Sagene Avis

Det blir ikke så mye bedre til neste år

Bydelsdirektør Morten Sanden har lagt frem sitt forslag til budsjett for 2022. Foto: Eivor Eriksen / Bydel Sagene

Bydelens budsjett blir stramt også i 2022, med et omstillingsbehov på 46 millioner kroner. Men bydelsdirektøren mener likevel det beveger seg i riktig retning. – Vi er fornøyde så lenge vi ser at vi får effekt av tiltak, og at vi fortsatt klarer å opprettholde tjenestenivå og tilbud til innbyggerne.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2021 kl 17:07

BYDEL SAGENE: Fredag la bydelsdirektør Morten Sanden frem sitt forslag til budsjett for 2022. Bydelens økonomi har over tid vært svært krevende og de siste års budsjetter har stilt store krav til omstilling.

Det blir ikke så mye bedre til neste år.

– Vi har likevel en klar formening om at vi beveger oss riktig vei, sier Sanden til Sagene Avis.

Byrådets forslag til budsjettramme for Bydel Sagene i 2022, er på halvannen milliard (nøyaktig 1.528.684.000 kroner). Bydel Sagene har beregnet at de må kutte 46 millioner kroner, et såkalt «omstillingsbehov», i neste års budsjett.

– Det betyr at vi har stramme og vanskelige budsjetter. Vi har måttet redusere stillinger, beveget tjenester og tatt ned kostnader ganske bredt over.


Bydelens omstillingsbehov skyldes blant annet fortsatt høye kostnader til sosialhjelp, stor kostnadsvekst til kjøp og tilbud til flere grupper, og bortfall av eksterne prosjekt- og tilskuddsmidler.

Den største risikoen ligger i kjøp av tjenester på utsiden av bydelen. Det gjelder rus, psykiatri, eldre og barnevern.

– Vi har en moderat til høy risiko på kjøpsplassene og på ytelsessiden. Hvis vi tenker kutt, har vi nok høyest risiko der. Alt fra brukerstyrt personlig assistanse til kjøp av rusplasser, til fosterhjemsgodtgjørelser og sosialhjelp, for å nevne noen. Det er mange av de eksterne kjøpene som koster mange millioner. Vi har spesielt stor vekst i behov av kjøp og plasser i pleie og omsorg. Det er en tendens som var veldig tydelig da vi skulle se på årets tall mot neste års tall, og beregne forpliktelsene våre neste år.

– Bydelen har gjort et godt omstillingsarbeid

Torsdag 9. desember skal Sagene bydelsutvalg behandle direktørens budsjettforslag. Både i budsjettet for 2020 og 2021, la bydelsutvalget til i underkant av fire millioner kroner ekstra. I fjor styrket de blant annet frivilligheten, parkene, kulturlivet og ungdomstiltak med inndekning fra byrådspartienes budsjettavtale med Rødt, da Bydel Sagene fikk 6.699.000 kroner ekstra.

– Er du bekymret for at lokalpolitikerne skal være like mye «julenisser» også i år?


– Jeg har en veldig god dialog med dem. Jeg opplever at de også er opptatt av alvoret som har vært og er der. Jeg er absolutt ikke bekymret. Det er hverken en tradisjon eller kultur i Bydel Sagene for at lokalpolitisk ledelse blir julenisser utover det handlingsrommet og rammeverket vi har. Jeg syns det har vært en ansvarlig tilnærming i alle år, til det de legger på eller eventuelt endrer.

Sanden tror ikke det er noen som blir ekstra fornøyde med årets budsjett. Men bydelen får en litt enklere økonomi i 2022, enn de hadde i år. Det betyr at bydelen løpende har gjort et godt omstillingsarbeid, sier han.

– Vi opererte jo med 70-80 millioner i fjor, og vi har fått et nytt rammekutt i år. Vi henter inn det vi får, og så driver vi med noen nyanser som gjør at vi fortsatt er bak, men vi beveger oss i riktig retning. Vi er fornøyde så lenge vi ser at vi får effekt av tiltak, og at vi fortsatt klarer å opprettholde tjenestenivå og tilbud til innbyggerne.

For det er jo nettopp det som er krevende, mener direktøren. Kuttene skal ikke gå utover noen, men bydelen må likevel ned i kostnader.

– Det har det blitt gjort mye godt arbeid med, og det gir jo godt håp for at vi skal komme oss ned på rammenivå i løpet av en gitt tid. To år med pandemi har forsinket omstillingene litt. Vi har måttet bruke en del krefter på å håndtere det, og da kommer andre typer omstillinger lenger bak i køen, sier han til lokalavisa.

Bydelens funksjonsområder

Bydelens aktiviteter og tilbud er fordelt på hovedfunksjonsområdene administrasjon og fellestjenester, barnehager, barnevern, aktivitetstilbud for barn og unge, helsestasjon og skolehelsetjeneste, helse og omsorg, sosiale tjenester og kvalifiseringsprogram.

De største områdene er helse og omsorg med 37,7 prosent og barnehager med 33,3 prosent av det totale budsjettet.

Her kan du se fordelingen:


I kroner ser det slik ut:

Prioriterte innsatsområder

For å møte innbyggernes behov best mulig, må det offentlige utvikle ny og god praksis for å løse stadig mer kompliserte oppgaver, skriver Sanden i sin innledning til budsjettet.

– For å oppnå dette er det avgjørende at bydelen utvikler nye og bedre modeller der vi finner løsninger gjennom bedret samarbeid, økt samhandling og riktige prioriteringer, på tvers av organisatoriske og faglige skillelinjer.

Bydelen vil i 2022 prioritere tre innsatsområder. Dette er områder der mange offentlige aktører er involvert. Dette gjelder:

  • Rus og psykiske helseutfordringer. Strukturer, flyt og koordinering av tilbudet til denne innbyggergruppen skal fortsatt forbedres.
  • Øke andelen som fullfører og består videregående skole. Sagene blant de bydelene som har lavest gjennomføringsgrad.
  • Forenkle strukturen og samhandlingen i bydelens folkehelsearbeid, som i dag omfattes av et komplekst regleverk.

– Det er fremlagt sak for politisk beslutning om videreføring av bydelens leieavtale i Sagene samfunnshus. Gitt vedtak om ny leieavtale skal husets tilbud videreutvikles. Nøkkelord i dette vil være økt tilgjengelighet for innbyggere og for bydelens tjenester, samskaping og samvirke gjennom innbyggerinvolvering og god koordinering med tilbudene i innbyggersenteret og i bomiljøtjenestens lokaler.

Dette foreslår direktøren å kutte

Slik beskrives kuttforslagene (omstillingstiltakene):

Rammekutt enheter
I tidligere budsjetter ble alle bydelens tjenester ilagt et effektiviseringskutt på 7 prosent (8,5 prosent i 2021), i tillegg har det blitt lagt uspesifiserte rammekutt på enkelte enheter. Dette har i liten grad vært tilpasset enhetenes reelle handlingsrom. I budsjettforslaget for 2022 forslår bydelsdirektøren et samlet kutt i tjenestene på 34,3 millioner. Kuttene er basert på regnskapstall over år, samt en vurdering av de ulike enhetens handlingsrom. En viktig komponent i dette bildet er at bydelen har årlig en inntekt på sykelønnsrefusjoner og foreldrepenger på ca. 40 mill. Disse inntektene er ikke lest inn i budsjettet.

Barnehager
Nedtak av barnehageplasser i Margarinfabrikken. En styrerstilling inndras.

Kultur, nærmiljø og byutvikling (KNB)
Organisasjonsleddet Kultur, nærmiljø og byutvikling avvikles, stilling som enhetsleder inndras.

Inndragelse av stillinger, alle enheter
Bydelen vil gjennomføre en analyse for å identifisere potensiale for ytterligere nedtak av stillinger. Arbeidet er påbegynt og vil konkludere senest ved utgangen av første kvartal 2022. Analysen skal primært omhandle lederstillinger på alle nivåer samt øvrige stillinger som ikke er i direkte tjenesteproduksjon mot innbyggere.

Kjøp av tjenester, godtgjørelser, ytelser:
Kjøp av tjenester, godtgjørelser og ytelser er innlest på et nivå som samlet ansees å ha moderat til høy risiko. Det er knyttet spesiell risiko til godtgjørelser fosterhjem, sosialhjelp, kjøp av VEL-plasser og kjøp av tjenester på pleie- og omsorgsfeltet.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...