
Fornøyde og aktive deltakere i prosjektet som møtes en gang i uken for å høre og snakke sammen. Fra venstre: Stephan Koll (Nordpolen skole), Magnus Lagerdahl (Fernanda Nissen skole), Jens Holden (Nordpolen skole), Hasan Abdulkadir Abdulle (Fernanda Nissen skole) og Steffen Rogne Johansen (koordinator ved Fernanda Nissen skole). Foto: Torger Bjørnstad.
Barna leser – de frivillige eldre lytter
Bøker kan være litt skumle, så jeg forbereder meg og leser litt i dem før vi møtes, lyttevennen min og jeg, forteller 3. klassingen Jens Holden. Han og Stephan Koll møtes en gang i uken i biblioteket på Nordpolen skole.
Publisert: 08.12.2019 kl 11:05
Sist oppdatert: 08.12.2019 kl 11:11
SANDAKER: Vi møter dem der, sammen med Steffen Rogne Johansen, som har med seg to elever fra Fernanda Nissen skole, Magnus Lagerdahl og Hasan Abdulkadir Abdulle. Rundt bordet sitter to trygge voksenpersoner og tre svært engasjerte elever fra 3. klassetrinn.
Lyttevenner er et frivillig tiltak ved de to skolene i bydelen. Det har blitt så vellykket at målet nå er å få det i gang på Sagene, Bjølsen og Lilleborg skoler også. Men da trengs det flere frivillige lyttevenner.
– Jeg kan forklare, sier Steffen Rogne Johansen. Han er koordinator ved Fernanda Nissen skole.
– En lyttevenn er en eldre person, kvinner og menn, som kommer på besøk til skolen en gang i uken og leser sammen med elevene en halvtimes tid. Dette bygger bro mellom generasjonene samtidig som det stimulerer og motiverer til leseferdighet og leselyst hos barn i 3. klassetrinn.
– Som Lyttevenn får du ingen lønn, bare gleden ved å bruke fritiden aktiv. Ikke minst knyttes mange varige vennskap på tvers av alder og bakgrunn, sier Steffen Rogne Johansen. Dette er et svært populært tiltak. Elevene vil gjerne være med, så vi trenger flere lyttevenner.
Det bekrefter de tre, Hassan, Magnus og Jens. De ville gjerne vært med videre, men nå etter jul, skal de gi plassene sine videre til andre elever.
– Vi lærer mye mer enn det som står i bøkene. Først leser vi, og så snakker vi om det med lyttevennen vår. Noen ganger er det skumle historier, men det gjør ingen ting, for vi ler og koser oss mens vi holder på, sier de tre.
Les også:
Så oppslag på biblioteket
– Jeg har aldri vært gift. Derfor har jeg hverken barn – eller barnebarn. Men det betyr jo ikke at jeg ikke har stor glede av å være sammen med barn. Så da jeg så oppslaget på biblioteket, ble det starten på en fin og meningsfull aktivitet for meg. Slik sett får jeg godt betalt, sier Stephan Koll, mens han tar seg en slurk av vannflaska.
Det kreves i grunnen ingen annen kompetanse for å stille seg til disposisjon enn å være pensjonist, kunne lytte og være nysgjerrig. Lyttevennene kommer fra alle yrkesgrupper, og er muntre mennesker.
Stephan Koll, som i sitt yrkesliv blant annet var hjemmehjelper, oppsummerer lyttevenn-oppgaven slik:
– Jeg møter forskjellige personligheter blant barna, og vi blir ganske godt kjent. Nå avslutter vi for denne sesongen, og det har vært både lærerikt og hyggelig. Jeg fortsetter gjerne etter jul, da det er nye elever som skal få dette tilbudet.
Vil du bli lyttevenn?
- I så fall kan du ta kontakt med Fernanda Nissen skole eller Sagene eldreråd.
- De har per dags dato 9 lyttevenner, men det trengs mange flere, både kvinner og menn, for å nå målet om å gi dette tilbudet til alle 3. klassingene i bydelen.
– Dette er et generasjonsoverskridende tiltak. Den personlige kontakten er viktig, kanskje særlig for de som ikke har besteforeldre de kan forholde seg til. En voksenperson med livserfaring og kunnskap er god å ha for å få en bedre forståelse av det man leser. Det er en vinn-vinn situasjon, og kompenserer for noe av det skolen mangler, avslutter Reidun Eikeland Staalesen på vegne av Sagene Eldreråd.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
«Opplæring» blir gitt
Det var skolene som ba Eldrerådet om hjelp til å etablere lyttevenn-ordningen i bydelen. Opprinnelig kommer ideen fra England, men i Norge er den utviklet i et samarbeid mellom Høgskolen i Bodø, pensjonistakademiet og fylkeseldrerådet i Nordland. Nå er de altså i full gang i flere byer, inkludert Sagene bydel her i Oslo.

LESTE HØYT: Sigurd og Allison leste for Aase R.D. Andreassen på Fernanda Nissen skole i 2018. Foto: Janina Lauritsen
– Det arrangeres et oppstartsmøte der både elever, lyttevenner og jeg som veileder er med. Det er både greit og enkelt, forklarer Steffen Rogne Johansen.
Tiltaket er en del av Aktivitetsskolen, det som tidligere het SFO. På Aktivitetsskolen får elevene tilbud om lekselesing og leksehjelp. De kan være med på friluftsliv, trim, trening, kunsthåndverk, musikk, dans, drama, språk, litteratur, film, foto, arkitektur og design.
Og ellers, når dere ikke er på skolen eller Aktivitetsskolen – hva driver dere med da?
Fotball, svarer de tre i munnen på hverandre…
Fotball i Sagene og Skeid, selvfølgelig!
Les også:
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!