Byrådet forlenger den sosiale nedstengingen
Og ber om egen tiltakspakke for Oslo

Helsebyråd Robert Steen, byrådsleder Raymond Johansen og oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen under en pressekonferanse der de orienterer om koronasituasjonen i Oslo kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Byrådet har i dag besluttet å forlenge den sosiale nedstengingen av Oslo til 14. desember. Samtidig oppfordrer byrådslederen flere til å teste seg, spesielt i Groruddalen der smitten er høyest.
Publisert: 26.11.2020 kl 13:55
Sist oppdatert: 26.11.2020 kl 14:58
OSLO: – Selv om koronasmitten i Oslo har flatet ut, er situasjonen fortsatt alvorlig, og spesielt blant unge og i Groruddalen. Derfor er det svært viktig at befolkningen fortsetter å følge smittevernreglene og at flere tester seg, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.
Selv om rundt 2500 tester seg i Oslo hver dag, er Johansen bekymret for at kommunen bare avdekker en del av smitten i dag.
– Nå er ikke tiden for å reise
— I noen miljøer kan det være et stigma rundt det å være smittet. Vi jobber med å gjøre det enda lettere for dem som bor i bydeler med mye smitte å få test. Så må vi være forberedt på at mer oppsøkende testing kan føre til høyere smittetall. Vi vet at vi bare avdekker en del av smitten i dag.
I Oslo kan alle bestille en test når de vil, og få time til testing i løpet av ett døgn. Testingen er gratis. I mange andre land er kapasiteten mer begrenset, blant annet til innbyggere som har symptomer.
Byrådslederen oppfordrer befolkningen til å unngå utenlandsreiser i julen.
— Etter sommerferien så vi en eksplosjon i smitte i Oslo. Nå er ikke tiden for å reise til hverken Frankrike, Spania, Somalia eller Pakistan. Etter sommerferien så vi en eksplosjon i smitte i Oslo. Den smitten kom fra utlandet. Vi må for all del unngå at vi får det samme etter juleferien, sier Johansen.
Dette er tiltakene
Den sosiale nedstigningen ble vedtatt av byrådet 9. november som en del av den tredje tiltakspakken som byrådet har lagt frem mot smitte og spredning av koronaviruset i høst. Tiltakene innebærer at:
- Alle innendørs arrangementer er forbudt. Alle virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- og fritidsaktiviteter stenges. Kinoer, teatre, lekeland, treningssentre, idretts- og svømmehaller m.m. lukker dørene
- Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer utendørs med flere enn 200 personer til stede samtidig
- Butikker og kjøpesentre må sørge for nødvendig vakthold og sørge for at det ikke er flere tilstede i lokalet enn at kundene kan holde minst to meters avstand
- Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted og offentlig transport der man ikke kan opprettholde minst en meters avstand. Påbud om munnbind i taxi, både for sjåfør og passasjerer
- Breddeidrett og innendørs fritidsaktiviteter for voksne og ungdom er stengt
- Skjenkestopp med forbud mot alkoholservering. Serveringssteder kan holde åpent, uten å servere alkohol
- Rødt nivå på ungdomsskolen og videregående skoler. I barneskolen er det gult nivå
- Påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig, og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor
- Antall mennesker i private sammenkomster skal ikke overstige 10 personer. Alle må kunne holde minst en meters avstand
Byrådet har i dagens byrådsmøte vurdert smittesituasjonen i Oslo og vedtatt å videreføre den sosiale nedstengingen av Oslo til 14. desember. Den eneste endringen byrådet har gjort i tiltakene er å åpne opp for at inntil fem personer kan være til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell, i forbindelse med produksjon av digitale arrangementer.
Ber om egen tiltakspakke for Oslo
Johansen kommer også med et nødrop til regjeringen og ber om en egen til tiltakspakke for Oslo. Han sier at mange av Oslos hjørnestensbedrifter står i fare for å forsvinne.
– Derfor kommer jeg i dag med et nødrop fra Oslo rådhus. Vi tenger en egen tiltakspakke for Oslo.
Ifølge byrådslederen må tiltakene være spesielt innrettet mot reiseliv og uteliv, og spesielt inn mot områdene med høyest ledighet. Johansen sier det er ekstremt viktig at kompensasjonsordninger treffer dem som er hardest rammet, og at de sikrer at konkursutsatte bedrifter overlever.
Han viser også til det han kaller en tankevekkende aksjon som ble gjennomført på Grünerløkka tidligere i uka. Der ble det hengt opp en rekke plakater om at store kjeder kan komme til å åpne der det i dag er uavhengige butikker og spisesteder.
– Jeg håper at regjeringen svarer på vårt nødrop og gir en overlevelsesgaranti til bedrifter som var lønnsomme før pandemien.
På spørsmål om han har fått indikasjoner fra regjeringen om at de vil komme med en slik Oslo-pakke, svarer Johansen at han har tett kontakt med bransjen og ser at tiltakene som har kommet så langt, ikke treffer godt nok.
– Dette var et nødrop. Jeg vil fortsette å ha tett kontakt med næringsministeren og andre, men så langt har vi ikke greid å få en Oslo-pakke.
Omfattet av tiltakspakkene
Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) sier til NTB at han er enig med Johansen i at det er grunn til å bekymre seg for bedriftene som sliter på grunn av pandemien.
– Det er årsaken til at regjeringen har stilt opp med målrettede tiltakspakker for bedrifter. De gjelder uavhengig av hvor bedriftene er. Har de opplevd stor omsetningssvikt, vil de få hjelp fra myndighetene.
Han sier de følger situasjonen nøye, men at slik det er nå, skal bedriftene i Oslo være omfattet av de samme tiltakspakkene som bedrifter andre steder i landet.
– Når Oslo er så hardt rammet av pandemien, vil det også si at en betydelig andel av pengene som er bevilget vil gå til bedrifter i Oslo.
Astrup sier staten skal fortsette å stille opp for næringslivet, men at også kommunene har virkemidler.
– Jeg vil oppfordre Raymond Johansen til å vurdere hva Oslo kommune selv kan gjøre for å avhjelpe situasjonen for bedriftene i Oslo som sliter, for eksempel å lempe på eiendomsskatten eller andre avbøtende tiltak.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!