Sagene Avis

Dette motiverer ungdommene til å jobbe

UNGDOM OM ARBEID: Rapporten fra ungdomshøringen 2019 er lansert. Her fra høringen i april. Foto: UngOrg

Rapporten «Ungdom om arbeid» ble nylig lansert, i forbindelse med ungdomshøringen 2019. Her kan du lese noen av tankene ungdommene har om arbeidslivet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2019 kl 15:28

OSLO: Ung Medbestemmelse (UngMed) arrangerer hvert år en byomfattende ungdomshøring på oppdrag fra Oslo kommunes byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid (EHA). Ungdomshøringens formål er å innhente informasjon og innspill fra ungdom, mellom 13 og 19 år, i Oslo om saker som angår dem for å kunne bruke innspillene i utformingen av politikk.

3. september ble rapporten fra ungdomshøringen i april lansert, der temaet var ungdom om arbeid. Denne rapporten er ment som er verktøy for politikere, administrasjon, bydeler, etater og andre som er opptatt av hva ungdom mener.

– Arbeid angår all ungdom. Skal vi ha et arbeidsliv som evner å ta i bruk alles ressurser er det en forutsetning å lytte til de unges tanker, ønsker og behov for framtiden. Derfor er denne rapporten viktig. Den peker på hva ungdom er opptatt av, bekymret over eller hva som bør endres. Gjennom en hel dag og to lokale skolehøringer har over 90 ungdom diskutert arbeid som årets tema, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl.

Egne penger og velferdsgoder er viktig

Ungdomshøringen er et arrangement med fokus på ungdommenes ideer og innspill. Deltakerne fordeles på grupper basert på alder og geografisk tilhørighet.

Her skulle ungdommene diskutere hva som motiverer dem til å jobbe, og hvilken nytte de selv ser at arbeid kan ha både for dem selv og for samfunnet. Ifølge rapporten er den viktigste grunnen ungdommene ser til å arbeide, å tjene egne penger. Det gjør at man blir mer økonomisk uavhengig, og ungdommene mener det gir stabilitet, trygghet og mulighet til å ta vare på familien og kjøpe bolig.


Det er også bred enighet blant ungdommene om at arbeid er viktig for samfunnet i det store bildet:

«Ideen om å opprettholde velferdsstaten er viktig for ungdommene, og flere poengterer at arbeid gir mulighet til å betale skatt, som skal komme samfunnet til gode. De mener dette vil finansiere velferdsgoder som de selv kan komme til å trenge en dag, og de er positive til at velferdsordningene skal finansieres på denne måten.» står det i rapporten.

Les hele rapporten med ungdommens meninger og tanker på Ung Medbestemmelses nettside

Minihøring på Norpolen skole

I tillegg til hovedhøringen 11. april, ble det i år arrangert to mindre høringer på Nordpolen skole og på Groruddalen skole, slik at enda flere ungdommer har fått sagt sin mening.

– Vi vil ha ungdoms mening, interesser og synspunkter frem så vi kan ta bedre beslutninger. Særlig ungdom som ikke deltar i mange andre råd og utvalg skal få mulighet til å si sin mening i denne høringen. Det er en selvfølge å samarbeide med barn og unge i saker som angår dem. Det gjelder uansett hvor i byen man bor eller hva slags bakgrunn man har.


Ungdom har lyst til å jobbe og ha noe meningsfylt å gjøre om sommeren. Derfor la byrådet også i år penger på bordet for at flere ungdom skulle få søke seg til en sommerjobb i alle Oslos bydeler, forteller byråden.

– Bydelene stilte også veldig bra opp, og har tilbudt både egne jobber, og samarbeidet med bedrifter om enda flere. I Sagene bydel har mange ungdommer fått sin første arbeidserfaring i sommer. Det har gitt verdifull erfaring, penger i lomma og noe å føre opp på CV-en.

Les også: – Det er nydelig at ungdommene får denne erfaringen

– Under årets høring viste ungdommene stort engasjement i møte med temaet. Gjennom reflekterte diskusjoner og praktiske øvelser uttrykte de sine synspunkter rundt arbeid, som vi har presentert i vår rapport fra høringen. Ungdomshøringene er viktige fordi de bidrar til å sikre at ungdommene får si sin mening - og bli hørt! Vi mener det er viktig at rapporten blir brukt av kommunen og bydelene i Oslo, sier Sigbjørn Lilledrange, politisk rådgiver i UngOrg- Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo.

Ungdom om arbeid

Temaet for ungdomshøringene blir avgjort i samarbeid mellom EHA, Sentralt ungdomsråd i Oslo (SUR) og sekretariatet i UngMed.


Antall deltagere på ungdomshøringene i år var totalt 91 ungdommer, hvorav 36 deltok på ungdomshøringen 11. april, 21 ungdom deltok på minihøringen på Groruddalen skole og 34 på Nordpolen skole.

Bakgrunnen for ungdomshøringen kommer fra arbeidet med bystyremelding 2/2010, Ung i Oslo. Den første ungdomshøringen ble avholdt i forbindelse med bystyremeldingen og ble i etterkant videreført som et tiltak for å innhente informasjon om temaer som berører ungdom i Oslo.

Gjennom blant annet slike høringer bidrar Oslo kommune til at ungdom blir hørt, i tråd med barnekonvensjonens artikkel 12: «Alle barn har rett til å si sin mening, og meningen deres skal bli tatt på alvor.»

LANSERING: Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), deltok på lanseringen av rapporten «ungdom om arbeid»  Foto: Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...