Samtlige partier er enige:
– Barna fortjener større plass å boltre seg på

Sagene bydelsutvalg støtter FAU Sagene skoles ønske om større skolegård. Foto: Karl Andreas Kjelstrup/Janina Lauritsen (arkivfoto av bydelsutvalget)
Partiene i Sagene bydelsutvalg gir sin støtte til FAUs ønske om større uteareal på Sagene skole. – Utearealene og kvaliteten må samsvare med mengden barn man tenker skal gå på skolen, sier leder Almaz Asfaha.
Publisert: 30.11.2020 kl 16:01
SAGENE: Sagene Avis skrev tidligere om at byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), har gitt uttalelse til kultur- og utdanningsutvalget (UDE) om FAU Sagene skoles ønske for utvidelse av skolegården.
Byråden forstår at nærmiljøet kan ønske seg et større areal, men sier dette må veies opp mot kostnadene. Hun skriver i brevet at hun slutter seg til UDES vurdering. Les mer om denne vurderingen her.
«Ulike oppgraderinger i form av beplantning og møblering kan bidra til bedre kvalitet der hvor arealene framstår knappe på grunn av beliggenhet i trang by. Utdanningsetaten bistår gjerne til en gjennomgang av dagens skolegård sammen med Undervisningsbygg for å vurdere ulike tiltak som kan øke kvaliteten ytterligere.» skriver Thorkildsen i sin uttalelse.
Bydelsutvalget støtter FAUs ønske
Samtlige partier i bydelsutvalget (BU) har kommet med støtte til FAU på Sagene skole. De har sendt representantforslaget til bystyrets kultur- og utdanningsutvalg, før saken skal behandles i utvalget onsdag 2. desember. Saken skal også opp til formell behandling i BU 17. desember.
Representantforslaget fra BU-partiene MDG, Ap, Høyre, SV, Rødt og Venstre, påpeker at skolen, som har rundt 570 elever fra 1. til 10. trinn, deler et uteareal som gir 10,4 kvadratmeter per elev.
«Sagene skole har ingen kompenserende ute-/lekearealer i området rundt. Skolegården har lav kvalitet, er uoversiktlig og består hovedsakelig av asfalt. Den benyttes nå i liten grad av barn og unge på ettermiddags- og kveldstid. Dette gir uheldige ringvirkninger. Sosiallærer ved skolen melder om at det både observeres drikking og dopsalg på skolens områder etter skoletid, og denne aktiviteten fører igjen til at enda færre barn og unge vil bruke området.» skriver partiene.
De mener at ved å innlemme Vogts gate 26 i skolegården vil området bli betydelig åpnere og lysere. Kvartalet kan med fordel åpnes mer mot Vogts gate for å bedre åpenhet mot holdeplassene i gata, skriver de videre. De mener et større åpent strekk i gata vil gjøre skolen mer tilgjengelig og synlig i gateløpet og byrommet.
«En åpning vil også synliggjøre de skjulte perlene av noen bygg inne i kvartalet. Dette vil komme hele nærområdet til gode; skolens naboer, korpsene som benytter kulturhuset like ved og ikke minst familier som trenger et trygt og tilgjengelig aktivitetstilbud i bydelen.»
Viser til tidligere kjøp og innlemming
BU påpeker at kjøp og innlemming av nærliggende tomter ikke er et nytt virkemiddel for å utvide et skoleområde. Dette har blitt vedtatt og gjennomført flere ganger tidligere i Oslo kommune. I 2018 kjøpte kommunen Eugenies gate 12 ved Bolteløkka Skole og innlemmet denne i skolegården og i 2016 vedtok kommunen å innlemme Mosse Jørgensens plass og Lakkegata 75 b i skolegården til Lakkegata skole.
«Som hos Lakkegata og Bolteløkka skole har elevene ved Sagene skole sårt behov for et større uteområde. Og for Sagene skole er muligheten kun nå. Derfor støtter disse partiene FAU på Sagene skole og ønsket fra innbyggerinitiativet om at tomtearealet tilgjengeliggjøres for skolen for større uteareal og ber bystyret og byrådet vurdere mulighetene for kjøp av tomt.»
BU skriver at tomta per i dag består av et falleferdig bygg som ikke lenger er i bruk. Vogts gate 26 eies av ETO Holding, som har flere datterselskaper, og det er signalisert et ønske om å bygge leiligheter på tomta. Slik BU-representantene ser det, er tomta uegnet til boliger grunnet lite areal. Dette vil føre til at det blant annet vil være dispensasjon for uteareal.
I kommuneplanen er gjeldende reguleringsplan opphevet og området er avsatt til utviklingsområde U4. I bestemmelsene står det i § 3.2:
Presisering av plankrav (jf. pbl §§ 11-10 nr. 1 og § 12-1) 1.
Tiltak etter plan- og bygningsloven som medfører vesentlig økt miljøbelastning for omgivelsene i form av trafikk, støy og forurensning, andre vesentlig negative virkninger for nærmiljøet (bygde og naturgitte omgivelser, kulturminner, verdifull vegetasjon, byrom m.m.) eller vesentlig negativ virkning for nasjonale og vesentlige regionale kulturminneverdier som angitt på temakart for kulturminnevern T5 (datert 04.03.2015), krever reguleringsplan.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Tomta er omgitt av mye kulturminner fra 1800-tallet og og omkringliggende tomter er regulert til bevaring. BU skriver at et høyere bygg her eventuelt må tilpasses miljøet med skole og kulturbygg. Det kan påvirke både nye byggs handlingsrom både for høyde og utforming, i tillegg til bruk.
Derfor ønsker MDG, AP, H, SV, R og V:
- Primært at Oslo kommune kjøper tomten og innlemmer det som en del av Sagene skole
- Sekundært at tomten ikke reguleres til boligformål
- Det bes om at arealene rundt Sagene Festivitetshus gjøres mer tilgjengelig for bruk som en del av uteområdet til skolen
– Mener tomta ikke kan reguleres til boligformål
– Det er ingen tvil om at skolegården består av mye asfalt og kunne trengt mer beplanting og møbler som kunne ha gjort det finere. Men det betyr ikke at barna på Sagene skole ikke fortjener større plass å boltre seg på, sier BU-leder Almaz Asfaha (MDG) til Sagene Avis.
Hun har også stor forståelse for at kommunen må ta hensyn til økonomien, men det er forventet vekst i sentrumsskoler som Sagene skole. Dermed må utearealene og kvaliteten samsvare med mengden barn man tenker skal gå på skolen, mener hun.
– Jeg ønsker at bydel Sagene skal være en bydel som folk ønsker å leve hele livet sitt med ulike livsfaser, og da må vi tilrettelegge for gode oppvekstvilkår for barn og unge.
– Jeg vil også si at tomten ikke er egnet for boligformål da det vil kreve ulike former for dispensasjoner på grunn av størrelsen. I tillegg er det kulturvern hensyn som må tas. Jeg mener at Oslo kommune og byrådet ikke kan regulere tomten til boligformål, sier hun til lokalavisa.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!