ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Får hjelp av politiet til å stoppe fest i parkene, og gjør disse koronatiltakene

Raymond Johansen oppfordrer innbyggerne i Oslo til følge smittevernreglene. Den siste tidens oppblomstring av smitte har vist at for mange tar for lett på disse, mener han. Foto: Christian Fredrik Borg

Oslo kommune oppbemanner koronatelefonen og testkapasiteten kraftig. Samtidig truer byrådslederen om å stanse fadderuka, om de «russeliknende tilstandene» fortsetter. Og miljøbyråden ber oss om å ta lokale bademuligeheter i bruk de neste dagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2020 kl 21:14

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Under en pressekonferanse tirsdag meldte byrådet at de vil sette inn flere tiltak for å få kontroll på koronasmitten, som har blusset opp igjen på tampen av sommeren. I juli og så langt i august er det registrert i alt 255 nye smittetilfeller i Oslo, ifølge Folkehelseinstituttets MSIS-statistikk.

– Det er ikke slikk at det er forbudt eller fritt fram. Vi er nå i en gråsone. Det er ikke krise, men det er heller ikke helt fritt, sa byrådsleder Raymond Johansen.

Drop in-testing, egne teststasjoner på Filipstad og på universitetet er noen av tiltakene Oslo kommune setter i verk for å håndtere koronasmitten.

Oslo-folk skal kunne melde seg til testing via nettskjema, opplyste helsebyråd Robert Steen (Ap). Denne tjenesten vil trolig være på plass i løpet av uka.

Kommunen styrker kapasiteten ved byens feberpoliklinikker og vil legge til rette for drop in-testing. Det skal opprettes eget testsenter for studenter i samarbeid med Studentsamskipnaden på Universitetet på Blindern, og et testsenter på Filipstad for å teste passasjerer som kommer med ferje fra utlandet.

ANNONSE

I tillegg gjeninnfører kommunen en ordning med patruljer som kan teste folk hjemme dersom de ikke kan komme seg til teststedet.

Helsebyråd Robert Steen. Foto: Christian Fredrik Borg

Steen varslet at kommunen allerede er i gang med å øke kapasiteten på koronatelefonen, både ved at det ansettes flere og at det åpnes flere linjer. I helgen var det mange som ikke kom igjennom på telefonen.

– Antallet henvendelser til koronatelefonen økte fra 500 til 5000 innringere på to døgn. Det gjorde at vi fikk problemer med å svare alle, sa Steen.

Drop in-testene vil kunne komme på plass i løpet av noen dager, og koronatelefonen vil være tilstrekkelig oppbemannet innen en til to uker, ifølge Steen.

ANNONSE

Bybetjenter og politi i parkene

Politiet skal også slå ned på bruk av alkohol i parkene, blant annet som en følge av ansamlingene av unge voksne i forbindelse med fadderukearrangementer de siste dagene, ifølge byrådsleder Raymond Johansen. Samtidig vil kommunen vil sette inn egne byvakter til å patruljere i parkene og se til at smittevernreglene overholdes.

– Vi kan ikke ha russetreffaktige tilstander i Oslo nå. Det vi trenger er festvett, sa Johansen på pressekonferansen.

Tidligere på dagen hadde byrådslederen hatt et møte med politiet.

– Det er ikke lov å drikke alkohol på offentlig sted. Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr, advarer Johansen.

ANNONSE

Drikking av alkohol på offentlig sted kan bety 2.500 kroner i bot.

Oslo politidistrikt bekrefter at de vil innføre en strengere håndheving av forbudet mot å drikke alkohol på offentlig sted.

– Dette vil være et smitteforebyggende tiltak, skriver politiet i en pressemelding, der de ber befolkningen og arrangører av fester og sammenkomster ta ansvar og respektere drikkeforbudet.

– Vi ser at når folk drikker alkohol, endres atferden, fokuset på smittevern blir mindre og anbefalt avstand på én meter brytes, sier stabssjef Harald Nilssen.

