ANNONSE

Badeplanene er på ingen måte lagt på is

Bassenget i Sagene folkebad. Bildet antagelig tatt når svømmehallen var ferdigstilt i 1926. Foto: Fotograf Eyjolfsson/Oslobilder/Oslo byarkiv

Blant annet letes det etter flere aktører som eventuelt kan flytte inn i det gamle og ærverdige bygget på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2018 kl 19:21

ANNONSE

SAGENE: – Jeg forventer at det nå faktisk blir en løsning snart, det skylder vi Bydel Sagenes innbyggere. Jeg møter folk ukentlig som sier: Jeg stemte på deg, fordi du gikk til valg på å gjenåpne Sagene bad, forteller Jørgen Foss (Ap), lokalpolitiker i Bydel Sagene.

Utdanningsetaten svarer

Sagene Avis tok denne uken kontakt med byrådsavdeling for oppvekst- og kunnskap, og som etter det lokalavisa kjenner til, har ansvar for saken. Etter to dager blir avisa istedet henvist til Utdanningsetaten for mer informasjon om status i badesaken.

– Så langt har eierne av Sagene bad ikke klart å tilby kommunen å leie til avtalt pris, og som ble tinglyst på eiendommen som et vilkår da badet ble solgt. Eierne forsøker å finne løsninger som kan redusere kostnadene i prosjektet, forteller Harald Øvland, avdelingsdirektør for skoleanlegg.

Eierne

Terje Folge, en av eierne av Sagene Folkebad, forteller at de nå jobber med å finne løsninger som kan gjøre det lønnsomt å drifte det store bygget - med bad.

– Vi opplever at vi har en god dialog med Oslo kommune i denne saken, og vi forstår godt at kommunen vil holde seg til den tinglyste avtalen. Samtidig skulle vi selvsagt ønske at de hadde kommet oss litt mer i møte i denne saken. Et åpent bad på Sagene vil jo komme hele Sagene bydel til gode, sier Folge.

Han forteller også at de senest før jul var i kontakt med kommunen om saken.

– Vi må finne måter å drifte dette bygget på, så dette kan bli et prosjekt som går rundt. Det vi blant annet jobber med nå, er å få andre aktører og næring inn i bygget, i tillegg til baddriften. Det er et stort bygg, med god plass.

Som også må pusses opp, inklusiv badet.

– Får vi de nødvendige avtalene på plass, venter en oppussingsjobb på tilsammen seks til åtte måneder, legger han til.

Dobbel pris

I august i fjor var Sagene Avis i kontakt med daværende byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap). Ifølge byråden ønsker eierne en timespris på 3600 kroner. Og at det er langt fra hva politikerne kan, eller ønsker, å bruke på svømmeundervisning for elever.

– Det er betydelig dyrere enn hva vi bruker på andre private aktører. Som for eksempel på Røa, som bystyret ble enige om at skulle være et engangstilfelle. Betingelsene som i kjøpskontrakten var på rundt 1600 kroner i timen. Dette er omtrent det vi betaler til våre kommunale aktører, sa Tellevik Dahl - les hele saken her.

Direktør Harald Øvland i Utdanningsetaten presiserer avtalen for lokalavisa.

– Prisen som ble tinglyst angav leie på timesbasis, 38 uker per år, altså skoleåret. Prisen var basert på vilkårene Utdanningsetaten har ved leie av kommunale bad på timesbasis fra Bymiljøetaten. Indeksregulert utgjør dette, ved utnyttelse av alle timer angitt, 1.278.000 kroner i årlig leie per 2017.

– Det har aldri vært meningen at skolesvømming skulle bære økonomien i prosjektet. Da kommunen ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten solgte badet ble det sikret en rett for Utdanningsetaten til å leie på timesbasis på dagtid, hvor det gjerne er ledig kapasitet ved folkebad. Utdanningsetaten har en rekke ganger overfor eierne opp gjennom årene bekreftet at vi ønsker å leie i henhold til avtalte betingelser, men skolesektoren kan ikke betale en helt annen pris enn avtalt, dersom eier ikke får hoveddelen av prosjektet med folkebad og tilhørende funksjoner til å gå opp, legger Øvland til.

– Drukningsdød koster også

Sagene-politiker Jørgen Foss er utålmodig på en løsning.

– Jeg forstår ikke at man ikke klarer å få en løsning på drift av badet. Ja, det koster penger å leie svømmehallen, men drukningsdød koster også penger. Mange barn- og unge i denne bydelen kan ikke svømme, det er flere skoler som ligger tett på badet.

Blant annet ligger Sagene skole rett ved badet.

Penger

Han forteller at han titt og ofte purrer på byrådet om saken.

– Foreløpig har det jo skjedd lite, og jeg har selv hatt mange samtaler med eierne. Og det ender i diskusjonen om pengene, men dette handler om å gi barnet et etterlengtet badetilbud. Jeg vet ikke hvor mange timer jeg har brukt på Sagene bad i løpet av de siste årene. Helt siden 2007 har lokalpolitikerene pushet på denne saken, et åpent og tilgjengelig Sagene bad betyr ekstremt mye for innbyggerne i Bydel Sagene, sier Foss.

Bedt om møte

Han legger også til at bydelsutvalgsleder og partikollega Helge Stoltenberg, og han selv, har bedt om et møte med den nye skolebyråden Inga Marte Thorkildsen (SV) om saken.

– Dette er en sak mellom to parter, og jeg er skuffet over eierne som kjøpte badet, som også visste om hvilke forutsetninger som var gjeldene. Det er én taper og det er bydelens innbyggere. Men jeg forventer fortsatt at vi blir vinnere til slutt og at badet åpner raskt. Jeg lover å ikke gi meg, sier Foss.

Ungdommens bydelsutvalgsmøte

Også i Ungdommens bydelsutvalgsmøte (UBUM) i november 2017 var et åpent Sagene bad noe av det som sto øverst på ønskelista til de unge.

– Mange jeg kjenner kan ikke svømme, vi trenger et bad! understreket en av de unge jentene fra scenen, i UBUM-møtet - her kan du lese hele saken om UBUM.

Sagene Utvikling

Sommeren 2015 ble Sagene bad kjøpt opp av selskapet Sagene utvikling AS. Høsten 2016 sa medeier, Hans Kristian Lundblad, til NRK at badet kunne åpnes til skolestart høsten 2017.

Det eneste som manglet var en avtale med Oslo kommune om svømmeundervisning for skoleelever på dagtid. Avtalen er fremdeles ikke på plass.

– Før vi kan bruke masse penger på badet, er vi avhengig av en avtale med kommunen først, sa Lundblad - her kan du lese hele saken i Sagene Avis fra i fjor.

Historien

Siden badet ble stengt i 2000 på grunn av forfall, har flere ønsket å gjøre noe med badet. Fra 2006 til 2013 eide Trygve Bjarkø badet. I slutten av mai 2013 la private Bjarkø Eiendom AS badet ut for salg. Det tok tid å selge badet, men det ble til slutt solgt til Sagene Utvikling AS i 2015.

LES OGSÅ: