Sagene Avis

Sagene Avis

Denne barnehagen satser på en grønnere matvei

ESPIRA: Kokk Richard Lundberg og ansatt med ansvar for mat, Anetta Ejsmont, på kursdagen hos Espira Grefsen stasjon barnehage. Foto: Janina Lauritsen

Ni av ti ett- til seksåringer tilbringer mesteparten av uken i barnehagen, som dermed også blir en av de viktigste stedene for å lære seg å spise sunt. Derfor har de ansatte hos Espira vært på kurs for å kunne forbedre måltidene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2019 kl 11:18

GREFSEN STASJON BARNEHAGE:15 ansatte med ansvar for mat og måltid hos Espira Kunnskapsbarnehagen har vært på kurs for å lære mer om vegetarmat, og hvordan man kan forbedre måltidene som barna får servert i barnehagen.

De ansatte har lært seks nye retter på kurset og tre av dem er vegetariske.

- Ni av ti ett- til seksåringer tilbringer mesteparten av uken i barnehagen, som dermed også blir en av de viktigste stedene for å lære seg å spise sunt. Mange foreldre tror kanskje et sunt og lekkert fullkosttilbud koster mye penger, men slik er det slettes ikke, sier Mari Fagerheim, fag- og utviklingssjef i Espira.

Espira har satsing på fullkost, og i år er de opptatt av mer frukt og grønt til alle måltider.

- Det handler om å spise sunt, det blir enklere å lage mat innenfor budsjett og det er bedre for klimaet.

Barna får i seg opptil 60 prosent av næringsinnholdet i løpet av dagen i barnehagen, forteller hun videre.

- Det er en god grunn til å fokusere på kostholdet.

Mari Fagerheim, fag- og utviklingssjef i Espira. Foto: Janina Lauritsen

- Taco er en veldig bra matrett

Kokk Richard Lundberg har kommet fra Sverige og AcaDemedia, som eier Espira Kunnskapsbarnehagen, for å vise de ansatte hvordan man kan lage spennende, innholdsrike og smakfulle retter med friske ingredienser mens man holder seg innenfor kostnadsrammene.

- I dag lager vi vanlig husmannskost fra bunnen av.

Han forteller at man kanskje må prøve ti ganger for å få et barn til å spise noe. Men det kan hjelpe å holde maten separat, og ikke blande så mye forskjellig.

- La barna smake på ulike teksturer. Vis barna hvordan en blomkål ser ut rå, most og kokt. Man må prøve seg frem, fortsetter han.

Han trekker frem spaghetti med kjøttdeigsaus og taco som retter barna er spesielt glade i.

- Taco er den retten som barn tør å smake på flest grønnsaker i. Det er egentlig en veldig bra matrett.

- Men spaghetti og kjøtteig da, hvordan lager man det sunnere?

- Man kan bytte ut 10 prosent av kjøttdeigen med linser eller grønnsaker, og øke etter hvert, sier Lundberg.

KURS: Khanda Mohammed og Ton Jarodram. Foto: Janina Lauritsen

Mat i barnehagen

Fullkost i barnehagen koster rundt 25 kroner dagen, eller åtte kroner per måltid per barn. Undersøkelser viser at åtte av ti foreldre forventer at barna skal få servert sunn mat i barnehagen, og nyere forskning viser at barn som spiser fisk en gang i uka har mindre sjanse for å uvikle allrgirelatert sykdom.

Måltidene i barnehagen gir også en fin mulighet til å snakke om smaker, råvarer og veien fra jord til bord. Barna lærer også om gjenvinning når de er med på å avfallssortere etter måltidet. Det gis også en ramme for å utvikle ferdigheter og praktisk kunnskap som hygiene, å dekke på og rydde bort og å håndtere gaffel, kniv og skje.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...