Sagene Avis

Miljøbyråden i Oslo om vannforsynings-prosjektet:

– Blir feil å kalle det en kostnadssprekk

Sirin Hellvin Stav (MDG) overtok som byråd for miljø og samferdsel i Oslo i slutten av juni. Foto: Hanna Johre/NTB

Fredag ble det kjent at prosjektet som skal gi Oslo ny vannforsyning, blir dyrere enn først antatt. Men byråd Sirin Stav vil ikke kalle det en kostnadssprekk.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: – Denne delen av prosjektet er ikke noe det er vedtatt et budsjett for, derfor blir det feil å kalle det for en «kostnadssprekk», sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), til NTB.

Fredag ble det kjent at den andre delen av prosjektet som skal sørge for en forbedret vannforsyning til Oslos innbyggere, det såkalte stamnettprosjektet, nå er anslått til å koste 9,2 milliarder kroner. Det er 7 milliarder dyrere enn det som var tidligere kjent.

Bystyret ble informert om dette i begynnelsen av juli, meldte NRK.

– Det første estimatet kom helt i begynnelsen av prosjektet for to år siden, og da hadde vi ikke detaljering, og prosjektet var ikke planlagt godt ennå, sier Stav om kostnadsøkningen.

Prosjektet Ny vannforsyning Oslo skal føre vann fra den nye vannkilden Holsfjorden fram til nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby.


Fra Huseby føres rent vann i tunnel til Sagene. Derfra skal vannet gå i tunnel til Disen og videre til Trosterud, og fra det eksisterende vannbehandlingsanlegget på Oset på Kjelsås til Disen.

Venter på rapport

Stav kan ikke si noe spesifikt om årsaken til at prosjektet nå er estimert til en såpass mye høyere pris.

– Vi venter på en rapport som skal kvalitetssikre kostnadene, og den vil si mer om hva som detaljert er grunnen til prisøkingen. Men generelt kan jeg si at prosjektet med ny vannforsyning er det største og mest kompliserte prosjektet i Oslo noensinne, og kostnadene vil med det endre seg. Det har også vært en generell prisøkning for markedet, ifølge Stav.

Rapporten er forespeilet å komme i månedsskiftet august/september og vil da bli lagt fram for bystyret.


– Det kan være mange forklaringer til at prosjektet nå ser ut til å koste mer. Men vi ser på mulighetene for å få kostnadene ned, sier Stav.

Bystyret får løpende informasjon

Byråden understreker at slike løypemeldinger som dette foreløpige anslaget, ikke er noe de vanligvis ville gått ut med offentlig.

– Grunnen til at vi går ut med det allerede nå, er at bystyret har vedtatt at de vil bli løpende orientert om dette prosjektet, sier hun.

Kommunikasjonen om kostnadssprekkene i den første delen av prosjektet, det såkalte Holsfjorden-prosjektet som skal sørge for ny reservevannforsyning til Oslo, førte til mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg i juni. Mistillitsforslaget gjorde at byrådet gikk av onsdag 16. juni.

Stav erstattet Berg i det nye byrådet.


– Jeg er glad for å få jobbe med å få satt dette prosjektet ut i livet. Arbeidet med å sikre trygt drikkevann til Oslos befolkning er utrolig viktig. Det handler om noe så grunnleggende som oslofolks helse og sikkerhet, og er noe som har blitt somlet med og sett bort fra i femti år, sier Stav.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...