Sagene Avis

Slik vil de rødgrønne fordele 3,5 millioner ekstra i budsjettet

De rødgrønne har lagt på 3,5 millioner kroner til bydelsens budsjett, som skal behandles i bydelsutvalgsmøtet 9. desember. Bildet viser alle bydelsutvalgspartiene i et tidligere møte. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Bydelsdirektør Morten Sanden har beregnet at bydelen må spare inn 46 millioner kroner i neste års budsjett. Likevel har de rødgrønne samarbeidspartiene funnet frem 3,5 millioner kroner ekstra i sitt budsjettforslag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BYDEL SAGENE: De rødgrønne samarbeidspartiene i Bydel Sagene vil blant annet satse videre på styrking av ungdomstilbudet, skoleløpet og jobb til ungdom, seniorsenteret, og grønne og frivillige tiltak.

De ønsker å legge til 3.500.000 kroner mer til disse feltene enn det bydelsdirektør Morten Sanden har gjort i sitt budsjettforsalg. Bydelens budsjett for 2022 skal behandles i bydelsutvalget (BU) torsdag 9. desember.

Bydelens økonomi har over tid vært svært krevende og de siste års budsjetter har stilt store krav til omstilling. Og det blir ikke så mye bedre til neste år, sa direktøren til Sagene Avis i november, da han la frem sitt budsjettforslag.

– Vi har likevel en klar formening om at vi beveger oss riktig vei, sa han.

Bydelen har beregnet at de må kutte 46 millioner kroner, et såkalt «omstillingsbehov», i neste års budsjett. Byrådets forslag til budsjettramme for Bydel Sagene i 2022, var på halvannen milliard (nøyaktig 1.528.684.000 kroner).


I budsjettforliket mellom byrådspartiene og Rødt, ble partiene nylig enige om å øke bydelenes ramme med 108 millioner, der 58 millioner kroner er øremerket hjemmetjenesten.

Etter det Sagene Avis erfarer, får bydelen tilbakeført et generelt rammekutt på 2.945.000 kroner og 2.864.000 millioner kroner er øremerket hjemmetjenesten.

Oppvekst- og velferdskomiteen (OVK)

Tallforslag til budsjettet fra MDG, Ap, SV og R

 • Jobb til ungdom 500.000 kroner
 • Fullføre og bestå videregående skole 500.000 kroner
 • BUA 100.000 kroner


– Vi er glad for at vi igjen har blitt enige om å prioritere noe mer midler til ungdom, og reversere foreslått kutt til ungdomstiltak. Vi er opptatt av å hindre frafall fra skolen, samt å gi ungdommene mulighet til å tjene egne penger gjennom jobb om sommeren og i fritiden, sier OVK i en pressemelding til Sagene Avis.

I en merknad, foreslår også OVK at bydelsutvalget ber Oslo Kommune om å ta Sagene Bad mer i bruk, i tillegg til skolesvømmingen på dagtid.

– For eksempel er det forslag om å bruke badet til svømmeopplæring i AKS-tiden (14-16). Sagene Bad burde også vært i bruk av Oslo Kommune med tilrettelegging for folk med særskilte behov samt terapibad for eldre og pasienter i opplæring, skriver de i forslaget.

Les alle forslagene til verbalvedtak og merknader i møteprotokollen

Helse- og mestringskomiteen (HOM)

Tallforslag til budsjettet fra MDG, Ap, SV og R

 • Seniorsenteret 200.000 kroner

Seniorsenteret styrkes med 200.000 kroner til aktivitet, frivillighet og sosialt engasjement.

I et verbalforslag, skriver komiteen at nedleggingen av storkjøkkenet på seniorsenteret har skapt en del
usikkerhet både blant de frivillige som gjør en stor innsats på senteret, og for beboerne og andre som benytter seg av mattilbudet i bydelen.

– Vi er glade for at tilbudet med varm mat opprettholdes ved innkjøp fra kjøkkenet på Lovisenberg. Likevel skaper omleggingen to utfordringer som bydelen oppfordres til å følge nøye opp.
Den første gjelder organiseringen av virksomheten. Denne må sikre at ordningen tilfredsstiller brukernes krav til kvalitet, fleksibilitet og at leveranser er tilpasset brukernes døgnrytme. Ernæringssituasjonen blant eldre må ikke svekkes gjennom omleggingen.

For det andre mener de det må settes av tid og midler til å involvere de frivilliges innsats på samme skapende vis som tilfellet har vært de siste årene:

– Dersom de frivillige trekker seg tilbake, står senteret ovenfor betydelige problemer. Frivilligheten må derfor stimuleres og styrkes. Bydelen oppfordres til å komme tilbake med statusrapporter til bydelsutvalget om omleggingen av kantinedriften, skriver de i forslaget.


Les alle forslagene til verbalvedtak og merknader i møteprotokollen

Miljø-, kultur- og byutviklingskomiteen (MKB)

Tallforslag til budsjettet fra MDG, Ap, SV og R

 • Grønne møteplasser/parkoppgradering 1.000.000 kroner
 • Grønne Midler 200.000 kroner
 • Frivillige tiltak i nærmiljøet 250.000 kroner
 • Kulturmidler 250.000 kroner
 • Medvirkning og Sagene 2040 - bygge et grønt og levende lokalsamfunn 500.000 kr

– Vi har vært bekymret for kultur- og miljøsatsningen i en tid med stram økonomi. Vi har funnet midler til å bøte på noe av det. Parkene våre er viktige, vi ønsker å fortsette med å bruke penger på disse, slik at de fremstår bedre enn de har gjort i noen år, sier komitéleder Helge Stoltenberg (Ap) til Sagene Avis.

