Sagene Avis

Blokka der en mann lå død i flere uker:

Alle tiltak skal være gjennomført, men beboerne opplever ingen forbedringer, mener Høyre

IKKE FORNØYD: James Stove Lorentzen (H), komitéleder for Helse- og sosialkomiteen i bystyret og Eirik Lae Solberg ,Høyres byrådslederkandidat i Oslo, har igjen besøkt den kommunale blokka på Bjølsen. Solberg forteller at han ikke er fornøyd med hva de så og hørte. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Eirik Lae Solberg (H) har vært tilbake i den kommunale boligblokka der en person lå død i flere uker uten å bli funnet. Han er opprørt over at han fortsatt ikke kan se noen forbedringer for beboerne. Bydelen svarer at alle tiltak er gjennomført.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.05.2019 kl 17:15

BJØLSEN: Sagene Avis har flere ganger tidligere skrevet om mannen i førtiårene som døde i en kommunal blokk, for blant annet rusmisbrukere, på Bjølsen. Dette er et tilbud med tilsyn fra ansatte i bydelen, allikevel var det ingen som fant ham før etter flere uker.

Blokka er et kommunalt drevet boligtilbud for mennesker med sammensatte problemer knyttet til rus og psykisk helse. Den har 11 leiligheter for beboere, og en leilighet som brukes som kontor for de ansatte. Dette skal være bemannet to dager i uka.

Bydel Sagene fortalte etter dødsfallet at de ville sette i gang følgende tiltak:

  • De vil styrke bemanningen og øke tilstedeværelsen
  • De kommer til å øke kompetansen blant de ansatte
  • De vil utarbeide nye og bedre rutiner for utførelse av tjenester til beboerne i det kommunale tilbudet på Bjølsen
  • De skal gjennomføre samtaler med beboerne på adressen for å bedre samarbeidet mellom beboere og ansatte, og å øke bomiljøkvaliteten
  • Bydelen vil følge opp med Boligbygg vedrørende det generelle vedlikeholdet og sanering mot veggedyr på adressen
  • Saken vil bli undersøkt videre internt, og adekvate reaksjoner vil bli iverksatt

– Det var mange fagre ord

Tommy Amundsen, venn av både beboerne i den aktuelle blokka og avdødes pårørende, syns tiltakene bydelen har gått ut med er «patetisk.»


– Det er ikke vanskelig å lage en liste, men den må gjennomføres. Det ser verre ut en noen gang her, beboerne har ikke fått oppfølging og det skjer ingen verdens ting. Beboerne er fortvila, det er vondt å se på. Det var mange fagre ord en stund, så skjer det ikke noe, sier Amundsen.

Eirik Lae Solberg (H) og James Stove Lorentzen (H) var tilbake i blokka den 21. mai, sammen med Tommy Amundsen. De to var første gang på besøk i avdødes leilighet i april.

– Det ser dessverre minst like ille ut i oppgangen som da vi var der sammen i begynnelsen av april. Jeg snakket også med en av beboerne som kunne fortelle at ingenting hadde skjedd – bortsett fra at låsen i døra hans, som var ødelagt, er skiftet. Ingen av beboerne har fått tilbud om et nytt sted å bo. En av leilighetene hadde fått gjennomført fjerning av veggdyr, forteller Solberg etter besøket.

– Brutt løftet

– Jeg er dypt fortvilet over at det overhodet ikke skjer noen forbedringer for beboerne etter at byrådet har lovet å rydde opp i forholdene i samarbeid med bydelen. Det er en så grov forsømmelse overfor noen av de mest utsatte i byen vår at jeg mangler ord. Hva er det de tenker på? Bryr de seg ikke i det hele tatt? Det er en hjerteløshet og en handlingslammelse som mangler sidestykke. Byrådslederen lovte i debatt med meg på Politisk Kvarter (i NRK P2, journ.anm.) 12. april at dette skulle det ryddes opp i. Det løftet har han brutt.

Eirik Lae Solberg ble sterkt berørt av å besøke leiligheten til den avdøde mannen i april. Foto: Kristin Tufte Haga / Janina Lauritsen


I programmet sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) blant annet:

«Dette skal ikke være mulig, det er helt uakseptabelt at sånt skjer. Jeg vet at min byråd (byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (Ap), journ.anm.) er opptatt av å snu alle steiner for å forsikre seg om at det ikke skjer igjen. Vi skal ikke ha det sånn. Byråden må følge opp med bydelen, sånne ting skal ikke skje.»

