ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Nå kan du «spise øl»:

Bryggeriet håper å engasjere lokale bakerier

ØLKJEKS: – Dette er et frieri til lokalmiljøet, vi vil inspirere til å bruke restprodukter. Det er jo i tiden å ikke kaste, sier Hampus Malmqvist og Hans Ingi Tryggvason hos Ringnes Brygghus. Foto: Janina Lauritsen

– Det ligger i den norske folkesjela å spise tørre småkaker, sier sjefen på Ringnes Brygghus, som har kommet med en gladnyhet for alle som elsker øl, men også for godtemomser som elsker kjeks og sjokolade. Nå frir de til lokale bakerier.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.09.2019 kl 20:59

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Ringnes Brygghus har nemlig lansert ølkjeks laget av ristet mask, som er restprodukter fra ølbryggingen.

Dette tenker Ringnes Brygghus er en perfekt kombinasjon av god smak og gjenbruk.

– Etter du har brygget øl, sitter du jo igjen med mye malt som normalt kastes. Men vi tenkte at dette er det jo god mat i, og fikk god hjelp til idé og utvikling sammen med Frekkstrek og Ringnes’ kokk og kjøkkensjef Hampus Malmqvist til å lage en oppskrift til deilige kjeks med spennende smak av øl, sier Hans Ingi Tryggvason, daglig leder for Ringnes Brygghus.

Han anbefaler å prøve kjeksene sammen med øltyper som bokk, stout, porter eller barley wine. Alle disse er øl med mye maltpreg, som derfor matcher maltet som er brukt til å bake kjeksene. Sjokolade- og nøttesmaken skal også gjøre ølkjeksen god å ha til kaffen.

Vi testet

Men ølkjeks? Kan det være noe godt da, lurer du kanskje på? Vi tok turen til brygghuset for å teste godsakene selv.

ANNONSE

Ølkjeksen ligger i en artig ølboks, designet av Tryggvasons kone, June Tryggvason. Her mener vi innpakninga er halve moroa! Men når du først har åpnet boksen kan du, som med en vanlig ølboks, ikke lukke den igjen. Det er med andre ord bare å spise opp kjeksene.

Det var i fjor at idéen om å bruke restprodukter til noe spennende dukket opp. Både Tryggvason og Malmqvist er glade i småkaker, og June Tryggvason begynte dermed å drodle.

– Så startet Hampus å lage kjeks. De ble bare bedre og bedre, og jeg ble bare tykkere og tykkere, sier Tryggvason og ler.

Vi smakte på kjeksene både med og uten øl. Og den første biten av kjeksen kom litt som en overraskelse. For dette smakte for det første ikke øl, og for det andre var de overraskende gode. De smaker nesten litt «brent», søtt og man kjenner tydelig sjokoladen.

Hemmeligheten er melet, forteller de. Kjeksen inneholder nemlig ikke hvetemel, kun ristet mask.

ANNONSE

– Jeg håper dere kjenner grovheten? sier Tryggvason.

Sagene Avis testet Ringnes nye ølkjeks, og kunne konstatere at de smaker godt til en Turbayer, også den laget i brygghuset nederst i bydel Sagene. Foto: Janina Lauritsen

Men hva med tilbakemeldingene, da? Hva sier folk i baren, er kjeksen en suksess?

– Hvem liker ikke sjokoladekjeks? Og folk sier de ikke smaker øl. Du får de ristede tonene, og med en øl blir det en bra match, sier Tryggvason og Malmqvist og legger til:

– Det ligger i den norske folkesjelen å spise tørre småkaker.

ANNONSE

Men ølkjeksen trenger heller ikke bare nytes som de er med en kopp kaffe eller øl.

– Man kan også knuse dem og bruke i panna cotta, tilslørte bondepiker eller bare spise med et glass melk. Mulighetene er mange.

Lokalavisa får også smake kjeksen med ulike øltyper, og vi mener den passer ekstra godt til Ringnes Turbayer. Den er rund i smaken, og matchet kjeksen bra.

– Tanken er den norske folkesjelen, så det er ekstra kult at det er denne ølen kjeksen passer så godt med.

Frir til lokalmiljøet

All produksjon foregår foreløpig i Ringnes Brygghus. Det vil Tryggvason og Malmqvist endre på.

ANNONSE

– Nå vil vi komme i kontakt med et bakeri, vi må oppskalere produksjonen! Men det er jo et luksusproblem. Drømmen er et lokalt bakeri, sier de og fortsetter:

– Dette er et frieri til lokalmiljøet, vi vil inspirere til å bruke restprodukter. Det er jo i tiden å ikke kaste. Vi har gratis basevare, så handler det om å foredle det. Vi står klare, kom med ei bøtte!

TEST: Vi smakte på kjeksen, både med og uten øl. Den beste matchen er med Ringnes Turbayer. Foto: Janina Lauritsen

Årets bakst-finalist

Det er ikke bare Ringnes selv, og kundene, som har falt for kjeksen. For moro skyld sendte de inn kjeksen til konkurransen Det Norske Måltid, som kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge. Den har siden oppstarten i 2008 utviklet seg til å bli landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling.

Og ølkjeks på boks slo an! Kjeksen er nå en av tre finalister, og eneste representant fra Oslo i kategorien årets bakst.

Finalen er i Stavanger, 10. januar 2020.

– Vi går for gull! sier de bestemt.

ØLKJEKS: – Vi går for gull i Stavanger, sier de. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE