– Budsjettet for 2019 blir stramt

BUDSJETT 2019: Bydelsdirektør Morten Sanden har lagt frem sitt forslag til budsjett for 2019. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Bydel Sagene har et omstillingsbehov på 35 millioner kroner. Derfor har bydelsdirektøren lagt frem et budsjett han kaller stramt, men slik vil det bli når man skal bruke halvannen milliard kroner på gode tjenester.
Publisert: 23.11.2018 kl 14:09
Sist oppdatert: 23.11.2018 kl 14:12
BYDEL SAGENE: Bydelsdirektørens budsjettforslag for 2019 ble lagt frem i dag, fredag 23. november.
- Vi har et omstillingsbehov på 35 millioner kroner. Det vi legger frem for behandling nå er et stramt budsjett med store krav til omstilling som gir økonomiske besparelser. Budsjettet har en høy, men akseptabel, risiko. Det blir sånn, vi skal bruke halvannen milliard på gode tjenester. Da er det klart det blir krevende situasjoner, sier bydelsdirektør Morten Sanden til Sagene Avis.
NAV blir største utgiftsreduksjon
Det er en god del tjenesteområder Bydel Sagene budsjetterer som høy risiko. Noen høyrisikotjenester blir utfordrende og setter krav til omstilling, fortsetter Sanden.
Den største utgiftsreduksjonen, og derved høyest risiko, er tjenestene og sosialhjelpen i NAV hvor budsjettet samlet er satt 17 millioner kroner lavere enn hva prognosen for 2018 viser.
Bydelen har et godt barnevernsresultat i år. Men Sanden er usikker på hvor lenge bydelen kan ha det samme nivået.
- Vi styrker også barnevernet, sammelignet med det de bruker i år. Og det er viktig fordi vi erkjenner at det er en risiko vi må møte.
Barnevernet er budsjettert sju millioner kroner høyere enn prognose for 2018, men fire millioner kroner lavere enn budsjett for 2018.
Tjenester til eldre er en stor satsing, sier Sanden.
- Det har vokst i flere år og vil fortsette å vokse i 2019. Det er et kjempespennende område.
Funksjonsområder
Bydelens aktiviteter og tilbud er fordelt på hovedfunksjonsområdene:
- Administrasjon og fellestjenester
- Barnehager
- Aktivitetstilbud, skolehelsetjeneste og helsestasjon
- Barnevern
- Helse og omsorg
- Sosiale tjenester
- Kvalifiseringsprogram
De største områdene er helse og omsorg og barnehager, med henholdsvis 36,3 og 34,1 prosent av det totale budsjettet.
Her kan du se fordelingen:
I kroner ser det slik ut:
Salderingstiltak
For å saldere budsjettet er det nødvendig å foreslå å inndra/holde ledig stillinger i flere tjenester. Bydelsdirektøren finner det likevel nødvendig å avsette noe midler til styrking av barnevernet og til arbeidet med kosthold og fysisk aktivitet i kommunale institusjoner.
Forslag til salderingstiltakene kan du se her:
Beskrivelse av salderingstiltakene:
- 101 Bydelsdirektør: Sentral avsetning til innovasjonstiltak foreslås ikke videreført.
- 202 HR: En halv stilling holdes midlertidig ledig og opplæringsbudsjettet reduseres med ½ million.
- 310 Psykisk helse og rus: Forbruket reduseres ved ledighold i stillinger og samordning av rustiltak med Nav. 11
- 311 Sagene lokalmedisinske senter: Inntektene økes ved å ta inn flere listepasienter og øke antall konsultasjoner.
- 321, 324 og 810 Nav: Budsjettreduksjonen forutsettes i hovedsak oppnådd ved reduserte utgifter til sosialhjelp.
- 401 Barnehagekontoret: Det vil bli tilstrebet mer effektiv bruk av ressurser på spesialpedagogiske tiltak og en stilling vil bli ledigholdt med halvtårsvirkning.
- 421 Ungdomstiltakene. Flere engangstiltak foreslås ikke videreført.
- 490 Velferd oppvekst og familie, avdelingsdirektør: Ordningen med korttids- og halvdagsplasser i barnehagene foreslås avviklet. En stilling ledigholdes med halvtårsvirkning.
- 501 Hjemmebaserte tjenester: Det foreslås nedtrapping av 10 langtidsplasser og 5 korttidsplasser på sykehjem. Antall eldre forventes i 2019 å være omtrent uendret og nedtrappingsplanen innebærer derfor en reduksjon av sykehjemsdekningen.
- 510 Kultur og nærmiljø: Flere engangstiltak foreslås ikke videreført. Jfr. egen oversikt.
Realreduksjon på 16,8 milioner kroner
Bydelene får tildelt sine budsjettrammer etter Oslo kommunes kriterie- og fordelingssystemer. Disse baserer seg på en rekke faktorer i befolkningen, slik som størrelsen på ulike aldersgrupper, og antall innbyggere med spesielle tjenestebehov.
Byrådets budsjettforslag for 2019 innebærer en realreduksjon på 16,8 millioner kroner for Bydel Sagene. Bydelen taper også 11 millioner i inntekter som følge av redusert antall enslige mindreårige flyktninger og skal etablere tjenester i nytt bofellesskap for 12 utviklingshemmede, uten at kostnadene til dette kompenseres.
Bydel Sagene har i mange år opplevd rask vekst og endret befolkningssammensetning. Nye prognoser tilsier at både vekst og endringstakt vil bli vesentlig lavere de kommende årene. Dette må det tas hensyn til ved dimensjonering av bydelens tjenestetilbud, skriver bydelsdirektøren i sin oppsummering av neste års budsjett.
De nærmeste årene kan det forventes relativt små endringer i aldersgruppene som i første rekke benytter bydelens tjenester - det vil si de yngste og eldste. Bydelsdirektøren legger derfor til grunn at behovet for tjenestene til disse gruppene vil holde seg relativt stabilt, skriver han videre.
Øker midler til miljø-, kultur- og ungdomstiltak
Bydel Sagenes barnehager har gjennomgående høy brukertilfredshet. Bydelsdirektøren vil i 2019 vurdere grep som ytterligere styrker kvaliteten i tilbudet og som styrker barnehagenes samarbeid med tjenester som skole, helsestasjon og barnevern.
Det er ingen umiddelbare planer om vesentlig nedbygging av det kommunale boligtilbudet. Dette peker mot at også behovet for andre tjenester, som barnevern og sosialtjenester, må antas å holde seg på tilnærmet uendret nivå de nærmeste årene.
Midler til miljø- kultur- og ungdomstiltak er noe økt i forhold til bydelsdirektørens budsjettforslag for 2018.
Bydelsutvalget har tidligere vedtatt et mål om en buffer på to prosent av budsjettet. Bydelsdirektøren deler denne ambisjonen men har i sitt budsjettforslag for 2019 ikke funnet rom for en slik avsetning.
I budsjettet for 2018 vedtok Bydelsutvalget tiltak som bydelsdirektøren ikke har funnet rom for å foreslå videreført i 2019, disse kan du se her:
Inviterer til åpent møte
Nå skal bydelspolitikerne gjennomgå forslaget, før bydelsutvalget skal behandle og vedta budsjettet torsdag 13. desember.
Mandag 26. november klokka 18.00 inviteres det til åpent møte i Sandakerveien 33 C, der det vil informeres og svares på spørsmål om budsjettforslaget.
Her kan du se hele bydelsdirektørens forslag til budsjett (ekstern side)
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!