Elevmentorene:
– Det er enklere å snakke med oss, vi skjønner hva de går igjennom

DRØMMESKOLEN: Tiendeklassingene Jacob Kvebild Haugnes (15), Isis Rodriguez (15), Victoria Nilsen (14), Lorin Bilgic (15), Hillari Alison Conlu (14) og Abdoal Rahman Mohammed (15) er mentorer for åttendeklassingene. Foto: Janina Lauritsen
Tiendeklassingene på Nordpolen skole skal i år være mentorer for åttendeklassingene, for å sikre et godt miljø på skolen.
Publisert: 21.08.2019 kl 16:05
Sist oppdatert: 21.08.2019 kl 16:07
NORDPOLEN SKOLE: – Hei, jeg heter Martin og jeg liker sommerferie! sier lærer Martin Skogheim til elevene sine.
Samtlige elever i klasserommet kaster seg opp av stolene sine og løper til den nærmeste ledige. Dette er nemlig en stollek der tiende- og åttendeklassingene skal bli bedre kjent med hverandre, og finne ut av hva de andre liker.
Det er andre skoledag på Nordpolen skole og prosjektet «Drømmeskolen» er i gang. Dette er en modell for å jobbe systematisk med det psykososiale miljøet i ungdoms- og videregående skoler, og det går ut på at elevene på tiende trinn, som har valgfaget innsats for alle, er mentorer for åttendeklassingene.
Skal jevnlig ha aktiviteter
– Dette er nytt i år. Det er organisasjonen Voksne for Barn som har laget modellen. Poenget er å få et så godt læringsmiljø som mulig og et godt samhold på ungdomsskolen. Vi har 11 mentorer i tiendeklasse som holder aktiviteter for elevene i åttende. De er laget for å forhindre mobbing, sier Skogheim til lokalavisa.
Sagene Avis får, i tillegg til stolleken, se elevene prøve seg i en lytteøvelse der de skal prøve å forstå hvordan man er en god lytter. Her sitter elevene tre og tre sammen, der en av elevene forteller en historie, en annen demonstrerer hvordan man tror en dårlig lytter oppfører seg, og en tredje prøver å være en god lytter. Så bytter de rollene.
I dag, andre skoledag, er hele dagen ble satt av til Drømmeskolen-prosjektet. Ellers skal mentorene jevnlig ha aktiviteter med åttendeklassingene gjennom året, i tillegg til alle naturlige datoer som valentinsdagen, jul og andre høytider. Mentorene skal også være der for elevene i friminuttene.
– Dette vil gjennomsyre ungdomsskolen, de som går i åttende nå vil være mentorer om to år, sier Skogheim.
– Enklere å snakke med oss
Isis, Jacob og Lorin syns det er spennende å være mentorer for de yngste på ungdomsskolen.
– Det er flott og vi lærer mye, det er to fluer i én smekk, sier Jacob.
– Vi blir en slags ekstralærer, bare at vi er elever selv. Det er enklere å snakke med oss, for vi føler på samme press som dem, vi skjønner hva de går igjennom, forteller de videre.
Tiendeklassingene syns dette er et veldig bra prosjekt fordi elevene blir kjent med hverandre, men også fordi de må oppføre seg bedre nå.
– Vi er forbilder, og vi lærer oss å være modne.
Voksne for Barn
Drømmeskolen er utviklet og utprøvd av organisasjonen Voksne for Barn i tett samarbeid med elever, lærere, rådgivere, skoleledere og helsesøstre. Verktøyene som brukes sikrer aktiv deltakelse og innflytelse for alle aktører. Tiltaket legger vekt på faktorer som er betydningsfulle for sosial tilhørighet og læring, og på strategier for å integrere dette i skolen som organisasjon.
Drømmeskolen er et godt tiltak når skolen ønsker å:
- Etablere rammer og verktøy for et helhetlig arbeid med det psykososiale læringsmiljøet i skolen
- Øke kompetansen hos ansatte om hvordan man kan jobbe for et godt psykososialt miljø
- Styrke relasjonen mellom elever og mellom elever og ansatte
- Styrke elevenes tilhørighet, deltakelse, mestring og motivasjon
- Øke elevenes motivasjon for å fullføre og bestå
- Bruke elevene som ressurser i et systematisk arbeid for å fremme et godt psykososialt læringsmiljø
Kilde: voksne for barns nettside (vbf.no)

MENTORER: Jacob Kvenild Haugnes, Lorin Bilgic og Isis Rodriguez syns Drømmeskolen er et veldig bra prosjekt.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!