De har også funnet mer penger til de Grønne midlene, som er en populær ordning i bydelen. Stoltenberg oppfordrer enda flere til å søke på disse midlene.

– Vi øker også midler til frivilligheten, vi ser det er et behov for det. Vi får mye igjen når vi bevilger midler til det.

De rødgrønne setter av 500.000 kroner til et «spennende prosjekt», fortsetter han:

– Vi vil invitere til å komme med innspill til hvordan vi vil ha bydel Sagene i 2040. Vi håper få få med mange på det, sier han om prosjektet «Medvirkning og Sagene 2040 - bygge et grønt og levende lokalsamfunn», sier Stoltenberg.

I et verbalforslag, ber komiteen om tilgang på rimelige lokaler i kommunalt eiendomsmasse.

– I bydelen vår er det mange innovative ideer som settes i gang av ildsjeler. I det siste har vi hørt om at Sagene får sin egen drakt og disse trenger lokaler som de kan jobbe fra. Det er politisk prioritert at bydelen jobber for bedre tilgang på rimeligere lokaler til atelier, øvingslokaler og verksteder. Bydelsutvalget ber bydelsdirektøren lage en oversikt over tomme lokaler i bydelen med forslag til lavterskel bruk av disse, skrives det i forslaget.

Videre i verbalforslagene, bes det blant annet om at bydelen tar initiativ til å utarbeide forslag til offentlig bruk av Torshovtoppen og arbeide for å realisere slik offentlig bruk i samarbeid med aktuelle offentlige instanser. De rødgrønne ønsker også at bydelsdirektøren undersøker om det er mulig å bruke bydelens parker til mer vinterbasert aktivitet, slik som skisporet på Voldsløkka og snowboardparken i Torshovdalen.

Les alle forslagene til verbalvedtak og merknader i møteprotokollen

Høyres forslag

Høyre har i sitt budsjettforslag lagt til 1.170.000 kroner utover bydelsdirektørens forslag:

 • Videreføre jobbtilbud til ungdom 350.000 kroner
 • BUA 100.000 kroner
 • Fysioterapi, bedret tilbud psykomotorisk terapi 120.000 kroner
 • Vikarmidler til barnehagene 200.000 kroner
 • Sagene Seniorsenter, bedret mattilbud 200.000 kroner
 • Helsestasjon for ungdom 200.000

Dette vil de dekke inn ved å avvikle gratis skolemåtid (1.000.000 kroner) og kutte en møterekke i bydelsutvalget og komiteene (170.000 kroner).

Sagene Høyre mener det viktigste for bydelen er å sikre at de grunnleggende lovpålagte velferdstjenestene bydelen leverer, holder tilfredsstillende nivå og ikke svekkes som følge av dårlig økonomi.

– Av samme grunn avstår Sagene Høyre fra påplussinger til en rekke gode formål og tiltak, ikke fordi vi ikke synes mange av tiltakene både er gode og kunne fortjene midler, men fordi bydelen ikke har råd. Det viktigste må prioriteres først. Ingenting er mer sosialt og bærekraftig, enn å sikre tjenester og rettigheter til de som har det vanskeligst og som har størst behov for hjelp, skriver de i sitt budsjettforslag.

I budsjettforliket mellom byrådspartiene og Rødt ser det ut til at Sagene bydel får tilbakeført et generelt rammekutt på 2.945.000, påpeker Høyre. Disse pengene vil for det meste være kriteriefordelt, men Høyres forslag er at alle ekstramidler fra bystyret nå holdes i reserve til lovpålagte oppgaver og for å redusere budsjettunderskuddet.

– Sagene Høyre salderer derfor ikke sine påplussinger med disse pengene. Det tilfaller også bydelen 2.864.000 millioner kroner øremerket hjemmetjenesten. Sagene Høyre prioriterer barn og unge, og forebyggende helse for både unge og gamle i bydelen vår.

Venstres forslag

Venstre har i sitt budsjettforslag lagt til 700.000 kroner ekstra i bydelsdirektørens forslag.

 • Reversere rammekutt ungdomstiltakene 500.000 kroner
 • Økt støtte til helsestasjon for ungdom 200.000 kroner

I et verbalforslag, om lokale leverandører, skriver Venstre at noe av det som gjør Sagene unikt er de mange lokale bedriftene:

– Dessverre ser vi at mange av disse enten er gått konkurs eller er blitt stengt permanent som følge av manglende likviditet som følge av koronapandemien. I tillegg ser vi en tydelig trend i Sagene at hjørnesteinsbedrifter og lokale bedriftene stadig blir utsatt for konkurranse fra større kjeder og internasjonale utfordrere. For at Sagene skal beholde sitt særpreg er det viktig at vi støtter opp under de lokale næringsdrivende, skriver de.

De foreslår at bydelsutvalget ber administrasjonen komme tilbake med en sak om hvilke lokale leverandører som i dag benyttes av bydelen, og hvordan bydelen i større grad kan benytte seg av lokale leverandører i daglig drift.

De foreslår også en gratis støttetjeneste for gründere under 35 år, som kan bistå lokale bedrifter og gründere på temaer som kan hjelpe dem i en oppstartsfase på Sagene. Videre foreslår de blant annet å gjøre Trøndergata til et gatetun med et stort innslag av trær og planter, og å etablere et eget bønnerom for bydelens muslimer.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...