ANNONSE

Den mystiske jenta

Her står hun - ved krysset Grefsenveien og Hans Nielsens Hauges gate. Foto: MINA HAUGLI

Hvem er hun, jenta som grøsser litt der hun får vannspruten på ryggen?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2017 kl 07:58

ANNONSE

SAGENE: Det var en leser som kontaktet lokalavisa, kanskje visste avisa hvem som hadde laget skulpturen ved Nordpolen?

Det var ikke bare å ta en telefon. Men flere. Etter å ha kontaktet både etater, bydel og privatpersoner, fant lokalavisa til slutt ut hvem som har laget skulpturen, ved krysset i Grefsenveien og Hans Nielsen Hauges gate.

En leser tipset oss også om Oslo Byleksikon hvor du kan finne liste over byens skulpturer og minnesmerker.

LES OGSÅ: Er dette Oslos skumleste skulptur?

Våt sommer

Tittelen på kunstverket er Våt sommer, laget i 1962, av kunstner Arne Vigeland (1900-1983). Verket ble laget og reist i 1984, ved hjelp av kommunale midler. Og viser en stående pike som får vannsprut på ryggen, hun krummer en tå på venstre fot, og står på tynn bronseplate, i et grunt sirkulært basseng.

– Skulpturen er laget av bronse, og det røde bassenget er kantet med rød granitt med riller, ifølge kulturetatens nettside.

Arne Vigeland

Bronseskulpturen er plassert i et grunt basseng.

– Hun viser en lett stilisert, men likevel realistisk utført pikeskikkelse som skildres med humor, idet hun grøssende får vannsprut på ryggen, fra kulturetatens informasjon om statuen, kulturetaten er også eier og forvalter av statuen.

– Som andre av Arne Vigelands skulpturer er også denne nennsom og raffinert i utførelsen. Kunstneren var ikke i familie med den mer berømte Gustav Vigeland, og i tillegg til å arbeide som billedkunstner var Arne Vigeland en årrekke ansatt i Postverket. Derfor er hans produksjon noe begrenset, selv om han utførte flere minnesmerker samt veggfelter med dekorative keramikkfriser til postkontorer.

Flere skulpturer

I nabobydelen St. Hanshaugen står også en annen skulptur av Arne Vigeland. En bjørnunge som klør seg, i midten av Ilatrappen, som forbinder Uelands gate og Fougstads gate.

Les mer om den, og andre Vigelands skulpturer, her.

LES OGSÅ: