ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

– Det har vært 32 herlige, slitsomme og utrolige bra år

GODT UTVALG: Laksen Fisk og Vilt har et godt utvalg, med mange hjemmelagde retter. Foto: Janina Lauritsen

Familien Syreng overlater butikken og de kjære oppskriftene til nye eiere.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2018 kl 11:00

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Laksen Fisk og Vilt ble etablert i 1939 og har vært Syrengs familiebedrift siden de tok over i 1986.

– Det har vært 32 herlige, slitsomme og utrolige bra år, sier Irene Syreng.

De har vært iherdige, aldri gitt opp og forteller at de har stått på til krampa tok dem. Og etter 12-14 timers arbeidsdager i så mange år, ser de frem til å leve livets glade, og rolige, dager.

– Vi kjenner vi er slitne, hvis vi fortsetter er jeg redd det ikke blir like bra. Vi vil ikke drive butikken halvveis, man må kjenne sin begrensning.

Men de skal stå løpet ut og holde på så lenge de fortsatt er i butikken, de skal opprettholde den kvaliteten de er kjent for.

ANNONSE

En butikk for generasjoner

Mange har vokst opp med mat fra Laksen Fisk og Vilt. De har hatt mange faste kunder, alt fra oldeforeldrene, besteforeldrene, foreldrene og nå barna i samme familie. Og de har levert mat til alle de store familiebegivenhetene; dåp, konfirmasjon, bryllup og bursdager.

– Det ringte en og ville ha catering til konfirmasjon 15. mai. Da jeg fortalte at vi kanskje ikke er her da, sa hun «Å, nei, er det sant? Hva skal jeg gjøre uten dere?» Det er veldig kult at folk setter så pris på det vi gjør. Det har heldigvis vært lite klager – vi har vært påpasselige, det skal sies.

– Hei gutten min! sier hun og ler mens en mann kommer inn døra.

– Vi er på fornavn med folk, vi er interessert i hverandre. Du kan si vi er en landsby midt i Oslo her på Bjølsen, fortsetter hun.

ANNONSE

GIR SEG: Morten, Irene og Terje Syreng selger familiebedriften etter 32 år. Foto: Janina Lauritsen

En delikatessebutikk med stort utvalg

Laksen Fisk og Vilt er ikke en stor butikk, men de har overraskende mye i disken.

De har fiskesuppe, klippfisk, kyllinggryte, oksegryte, bacalao med skrei, ørretrogn, ost, hval-carpaccio, kreps, kolje-kaker, elg, reinsdyr, hjort, flatbrød fra Østerdalen og ferske egg. For å nevne noe.

Blant annet har de åtte hjemmelagde sildesalater. For ikke å glemme purrekremen til rakørreten. Potetballene er fast innslag på torsdager. Det er også fiskegratengen på onsdager, en vanlig onsdag kan det gå unna opp mot 200 slike gratenger.

– Folk er veldig glade i gratengene! Små barn kan også spise dem siden vi ikke bruker noe særlig salt. Det er skrei, grønnsaker, makaroni, melk, smør, mel – og muskat, det må til! sier hun med et smil.

ANNONSE

På disken står også et stort brett med fristende, hjemmelagde eplekaker og mange typer syltetøy – alle laget av Irene.

–Er det noe dere ikke har, egentlig?

– Nei, jeg vet ikke… Zalo og dopapir?

Oppskriftene følger butikken

Selv om familien Syreng nå gir seg, betyr ikke det at du nødvendigvis ikke får smake maten deres igjen. De ønsker å selge til folk som vil drive videre med fersk mat. Og hvis de nye eierne vil ha oppskriftene, får de dem. Det er bare tøys å holde dem for seg selv, mener Syreng.

– Det er viktig å holde norske tradisjoner i live. Det er så mye kebab og pizza for tiden. Det er særlig viktig at unge får i seg næringsrik mat uten e-stoffer og mye salt, sier hun og fortsetter:

ANNONSE

– Jeg tror vi faller tilbake til gammeldags mat etter hvert. Man må ta seg tid til å lage maten, eller kjøpe fra sånne butikker som oss. Folk vil kjenne stor forskjell på frossen og fersk mat. Det er stor forskjell på nykokt kaffe og en kaffe fra en maskin på bensinstasjonen.

SILDESALAT: De har åtte hjemmelagde sildesalater som er veldig populære. Foto: Janina Lauritsen

Har måttet forsake mye

Sønnen, Morten, har jobbet i butikken i 22 år. Men han har ikke et ønske om å fortsette uten foreldrene.

– Jeg ønsker ikke å fortsette alene, da kommer jeg ikke til å få tid til å være med familien min i Nittedal hvis jeg skal være her. Jeg må heller finne noe nærmere hjemme.

Det er vanskelig å si når de gir seg, det kommer an på når de nye eierne tar over. Men de holder ikke nok ikke på helt til jul.

– Vi har barnebarn og en eldre svigermor. Det blir fint å være hjemme og ta oss av henne, hun fortjener at vi er sammen med henne nå. Vi vil også gi barnebarna et sted å gå til etter skolen.

– Vi gir oss nå mens vi fortsatt kan røre oss. Vi jobber 12-14 timer i døgnet, da blir det ikke mye tid igjen til å gjøre det alle andre gjør. Vi legger oss halv ni hver dag for å kunne stå opp halv fem. Det krever mye, det er mye vi har måttet forsake – bare det å se en god film på TV. Det er sånne ting vi skal gjøre før vi trekker inn årene.

– Og hvorfor ikke gi seg? Penger er ikke alt her i verden. Det høres ut som en klisjé, men vi vil ha noe igjen for det. Alt har sin tid. Men jeg tenker på kundene. Å, nei, det blir fælt å si det til dem.

– Men jeg håper folk lar de nye eierne få en sjanse, så kan de gi sin mening etterpå. Ikke slutt å komme fordi vi selger. Det er flere av oss som kan gjøre det bra, det er mange flinke folk der ute, påpeker hun.

BJØLSEN: Irene Syreng sier de er som en liten landsby på Bjølsen. Foto: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:
Stresser du med påskelammet? Her får du eksperthjelp!
Slik koker du egget riktig

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE