Sagene Avis

FHIs råd til russen

To dager før 17. mai i fjor sto denne gjengen i en rundkjøring ved Voldslakka. Hanna Englund tv., Thea Voss, Eline Ommen Askautrud, Jenny Hall Torgersen, Marie Green Dahle og Thea Voss, Hanna Undlien. Foto: Terje Pedersen/NTB

Årets russ må belage seg på en russefeiring preget av pandemi og smitteverntiltak. FHI kommer med åtte råd til russetiden.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2021 kl 16:57

OSLO: – Vi ønsker alle avgangselevene i videregående skoler en god og trygg russetid. Vi vet at mange har ofret mye under pandemien, men vi ber likevel russen om å følge de viktige smittevernrådene også i russetiden, sier avdelingsdirektør Line Vold i en pressemelding.

Generelle råd for russetiden:

  • Ta en gratis test og bli hjemme hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon, er syk eller i karantene.
  • Hold god avstand til andre (minst en meter).
  • Vask hender eller bruk hånddesinfeksjon ofte. Bruk håndsprit før du deler ut russekort.
  • Ikke del flaske med andre.
  • Husk at det er mindre smitterisiko utendørs.
  • Alle må begrense hvor mange de er sammen med for å begrense smittespredning. For å ikke ha for mange nærkontakter, kan det være lurt å danne mindre, faste grupper som er sammen. For eksempel kan de som har buss sammen, være en gruppe, eller de som er sammen ellers. Ta likevel hensyn slik at ingen blir alene.
  • Unngå å ta med ungdom som ikke er russ, i buss, bil eller i gruppa, for å unngå smitte til andre skoler eller trinn.
  • Last gjerne ned Smittestopp-appen for å bidra til rask og god smittesporing dersom du eller andre utsettes for smitte.

Vold oppfordrer russen til å ta ansvar.

– Dersom det blir smittespredning i russekullet, kan det for eksempel medføre strengere tiltak på skolen eller i kommunen man bor i. Det kan også bli utfordrende å gjennomføre eksamen for dem som eventuelt havner i karantene eller isolasjon, legger hun til.

Ingen russe-vaksine

Senest for to dager siden sa smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til VG at vaksinering av russen kunne være aktuelt for å styre smittespredningen i samfunnet. Nå sier FHI til NRK at det ikke vil bli aktuelt før russetiden egentlig er over, melder NRK.


– Det blir neppe aktuelt, i alle fall ikke før 17. mai. Det er først når vi har vaksinert alle ned til 45 år at vi skal se på rekkefølgen for dem mellom 18 og 44 år, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NRK.

Indre Østfold kommune ba i forrige uke Statsforvalteren om lov til å vaksinere avgangselever i den videregående skolen for å stanse smitte. De ville bruke 550 vaksinedoser på russen, av de totalt 1700 dosene kommunen får neste uke.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...