MYRALØKKA: 14 år etter vedtaket i BU startet Bymiljøetaten i høst arbeidet med en mulighetsstudie for å kartlegge om det vil være tilrådelig å etablere en badeplass i Akerselva ved Myraløkka.
– Gå hit om sommeren og se hvor mange som er her. Og det er et enda større potensiale. Alle syns det er deilig å få dukket seg litt, men alle har ikke mulighet til å reise langt. Vi trenger et badested midt i bydelen. På varme sommerdager må folk på Sagene dra til enten Oslofjorden eller til Nydalen for å få seg en dukkert. Vi har en flott elv som renner gjennom vår bydel, det skulle bare mangle at vi ikke skulle kunne bade i den, sa bydelspolitiker og tidligere BU-leder Helge Stoltenberg (Ap), da det ble klart at mulighetsstudien var på gang. Han kastet seg til og med ut i elvevannet!
BADEPLASS: Bymiljøetaten starter en mulighetsstudie for å undersøke om det kan bli en badeplass på Myraløkka. Foto: Janina Lauritsen
Flere muligheter
Bymiljøetaten bekrefter nå overfor Sagene Avis at arbeidet med mulighetsstudien for badeplass på Myraløkka er i gang.
– Vi ser på mulighetene for å tilrettelegge for bading på hele strekningen mellom Bentsebrua og Vøyenbrua. Området har varierende badevannskvalitet, og periodevis svært dårlig badevannskvalitet. Dette er en utfordring vi vil ta tak i mulighetsstudien, skriver pressekontakt Monica T. Olsen i Bymiljøetaten i en e-post.
Bymiljøetaten startet å ta jevnlige badevannsprøver på strekningen i sommersesongen, og vil fortsette prøvetaking også underveis i arbeidet med mulighetsstudien.
– Vi regner med å kunne presentere noe av innholdet i mulighetsstudien til våren, sier Olsen.
Det er har vært stor opperksomhet rundt mulig badeplass på Sagene, også i media. Her viser Terje Laskemoen i Bymiljøetaten eksempler under Akerselvaakademiet tidligere i november.
Vannkvalitet
Under normalt tørrvær vil det være badevannskvalitet på elvevannet. På grunn av gammel rørstruktur vil bakterieholdig overvann og kloakk kunne renne ut i elva på dager med store nedbørsmengder. Ifølge Bymiljøetaten er det registrert 91 offentlige overvannsutslipp til Akerselva mellom Maridalsvannet og Sannerbrua. Av disse kan 21 føre kloakk ut til elva når overløpene trer i funksjon.
Det er Bymiljøetaten som har ansvaret for å måle kvaliteten i vannet på Oslos badesteder, som klassifiseres etter EUs badevannsdirektiv. Badeplassene får en «karakter» basert på de siste fire års målinger, som sier noe om kvalitetsutviklingen over tid. Datagrunnlaget skal bestå av minst 16 prøver.
Vannprøvene analyseres for termotolerante koliforme bakterier (TKB). TKB er tarmbakterier og indikatorer på fekal forurensing, dvs. forurensning som stammer fra mage/tarm hos varmblodige dyr, fugler og mennesker, for eksempel via kloakk. Disse bakteriene kan i seg selv gi sykdom, men er først og fremst en indikator på at det kan finnes andre sykdomsfremkallende mikroorganismer i vannet.
Ut fra dette får badestedene en klassifisering som «utmerket», «god», «tilstrekkelig» eller «dårlig». Grensen for «utmerket» er inntil 500 TBK pr 100 ml. vann. Mens vannkvaliteten er «dårlig» når det overstiger 1000 TBK pr. 100 ml. vann. Måles vannkvaliteten til over 1000 TBK pr. 100 ml. vann, frarådes bading. Deretter tas det nye prøver, helt til konsentrasjonen igjen er akseptabel og man igjen kan tilråde bading.
At det er forskjeller i elva kommer tydelig fram fra badevannsmålingene de siste årene. Mens Brekkedammen øverst i elva både i tidsrommet 2015-18 og 2016-19 har klassifisering «utmerket», har Nydalsdammen, øverst i Nydalen, «tilstrekkelig» som klassifisering i begge perioder. Ved Sørenga er badevannkvaliteten «dårlig». Dette betyr riktignok ikke at vannet alltid er dårlig, men at det er flere tilfeller gjennom sesongen i alle årene der vannet overskrider grensen for TKB pr. 100 ml. vann.
Vannføring
I tillegg til vannkvaliteten gjør regn og snøsmelting det nødvendig å tappe ned magasinene ved demningene høyere opp i elva, noe som tidvis vil gi vannføring/strømforhold som ikke er forenelig med bading for barn. I sommer var det flere tilfeller med barn som måtte reddes ved badekulpen nederst i Nydalen på grunn av høy vannføring.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!