Sagene Avis

Barnehagebarn smittet med meslinger

Margarinfabrikken barnehage på Bjølsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Barnet går i Margarinfabrikken barnehage og er så ungt at det ikke har rukket å bli vaksinert.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2020 kl 15:19

BJØLSEN: Meslinger regnes som den mest alvorlige barnesykdommen fordi den kan føre til ettersykdommer, og kan være dødelig, selv om det er sjelden.

Barnet går i Margarinfabrikken barnehage og er under 15 måneder, og har dermed ikke fått MMR-vaksinen. Dette skriver Aftenposten.

Kan ikke utelukke mer smitte

– Vi kan ikke utelukke at flere barn er smittet i barnehagen, men vi kan forhindre at mange flere blir syke gjennom et aktivt vaksinetilbud akkurat nå, sier smittevernoverlege Tore W Steen i Oslo kommune, til Aftenposten.

Barnevaksinasjonsprogrammet anbefaler at barn får MMR-vaksine ved 15 måneders alder og igjen ved 12–13 års alder. Smittevernoverlegen forteller til Aftenposten at alle barn på Margarinfabrikken som ikke er vaksinert, og ansatte som er usikre på vaksinasjonsstatus, får tilbud om det i morgen.

– Meslinger er smittsomt i flere dager før sykdommen bryter ut, så andre barn i barnehagen kan ha vært utsatt for smitte, sier Steen.


Foreldre i Margarinfabrikken barnehage har via brev blitt oppfordret til å kontakte sin helsestasjon. Alle anmodes om å vaksinere barna, og andre som trenger ny vaksine, lørdag på Sagene helsestasjon i Vitaminveien 4 på Storo.

De holder åpent mellom klokken 10 og 14, for å vaksinere barn født etter 01.09.2019, som ikke har fått MMR-vaksinen og er utsatt for smitte. Dette gjelder også uvaksinerte søsken og voksne. Ved meslinger i nærmiljøet kan første dose MMR-vaksine gis ned mot 9 måneders alder.

Stenger ikke barnehagen

Sissel Dahl Løw, enhetsleder for barnehagene i Bydel Sagene, presiserer at de ansatte er årvåkne på alle symptomer og er i beredskap.

– De aller fleste barna i barnehagen er vaksinert og kan gå i barnehagen, og vi har ikke vurdert å stenge barnehagen, sier hun til Aftenposten.

Smittevernoverlegen tror barnet fra Margarinfabrikken barnehage trolig ble smittet på legevakten.


– Meslinger er en svært smittsom virussykdom, man kan smittes etter å ha vært i samme rom som en annen person uten å ha hatt direkte kontakt, opplyser Tore W. Steen til Aftenposten.

Les hele saken til Aftenposten her

Meslinger

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer vi kjenner, og forårsakes av morbillivirus (meslingvirus). Meslinger er også den alvorligste barnesykdommen.

Meslinger smitter gjennom luften (fjerndråpesmitte) og ved kontakt med væske fra luftveier. Du er smittsom fra de første symptomene oppstår, til 3-5 dager etter at du har fått utslett. Sykdommen er svært smittsom, og det er ingen spesifikk behandling for meslinger.

Tiden fra du blir smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden) er mellom 10 og 14 dager. ​

Symptomer og forløpet til meslinger

​Sykdommen deles i to stadier. Det første stadiet har symptomer som

  • Forkjølelse
  • Øyekatarr
  • Lysskyhet
  • Lett feber
  • Gjøende hoste
  • Utslett i munnen

Andre stadium:

Andre stadium kjennetegnes av høy feber og utslett på kroppen. Utslettet begynner vanligvis i ansiktet, bak ørene og på halsen, og brer seg raskt til resten av kroppen samt armer og ben. Sykdommen varer en ukes tid.

Virusinfeksjonen påvirker også immunforsvaret, og gir stor risiko for ettersykdommer som ørebetennelse, bronkitt og lungebetennelse.

De alvorligste komplikasjonene er dødsfall og varig hjerneskade. Hjernebetennelse (encefalitt) er en sjelden, men alvorlig komplikasjon som oftest opptrer 1-2 uker etter utslettet. Mellom 20 og 40 prosent av de som får encefalitt får varig hjerneskade.

Risikoen for komplikasjoner er høyere for spedbarn, tenåringer og voksne enn for barn etter første leveår. Også personer med redusert immunforsvar og gravide er særlig utsatt.

Kilde: Helsenorge.no

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...