Kan be om å avlyse fadderuka

Johansen fortalte at han skal møte rektorene ved hovedstadens høgskoler og universiteter til et møte senere tirsdag ettermiddag. Johansen viste til at smitten nå øker mest blant unge. Blir det ingen bedring vil han anmode om at fadderuka avlyses.

ANNONSE

– Vi trenger festvett. Er det 20 eller færre til stede? Kan man holde én meters avstand? Er du frisk? Har du mulighet for å vaske hender? Er du klar for å risikere karantene? Er svaret nei på ett av disse, dropp festen, var hans klare beskjed.

Raymond Johansen. Foto: Christian Fredrik Borg

Hjemmekontor for å redusere kollektiv-trykket

Flere må ha hjemmekontor i Oslo hvis det skal være mulig å opprettholde smitteverntiltakene på kollektivtransporten, sa samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) under pressekonferansen.

– Nå er flere tilbake fra ferie og det har også kommet nye studenter i byen. Vi er bekymret for presset på kollektivtransporten dersom arbeidsgivere slipper opp bruken på hjemmekontor, sa Berg.

Kapasiteten i kollektivtransporten i Oslo er på 70 prosent av normalen som følge av smitteverntiltakene. Før sommerferien var kapasiteten sprengt, ifølge Berg.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg. Foto: Christian Fredrik Borg

Hun oppfordrer osloborgere om å begrense både arbeidsreiser og fritidsreiser.

Bymiljøetaten vil ved siden av å patruljere parker i byen, også merke opp områder, slik det ble gjort på Sørenga i helgen, for å minne folk om å holde avstand.

– Nå er det meldt noen dager med bra vær fremover, og jeg må nyte sensommervarmen, men uten at det går på bekostning av smittevernet. Vi må dempe trykket på populære plasser som Sørenga og Huk – vi må spre oss. Det er 42 badeplasser i Oslo – og jeg vil oppfordre oslofolk til å bruke nærmiljøet og bademuligheter i hele byen, sa Berg.

Johansen undertrekte at Oslo ikke vil innføre råd om bruk av munnbind på kollektivtransport uten at det foreligger en nasjonal anbefaling, men ønsker at en slik anbefaling skal komme.

– Vår holdning er klar. Vi ønsker at det kommer nasjonal anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtransporten, sier Johansen.

Han sier videre at det med en slik anbefaling også bør være et system som sikrer at alle får tilgang til gratis munnbind.

Fakta om nye koronatiltak i Oslo

  • Egne byvakter settes inn for å sikre at drikkeforbud og smittevernregler overholdes i parker
  • Koronatelefonen skal oppbemannes og få flere linjer.
  • Det blir mulig å bestille time til koronatesting på kommunens nettsider
  • Testkapasiteten i Oslo skal økes kraftig, både gjennom økt bemanning på eksisterende testasjoner og nye drop in-tilbud.
  • En ny teststasjon opprettes på Filipstad, rettet mot passasjerer som ankommer med ferge. I tillegg vurderes ytterligere teststeder.
  • Det opprettes egne feberpatruljer, som kan komme hjem til dem som av ulike grunner ikke kan dra til en teststasjon.

Evaluere

På spørsmål fra Nordre Aker Budstikke om hva konkret byrådet kunne ha gjort for å unngå denne andre oppblomstringen i Oslo, svarer Johansen:

– Jeg har sagt fra starten at det er en tid for alt. Det er en tid for å treffe tiltak, og en tid for evaluering. Vi må evaluere tiltakene både lokalt og nasjonalt. Var det for raskt å åpne for utenlandsreiser? For å tillate klemming? Det må vi komme tilbake til. Ja, det kan være at vi kunne ha gjort mer på et tidligere tidspunkt. Vi burde åpenbart hatt mer kapasitet på koronatelefonen etter sommeren. Det er ting vi må evaluere når den tida kommer, men nå er vi midt i håndteringen av en pandemi.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE