Et ostesmørbrød er mye mer, enn bare et ostesmørbrød

Klart for varmen. Foto: ØYVIND VÅGE

– Til ostesmørbrødet kan du bruke det litt triste, harde brødet, de litt småtriste tomatene eller løken du trodde ikke var noe god lenger. Og så få det hele til å bli et lite festmåltid. Les og bli inspirert!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Det er så mye godt man kan spise, og mye av den maten man ofte synes er så god, og ikke ikke lager selv, er dessverre full av endel ulumskheter, stadig flere av oss ønsker å unngå.

Derfor tenkte vi at vi kan dele litt av en av de mest populære tingene vi vet om, nemlig ostesmørbrødet!

Det er en deilig enkel sak, et ostesmørbrød. Et par skiver, godt smør, en god skinke, smakfull ost, litt krydder og litt godsaker inni, pluss noen helt enkle krydder. Det er alt som skal til for å lage en liten smaksfest for ganen din, og her er hvordan vi helst gjør det:

Du trenger:

  • Et par skiver godt brød
  • To gode, tjukke skiver ost
  • To gode stykker skinke
  • Litt rødløk
  • En god tomat
  • Grovkverna pepper
  • Grov sennep
  • Oregano
  • Smørbrødjern

Så enkelt er det; Ta et par skiver godt brød, vi bruker alltid surdeigsbrød – og gjerne brød som ikke er så mykt og flott som det var når du først kjøpte det. Husk – spis all maten!

Så smører du godt med smør på begge skivene og har på en god saus, også på begge skivene.

Saus

En tomatsaus, med for eksempel chili og hvitløk er helt glimrende, men vil du ha litt mer fart i sausen, kan vi anbefale både fermentert chilisaus som en frekk variant, eller en heit chilisaus for virkelig å toppe det.

Deretter legger du en god tjukk skive ost nederst, og legger skinka oppå. Smør så den grove sennepen på skinka før du tar et par ringer rødløk og en god tomat i skiver og legger oppå. Deretter følger du på med en ny god og tjukk skive ost.

Så er det bare å krydre med oregano på toppen og kverne grov pepper på den siste skiva før du legger den øverst.

Inn i jernet

Og deretter legge hele herligheten i smørbrødjernet og vente til osten er akkurat så smelta som du selv best liker den.

Når vi var små hadde vi ikke noe så fancy som et smørbrødjern, og da måtte vi finne fram det gamle vaffeljernet til mamma, og vi lagde det vi kalte «kamuflerte vafler». Det smakte akkurat like godt, men neste runde vafler fikk ofte et litt uvanlig hint av krydder og ost – uten at det var noe stort problem for oss.

Uansett, det å lage gode hjemmelaga ostesmørbrød er jo ikke noen trolldomskunst, men det som er gøy er at du kan legge i nesten hva du vil.

Forskjellig ost

Det er mange muligheter med både krydder, garnityr og ikke minst ost. Blåmuggost, hvitmuggost, chevre, mykoster og fastoster kan alle brukes, det er bare din egen smak som setter begrensninger her.

Bruk det du har

En annen fordel med ostesmørbrød er at du kan bruke det litt triste, harde brødet, de litt småtriste tomatene eller løken du trodde ikke var noe god lenger, og få det hele til å bli et lite festmåltid, så finn fram restene, og bruk alt - alltid!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...