ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Elsparkesykkelaktørene i Oslo går sammen om disse strakstiltakene

To elsparkesykler fra Wind på et fortau på Sagene. Foto: Christian Fredrik Borg

Alle utleieselskapene for elsparkesykler i Oslo går sammen om å innføre en rekke strakstiltak for å bedre situasjonen i hovedstaden allerede denne sesongen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Etter å ha fått kritikk for mange skader ved elsparkesykkelbruk og den kaotiske parkeringssituasjonen i Oslo, tar bransjen selv initiativ til en rekke tiltak på kort sikt. Tiltakene vil bli innført fortløpende.

– Vi har gått sammen om å innføre en rekke strakstiltak for å bedre situasjonen på kort sikt før vi får en regulering på plass, sier norgessjef Lars Christian Grødem-Olsen i Tier på vegne av aktørene i Oslo.

I Oslo opererer utleieselskapene Voi, Tier, Bird, Bolt, Wind og Lime.

Nye tiltak

Blant tiltakene er hastighetsbegrensninger på enkelte tidspunkt på døgnet, felles patruljer for rydding av elsparkesykler og en felles kartløsning med soner for saktekjøring og ikke-parkering.

De vil også begrense antallet elsparkesykler som blir satt ut i enkelte områder. Videre vil de innføre tiltak for å utdanne sine brukere i trafikksikkerhet og alkoholbruk.

ANNONSE

Alle de åtte aktørene som opererer i Norge, var fredag i et møte med samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF). Dagen før møtte Hareide fem av kommunene som har elsparkesykler.

Kristian Akerbo fra Voi og Lars-Christian Grødem-Olsen fra Tier Mobility (bak) møtte fredag samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sammen med seks andre elsparkesykkelaktører i Norge. Voi og Tier er to av de største aktørene i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Begeistret

Hareide sier han hadde et godt møte med aktørene fredag og er begeistret for strakstiltakene fra bransjen.

– Nå har vi fått noen kortsiktige tiltak som vil kunne gjelde resten av denne sesongen i Oslo. Jeg håper også at det kan gjelde for flere byer. Så skal vi komme med en regulering som vil kunne gjøre det enda bedre, men det vil først gjelde fra neste sesong, sier Hareide.

Departementet er i gang med et lovarbeid som tar sikte på en strengere regulering av elsparkesykler, men dette vil ta tid.

ANNONSE

Tall fra skadelegevakten i Oslo viser at flere tilsynelatende blir skadd i ulykker med elsparkesykkel i år enn i fjor. Tolv personer ble alvorlig skadd i Oslo i juli. Oslo skadelegevakt har vært spesielt kritisk til kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

Tall fra Oslo Universitetssykehus viser at det ble registrert 815 elsparkesykkel-relaterte skader det første året syklene var i drift i Oslo (april 2019-mars 2020) med en topp i juli 2019 da det ble registrert 147 skader. I 41 prosent av skadetilfellene var føreren beruset. Den viser også at det av 35.000 turer i tidsrommet 16.00-17.00 oppstod 37 skader, mens det i tidsrommet 02.00-03.00 er registrert 60 skader på totalt 1200 turer.

Fakta om strakstiltak for elsparkesykler i Oslo

Alle de seks utleieselskapene for elsparkesykler i Oslo har gått sammen om å innføre en rekke strakstiltak for å bedre sikkerhets- og parkeringssituasjonen. Tiltakene blir iverksatt fortløpende.

  • Operatørene etablerer felles gatepatrulje for rydding av elsparkesykler fra og med 10. august. Feilparkerte elsparkesykler skal fjernes innen 24 timer.
  • Utdanning av brukeren om sikkerhet og god parkeringsatferd både i app og gjennom epost.
  • Felles kartløsning med ikke-parkeringssoner og soner med fartsbegrensning. Ikke-parkeringssoner kan eksempelvis være i parker, kirkegårder eller områder hvor parkering kan blokkere ferdsel.
  • Begrense antall sykler i områder med høy tetthet (hotspots): For å unngå et uakseptabelt høyt antall sykler, vil det bli satt ut et begrenset antall sykler (5-10 hver) i områder som Youngstorget, Filipstad Brygge, Aker Brygge og Alexander Kiellands plass.
  • Kontaktinformasjon for innrapportering av skadde og feilparkerte kjøretøy
  • Aktørene har også henvendt seg til kommunen med ønsker og foreslåtte tiltak når det gjelder håndheving av kjøring i alkoholpåvirket tilstand, parkeringsområder og felles informasjonsarbeid.

Kilde: NTB

(©NTB)

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE