Sagene Avis

Butikken og kafeen stenger dørene for godt

EKTE VARE: Den økologiske dagligvaren og kaféen, Ekte Vare, åpnet i 2016. Her er eierne Sadie Gross Lawler og Øyvind Våge med datteren Milla, utenfor butikken i Dannevigsveien på Sagene året etter. Foto: Sofie Løchen Smedsrud (arkivfoto)

Den økologiske dagligvaren og kafeen Ekte Vare i Dannevigsveien melder at det nå er slutt, etter over fem års drift.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2021 kl 16:01

SAGENE: Det er Ekte Vare som melder om dette på sin egen Facebook-side sent onsdag kveld.

«Etter nesten fem og et halvt år er det kroken på døra neste uke for vår lille økologiske butikk og cafe på Sagene. Vi kan ikke lenger forsvare å holde dørene åpne uansett hvor mye vi ønsker det, og neste uke er det slutt for godt. Det blir trist å låse døra for siste gang, både fordi det er så mye mer vi gjerne ville gjort, fordi vi er usikre på om vi klarer å betale alle våre leverandører, og fordi vi absolutt synes Sagene og Oslo, fortjener vår lille butikk som fokuserer på norske kortreiste varer fra landets beste økologiske bønder.»

De skriver også at selv om butikken snart stenges, så føler de at de har gitt byen en mulighet til å gjøre bedre valg:

«Vi har tilbudt de mest smaksfulle grønnsakene som er å få, det reineste kjøttet, innmaten og kraftbein fra grasfora kyr, egg og fjørfe av den lykkelige sorten. Fantastiske kremer, såper, sjampoer, hudpleieprodukter, lokalt snop og vidunderlige bakst på surdeig. Kurs om tradisjonskost, fermentert mat og drikke, surdeig, partering, søtsaker, ost, bacon og om å bruke all maten. Vi har gledet oss hver gang noen har fått oppleve noe nytt, og tatt med seg litt av erfaringene og opplevelsene hjem (…)

Vi har møtt tusenvis av fantastiske kunder, vi har delt gleder og sorger, vi har hatt lange samtaler i cafeen på stille dager, og vi har løpt rundt som hodeløse høns på de hektiske. Vi har gjort noen dyrkjøpte erfaringer, men har gått videre med hodet løftet og en tro på framtiden. Det må vi også gjøre nå, når tida er ute for oss.»

Ville gjøre noe annerledes

Sadie Lawler forteller at det økologiske dagligvareeventyret på Sagene er over. Foto: EKTE VARE

Ekte Vare ble startet av ekteparet Sadie Lawler og Øyvind Våge i 2016. Da de ble intervjuet av Nordre Aker Budstikke (Sagene Avis' forløper) ved åpningen, sa Lawler:

– Vi flyttet tilbake til Oslo, og opplever kjedebutikkene som ensformige på tilbud. Vi kjøper opp all mat fra lokale, norske gårder og selger i vår butikk. Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt.

At paret, som bor på Kjelsås, valgte å åpne butikk på Sagene, var ikke tilfeldig.


– Da vi så etter hvor vi kunne ha butikken, tenkte vi at Sagene var et passende sted. Sagene er en grønn bydel, folk er åpne for uavhengige butikker og mange som bor i området har bodd her i lang tid. Sagene er som en liten by i byen. Du har alt innenfor få kvartaler og det er en god stemning i bydelen. Det er lett å bli glad i Sagene, den er inkluderende og stor på mange måter, sa Øyvind Våge i Sommerpraten med Sagene Avis i 2020.

I 2019 fikk ekteparet hederlig omtale for driften av butikken, da Oslo miljøpris ble delt ut i Oslo rådhus.

Sadie og Øyvind (t.h.) fikk hederlig omtale og 10.000 kroner for sin drift av Ekte Vare av fungerende miljøbyråd Arild Hermstad (MDG) da Oslo Miljøpris ble delt ut i 2019. «Tilbyr miljøvennlige dagligvarer på en ansvarlig måte og gjør det lettere for oss forbrukere å handle riktig,» sa juryen. Foto: Emil Holland, Bymiljøetaten

– Vi hadde et stort ønske om at tilbudet skulle finnes, og både tilby produsenter et sted å selge varene sine, og for folk flest å få tak i dem og nyte kortreiste varer, sier Lawler til Sagene Avis torsdag morgen.

Hun mener norske forbrukere er vant med kunstige priser på grunn av dagligvarebransjen, og ikke er vant med å betale det maten faktisk koster å produsere. Hun mener imidlertid mye har skjedd på disse fem årene, og trekker frem reko-ringen og andelslandbruk som positive tilbud som har brakt produsenter og forbrukere tettere sammen.


– Det er utrolig leit, sier Lawler om at Ekte Vare-eventyret nå er over.

Matspalte

I 2017 og 2018 samarbeidet Ekte Vare og Sagene Avis om en matspalte med tips til gode oppskrifter og økologiske retter. Du kan lese alle de spennende oppskriftene her!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...