.
Men hva trenger barna egentlig for å føle seg trygge, både på skolen og ellers? spurte vi barna om.
– Alle må ha et hjem, noen å være sammen med og lærerne må være snille. Og en person å stole på. Det er bedre å være på skolen hvis man har en å stole på. Men man trenger ikke å si veldig personlige ting, det kan man fortelle foreldrene sine. Og det er alltid best å være ærlig, sier de.
– De voksne får ikke lov til å drikke alkohol hvis barna er der. Det er ikke noe gøy for barnet å være der da, legger Even til.

TRYGGHET: Hva skal til for at barna på i femteklasse på Fernanda Nissen føler seg trygge? Foto: Janina Lauritsen
– Mange barn sover på gata
Femteklassingene har også lært om barnas rettigheter mens de har holdt på med barnas opprop.
– Alle barn har rett til hjem, skole og klær.
Men elevene er fullt klar over at det ikke er alle som har det sånn.
– Det er mange barn som sover ute på gata, noen barn er ikke i landet sitt, noen lider og har ikke foreldre. Derfor er det noen folk som jobber for at de skal få ha det like fint som oss i Norge.
Barna har ikke bare skrevet på plakatene, de har også tegnet illustrasjoner og tegneserier om blant annet mobbing. På den ene plakaten er det tegnet mange ansikter, alle med hvert sitt uttrykk.
– Jeg tenkte at alle har forskjellige følelser, sier Eva og peker på ansiktene hun har tegnet.
– Vi lagde plakat med Byggmester Bob, fordi han sier «Klart vi kan!» Han sier ingenting er umulig, man må bare prøve, sier Even.
Og alle fire er i hvert fall enige i at det har vært spennende å være med i Unicefs kampanje.
– Dette var gøy! Det er moro å lage ting og å samarbeide med venner.
Mange føler seg utrygge
Mange barn og unge er utrygge. Det kan være mange grunner til det, og tallene taler sitt tydelige språk, skriver Unicef videre i pressemeldingen:
- Ca. 29.000 av elevene i norsk skole forteller at de blir mobbet av medelever, lærere eller på nett av noen på skolen. Én av tre elever i verden mellom 13 og 15 år opplever mobbing.
- 101.000 barn i Norge vokser opp i fattige hjem og har ikke råd til det samme som andre barn på deres alder.
- Nesten én av ti mellom 16 og 18 år forteller at de har opplevd en eller annen form for fysisk vold fra foreldre/foresatte
- 13,3 prosent av jentene mellom 16 og 18 år og 3,7 prosent av guttene forteller at de har opplevd seksuelle overgrep
- Mange barn og unge strever psykisk. Det betyr at de har problemer med tankene og følelsene sine. Fem prosent av alle barn og unge fikk behandling for dette i 2015.

BARNAS OPPROP: Elevene har fått i oppgave å lage plakater om barns rettigheter og trygghet. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!