Solberg trekker frem Tone Tellevik Dahls tidligere uttalelser til Sagene Avis:

«Jeg snakket med en av beboerne der om hvordan de hadde det nå etter den alvorlige hendelsen. Han kunne bekrefte at det hadde vært tungt, men at det nå gikk bedre. For meg var det en tilbakemelding om at bydelen hadde tatt grep. I motsetning til Høyre tar jeg ikke alltid med meg media når jeg er på jobb. Kommunens medarbeidere og politikere jobber også når blitzlampene er slukket.»

– En så arrogant holdning hadde vært lett å overse hvis hun hadde ryddet opp og beboerne hadde fått det bra. Men nå har blitzlampene vært slukket i seks uker og ingenting er skjedd. Er byråden virkelig så uinteressert at hun har gitt blaffen, satset på at bydelen ordner opp og latt være å sjekke om forholdene er bedret? Det er grunn til å spørre hva byråden gjør når hun er på jobb når hun som øverste ansvarlig på dette området i Oslo kommune ikke er i stand til, eller ønsker, å bedre forholdene for fortvilte beboere. Det viktigste er at det snart skjer noe for beboerne, men denne saken må få et etterspill for byråden. Vi kan ikke ha det sånn og vi kan ikke akseptere at byråden holder beboerne for narr på denne måten. Nå må hun slutte å gjemme seg bak den Ap-styrte bydelen og ta ansvar, sier Solberg.

– Har fulgt opp

Tellevik Dahl sier Solberg kan være trygg på at hun har fulgt opp Bydel Sagene etter den alvorlige hendelsen.

Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Bydelen sier de har endret rutinene og hatt samtaler med beboerne for å få kartlagt hva beboerne selv ønsker. Personalet har hatt rutinemessige runder, og hvis de ikke ser beboerne i løpet av to dager låser de seg inn i leilighetene. Bydelen sier også at de har økt bemanningen, og jeg opplever at de gjør det de skal og tar dette på det største alvor. Jeg forventer bydelen tar en ordentlig gjennomgang og tar lærdom.

Hun legger til at det vurderes å flytte ansvar fra bydel til kommune:


– Det er ikke sikkert vi skal la ansvaret for denne brukergruppen tilhøre hver enkelt bydel.

– Har gjennomført alle tiltak

Bydel Sagene forteller at de har gjennomført alle tiltakene de hadde planlagt for denne kommunale blokka, til tross for at Amundsen og Solberg etter samtale med beboerne forteller at de ikke opplever forbedringer.

Bydelen er nå i prosess med å finne nye boliger til beboerne som ønsker det.

Vi spør hva som vil skje med leilighetene til beboerne som velger å flytte – skal disse utbedres, eller kommer det nye beboere inn i de samme boligene?

– Fremtidig bruk av de kommunale boligene er ikke avklart, men det er bestemt at mennesker med alvorlige rusmiddelproblemer ikke skal bo der, svarer kommunikasjonssjef Carina Henske.

Bydelsdirektør Morten Sanden sier fire av de fem beboerne ønsker å flytte fra sine boliger.

– Én har ikke ønsket å flytte. Det er konklusjonen etter at det har vært gjennomført flere samtaler med beboerne i etterkant av hendelsen. Det er beboerne selv og deres ønsker som er utgangspunkt for om beboerne skal flytte eller ikke. Konkret vil beboerne, dersom de ønsker å flytte, søke om bytte av kommunal bolig. Bydelen samarbeider nå med de som har ønsket å flytte, om praktiske forhold og tidsplan for gjennomføring, sier bydelsdirektør Morten Sanden.

Han forteller at det i samtalene med beboerne har blitt gjennomført en kartlegging av hver enkelt, hvilke behov de har for oppfølging og hvilket botilbud som vil være riktig for den enkelte.

– Dersom kartleggingen synliggjør behov og ønske om høyere omsorgsnivå vil det iverksettes. Det er uavhengig av bostedsadresse for den enkelte.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker ikke å kommentere saken og viser til byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...