TORSHOV: Leser har sendt inn flere bilder av typisk byggeavfall, satt igjen på gaten, på fortauet, og ved leiegårder, i gatene Agathe Grøndahls gate, Johan Svensens gate, Jolly kramer Johansens gate, og Åsengata. Noe av dette har ifølge leseren stått ute lenge.
– Økende problem
Sagene Avis har vært i kontakt med Rusken, som viser videre til Bymiljøetaten:
– Slike avfallssekker er et økende problem i byen. Sekkene kan kjøpes over disk, uten at den som kjøper registrerer seg og uten en henteavtale. Henting av sekken må bestilles separat, og vi ser at mange dessverre lar være å ta den kostnaden, sier pressekontakt Monica Thorud Olsen.
Hun forteller at dette i hovedsak dreier seg om byggeavfall, typisk fra oppussing av leiligheter:
– Sekkene blir plassert på fortauet, i veibanen eller andre arealer og etterlatt. Dette er problematisk, da det gjør at fortauene blir smale og lite fremkommelige for gående. I tillegg kan det være brannfarlig å plassere slike sekker inntil husvegger. Brann i en sekk med brennbart materiale vil lett utvikle seg til en bygningsbrann.
Samarbeid
Hun sier videre at det kan bli en endringer:
– Etter bestilling fra Byrådsavdeling for miljø og samferdsel er Bymiljøetaten nå i ferd med å utarbeide en plan for samarbeid med bransjen. I mange tilfeller vil det også være aktuelt å bruke politivedtekten §4-3 når det er snakk om umerkede sekker med «søppel». Gårdeier har ansvaret for å holde det rent og rydding på fortau, og kan ilegges miljøgebyr dersom søppelet ikke fjernes, sier Thorud Olsen videre.
Vil sekkene på bildene til denne saken, eventuelt bli fjernet av Bymiljøetaten?
– Det blir gjort konkrete vurderinger i hver enkelt sak som meldes inn til oss via Bymelding. Det kommer litt an på hvor de er plassert, og det kan være aktuelt å ilegge miljøgebyr for en del av disse.
Brannfare
Sagene Avis har også tidligere skrevet om problemet med byggeavfall og brannfare.
– Folk tenker kanskje ikke på at slikt avfall som plasseres utenfor døra i nær tilknytning til boliger er svært brannfarlig. Tar dette fyr, kanskje ved at noen kaster en sigarett, kan det fort spre seg til leilighetene, sa informasjonssjef i Brann-og redningsetaten, Lars Magne Hovtun, i saken fra november 2017.
Videre nevnte Brann- og redningsetaten følgende:
– Vi er opptatt av at publikum selv utøver en viss indrejustis i sine borettslag og sameier, slik at de som benytter seg av slike avfallssekker avklarer dette med sine omgivelser. Det er mange tilfeller hvor slike sekker kun er til sjenanse og irritasjon. I slike tilfeller er det leverandør av avfallssekken eller Bymiljøetaten, hvis sekken står på offentlig grunn, som er rette instans å kontakte. Vi har mange forskjellige oppdrag, rundt 14.000 i året i hovedstaden, men rene vaktmestere er vi jo ikke.
I samme sak var også lokalavisa i kontakt med Isekk AS, som er en av flere leverandører av slike sekker. Styrelederen mente at det kan være vanskelig å gjøre sekkene sporbare:
– Man kan ikke nødvendigvis sammenligne en container og en sekk da det er to forskjellige produkter. Sekker selges flere steder, på nett, i butikker, bensinstasjoner og så videre, og det finnes mange forskjellige leverandører av sekker på markedet, ikke bare disse omtalte gule fra Isekk. Det jo uansett den enkeltes ansvar å rydde opp etter seg.
Han opplyste også at kunder kan bestille henting av avfallet.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!