Det er ikke store summen som er inkludert til mat per elev

LAGER MAT: Fjerdeklassingene på Lilleborg aktivitetsskole har i ti uker laget mat sammen med Geitmyra. Fredag 7. desember kom eldre- og folkehelseministeren på besøk. Foto: Geitmyra matkultursenter for barn
En femtilapp i måneden ligger i aktivitetsskolebetalingen. Men nå har elevene ved denne skolen i hvert fall lært å lage sunn mat for en billig penge, i samarbeid med Geitmyra matkultursenter for barn.
Publisert: 09.12.2018 kl 12:21
Sist oppdatert: 09.12.2018 kl 18:16
LILLEBORG SKOLE: Sist fredag kom eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) på besøk til Lilleborg aktivitetsskole (AKS).
Hun var med på å lage maten til matfesten med foreldre og barna samme dag, og fjerdeklassingene viste henne hvordan de to ganger i uken er med på å lage mat på AKS.
Fått et løft
Maten som serveres på Lilleborg AKS har den siste tiden fått et løft med hjelp fra Geitmyra matkultursenter for barn, med støtte fra Gjensidigestiftelsen.
Geitmyra ønsker gjennom prosjektet Læringsrik mat på AKS/SFO å bidra til at elvene på AKS i Oslo får bedre og sunnere mat, og ikke minst at elevene er med på å lage den selv.
Barn som hevder de er «allergiske» mot grønnsaker, skoler som serverer makaroni med ketsjup hver dag og ansatte som ikke har ressurser og kompetanse til mer. Det er realiteten for mange av barna som hver dag tilbringer ettermiddagen på AKS og SFO, sier Geitmyra i en pressemelding.
Grønnsaksmengden er mindre enn 1/4 gulrot
For 160 000 norske barn er heldagsskolen allerede en realitet. Det er mange nasjonale retningslinjer for maten på AKS og SFO, men ingen krav til næringsinnhold eller hvor mye penger skolene må bruke på mat.
I Oslo-skolen er det inkludert i betalingen for AKS, 51 kroner i måneden til mat pr barn. Det utgjør 2,50 kroner om dagen.
Prosjektleder for Læringsrik mat på AKS ved Geitmyra matkultursenter for barn, Anna Werenskiold, syns det er urovekkende at maten til de minste er så lavt prioritert. I følge Werenskiold er grønnsaksmengden på en vanlig AKS ofte er mindre enn en kvart gulrot om dagen.
Barna har storkost seg
I 10 uker har hun fulgt opp barn og ansatte på Lilleborg AKS tett og involvert barna i matlagingen, gått gjennom budsjetter og kjøkkenrutiner. Det har gitt resultater.
– Prosjektet har gått helt strålende. De har gjort en bra innsats! Fjerdeklassingene har laget mat til 200 elever i snart ti uker. De har gjort det med så stor begeistring og så stor ansvarsfølelse. De har ryddet, servert og presentert maten, sier Werenskiold til Sagene Avis.
Barna har laget blant annet hjemmelaget tomatsuppe, grønnsaker, fisk, minestronesuppe, hjemmelaget müsli og eget tacokrydder.
– Poenget er å få opp nivået av grønnsaker og fisk. Vi vil følge opp om fire-seks måneder, sjekke kvitteringer og se hva de har handlet inn, om de har spist mer fisk og grønnsaker eller gått tilbake til pølser og makaroni. Men dette klarer de, barna syns det er gøy! Det går helt fint å for eksempel kutte opp fire kilo gulrøtter med fjerdeklassingene, det er ikke utenfor rekkevidde, fortsetter hun.
– En femtilapp ekstra er ikke mye
Eldre- og folkehelseministeren er imponert over prosjektet.
– Dette er kjempebra! Her har de i ti uker lært disse småtrollene å lage mat, sier hun og ler mens hun klemmer på fjerdeklassingene.

KOM PÅ BESØK: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen var med fjerdeklassingene på matlagingen. Foto: Janina Lauritsen
– Nå kan de dra hjem til mamma og pappa og si «Jeg kan lage mat!» Det er viktig å bevisstgjøre foreldrene, barna trenger mat – både frokost og matpakke. Samspillet mellom skolen og foreldrene er viktig. Og det er viktig å få frem at 51 kroner i måneden til mat ikke er nok. Det er viktig at de får fortsette etter disse ti ukene, og at Oslo kommune ser at en ekstra femtilapp ikke er mye, sier hun til Sagene Avis.
Undervisningsinspektør og AKS-leder, Kristin Selstad, forteller om fornøyde barn og foreldre.
– Foreldrene er kjempefornøyde og barna smaker på nye ting. Det er mye læring i dette også, de følger oppskrifter og samarbeider. Jeg håper dette videreføres!
Hjelper innenfor de økonomiske rammene
Geitmyra fikk 4,2 millioner til prosjektet Læringsrik mat på AKS/SFO av Gjensidigestiftelsen. Det benyttes til prosjektering, kurs for ansatte og elever, utvikling av materiell til skolene og mataktiviteter.
– 2,50 koner per barn per dag er kommunens kostpris. Vi legger ikke til mer penger til mat eller drift, vi hjelper skolene til å lage bedre og sunnere mat innenfor de eksiterende, økonomiske rammene fra kommunen, sier Charlotte Hidle hos Geitmyra.
Geitmyra overleverte også fire krav til eldre- og folkehelseministeren som de kommer til å jobbe for. De kommer også til å jobbe for politisk endring lokalt ved at Oslo kommune øker kostprisene for mat på AKS.
Her er kravene til ministeren
- Følg kostrådene
Maten som serveres på AKS må følge statens kostråd. Kommunene må stilles til ansvar for at elevene får god og næringsrik mat som metter.
- Minstesats for mat på AKS
Det må settes en nasjonal minstesats per barn per måned for mat på AKS. Minstesatsen må være nok til å sikre godt næringsinnhold og nok mat til alle elevene.
- Kompetanseheving for ansatte
De ansatte på AKS må få kompetanse til å lage trygg, god og næringsrik mat. For å kunne lage god mat under trange økonomiske rammer må de ansatte få tilstrekkelig med kunnskap om kjøkkenlogistikk, hygiene og ernæring.
- Mat som læring
Elevene må involveres i matlagingen som en del av læringsstøttende aktiviteter. Matlaging og måltidet er en viktig arena for mestring og tverrfaglig forståelse. Mat må inngå som en læringsstøttende aktivitet i de nasjonale rammeplanene for AKS/SFO.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!