ANNONSE

Dømt til 18 års fengsel for ti år gammelt Torshov-drap

Drapet skjedde på Johan Sverdrups plass, natt til 24. mars 2008. Her er området fotografert i 2016. Foto: Jan-Tore Egge / Creative Commons

Ti år etter at to menn ble skutt på Torshov, ble en av to tiltalte dømt i Oslo tingrett. Nå er ankesaken avgjort i lagmannsretten.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 28.06.2018 kl 11:51

ANNONSE

TORSHOV: I januar falt dommen mot en 35-åring, som var tiltalt for å ha skutt to menn, hvorav den ene døde, på Johan Sverdrups plass på Torshov 24. mars 2008. Oslo tingrett dømte mannen til 19 års fengsel. En medtiltalt 33-åring ble frifunnet for medvirkning til drap.

Begge de tiltalte, den avdøde og den fornærmede kjente hverandre, og er somaliske statsborgere som i 2008 alle bodde i Oslo.

Ble lurt til Torshov

Ifølge dommen lurte den 33-årige medtiltalte tre somaliske bekjente til nedre Torshov under dekke av å invitere på nachspiel. På Johan Sverdrups plass dukket plutselig den nå dømte 35-åringen opp med ladd pistol, og skjøt to av mennene. Det ble i alt avfyrt åtte skudd, og mannen som døde ble truffet av tre av dem.

«Drapet i saken bar preg av en ren henrettelse», skrev tingretten i sin dom.

Rømte landet

Den hovedtiltalte 35-åringen rømte fra Norge like etter drapet, og ble først sporet opp i Tyskland, i forbindelse med en straffesak der, i 2016.

33-åringen meldte seg til politiet dagen etter hendelsen i 2008, men da 35-åringen ble pågrepet åtte år senere, var ikke lenger 33-åringen i landet. Han forlot Norge etter et utvisningsvedtak i 2013, og ble etterlyst i Kenya. Han samtykket til utlevering til Norge i 2017.

18 år

Oslo statsadvokatembeter og 35-åringen selv anket dommen fra tingretten til Borgarting lagmannsrett.

I dommen, som ble avsagt 26. juni, finner lagmannsretten – som tingretten – 35-åringen skyldig i overlagt drap og forsøk på drap. Straffen ble satt til fengsel i 18 år, som var ett år mindre enn i tingretten. Det var dissens da en av dommerne stemte for domfellelse for forsettlig, og ikke overlagt, drap.

Den medtiltalte 33-åringen ble, som i tingretten, frifunnet for medvirkning til drapet. Også dette var avgjort under dissens. Flertallet bestående av fire meddommere, stemte for domfellelse. Et bestemmende mindretall bestående av de to fagdommerne og en meddommer, stemte for frifinnelse.

Les mer om dommen fra tingretten, og kommentarer fra partenes advokater, i Dagbladet.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!