Elbussene er på plass:
– Det blir mer stille i byen, mange har nok savnet det

70 BUSSER: Unibuss, Norgesbuss og Nobina skal drifte de elektiske bussene som kommer i løpet av 2019. De første leveransene av Unibuss sine elbusser er nå ankommet Oslo. Foto: Janina Lauritsen
19 av de 40 elektriske bussene Unibuss skal drifte har kommet til Oslo. Bussene skal være i ordinær drift i løpet av våren.
Publisert: 28.02.2019 kl 14:15
Sist oppdatert: 28.02.2019 kl 14:49
OSLO: Ruter har inngått en avtale med busselskapene Unibuss, Nobina og Norgesbuss om å levere 70 nye elbusser i 2019. Unibuss skal stå for hele 40 av de 70 nye elbussene som hovedstaden får i løpet av miljøåret 2019.
Unibuss sine elbusser skal kjøre på linje 20, 21, 28, 34, 37, 54 og 74. Alle unntatt 21 og 74 går gjennom bydel Sagene.
Torsdag 28. februar ble både leddbuss og solobuss vist frem foran Oslo rådhus. Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg, administrerende direktør i Unibuss Øystein Svendsen og plandirektør i Ruter Snorre Lægran, fortalte stolt om de nye bussene.
- Dette er en fantastisk flott dag. Dette er en milepæl i satsningen på buss. Nå har vi fått 19 av de 40 bussene Unibuss skal drifte. Dette er en bra og langsiktig investering. Det er mange vinnere, ikke minst Oslo by som er europeisk miljøhovedstad i 2019, sa direktør i Unibuss, Øystein Svendsen, under visningen av bussene.
10 prosent av bussparken er elektrifisert
- Jeg ser frem til våren 2019, når bussene er i ordinær drift. Elektrifiseringen er i full gang, ti prosent av bussparken er elektrifisert i løpet av året, sa plandirektør i Ruter, Snorre Lægran.

ELEKTRISK ER TINGEN: – Dieselgutta har gått ut på dato, sier plandirektør i Ruter, Snorre Lægran. Foto: Janina Lauritsen
Byråd Lan Marie Nguyen Berg tror dette er en dag mange har gledet seg til.
- Jeg gleder meg til bussene kommer i drift til våren. Satsingen på kollektivtrafikken er så viktig. 2016 var det første året hvor flere brukte kollektivtrafikken enn bil i Oslo! Det er så spennende at det i et vinterland som Norge går an å prøve teknologien på denne måten, sa hun under visningen.
Hun fortalte videre at ved å bytte ut dieselbussene med utslippsfrie busser, bidrar vi til å redusere klimautslippene, men også NO2-utslippene som bidrar til luftforurensning. Og ikke minst bidrar elbussene til mindre støy.
- Det som er noe av det mest spennende i utviklingen når Oslo blir mer miljøvennlig, er jo at det kanskje blir mer stille i byen vår. Og da kan det være ganske mange som ser at det var noe de kanskje hadde savnet.
Nordens største flåte av elektriske leddbusser
Bestillingen bussoperatørene har med sine leverandører er totalt stor i europeisk sammenheng, fortalte Berg.
- Av de totalt 76 elektriske bussene (med de seks elbussene som allerede er i pilot, journ.anm) som skal være elektriske og i drift i Oslo i løpet av året, er 52 store ledbusser. Vi får med dette Nordens største flåte av elektriske leddbusser. Vi er stolte av byen vår, og vi kan være litt ekstra stolte i år.

STOLT: Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, sier vi kan være ekstra stolte av byen vår i år. Foto: Janina Lauritsen
- Når vil hele bussparken være utslippsfri?
- Vi har satt som mål at hele kollektivtrafikken i Oslo skal være utslippsfri innen 2028, sier hun til Sagene Avis.
Tror ikke vinteren blir et problem
Unibuss har hatt to elbusser i pilotdrift siden november 2017, noe som har gitt selskapet nyttig kompetanse.
- Vi har hatt erfaring med elbussene på vinterføre. Og det er gode erfaringer. Lademessig må rutene lages til kapasiteten, men vi er trygge på at dette holder mål. Og det er egne varmeelementer som skal holde varmen inne i bussene, sier administrerende direktør i Unibuss, Øystein Svendsen, til Sagene Avis.

UNIBUSS: – Dette er en milepæl i satsingen på buss, sa administrerende direktør i Unibuss, Øystein Svendsen. Foto: Janina Lauritsen
Han tror folk vil sette pris elbussene, spesielt fordi elbussene vil være mer stillegående og kjøre jevnere.
- Det blir som en elbil, du får ikke disse humpete girskiftene. Vi tror folk vil sette pris på endringene.
- Dieselgutta har gått ut på dato
Plandirektør i Ruter, Snorre Lægran, håper folk ønsker elbussene velkommen.
- Det aller viktigste for oss er kundene. Det blir mer behagelig å sitte på, bussene flyter mer og opplevelsen av støy blir mindre, både i og utenfor bussen. Det blir en mer behagelig reise, man kan slappe mer av. Og det blir bedre luftkvalitet i byen. Dieselgutta har gått ut på dato, vi tar et solid sprang i riktig retning i 2019, sier han til Sagene Avis.
Miljøbussene er av typen VDL Citea Electric, og skal lades på Unibuss sine anlegg på Alnabru, Mortensrud og Klemetsrud. Ladeinfrastrukturen leveres av Heliox og Siemens. I månedene fremover vil flere elbusser ankomme, men før de settes i trafikk må det gjennomføres omfattende testing. Blant annet sjekkes det at samspillet mellom buss og ladeinfrastruktur fungerer godt under ulike forhold. I tillegg gjør Unibuss stresstester for å finne ut hvor langt bussene kan kjøre på én lading.
FAKTA ELEKTRISKE BUSSER:
ELEKTRISKE LEDDBUSSER:
Linjer: 20, 21, 28, 34, 37, 54
Type: VDL Citea SLFA 180-Electric
Sitteplasser: 46
Rekkevidde: Cirka 50-90 km per lading
Batterikapasitet: 170 kWh
Maksimal ladeeffekt: 450kW
Lengde: 18 000 mm
Lades ved hjelp av pantograf på depot på Alnabru bussgarasje
ELEKTRISKE SOLOBUSSER:
Linje: 74
Type: VDL Citea SLF 120-Electric
Sitteplasser: 34
Rekkevidde: Cirka 70-110 km per lading
Batterikapasitet: 127 kWh
Maksimal ladeeffekt: 375 kW
Lengde: 12 000 mm
Hurtiglades med pantograf på endestopp på Mortensrud og i Vika

LEDDBUSS: De elektriske leddbussene skal kjøre linjene: 20, 21, 28, 34, 37 og 54. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!