ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

«Første generasjon som kan se konsekvensene av klimaendringene, og siste som kan gjøre noe med det»

Ordføreren, byrådslederen og miljøbyråden - her fra åpningen av Løren stasjon. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Fredag 4. januar blir Oslo offisielt utnevnt til europeisk miljøhovedstad 2019, klikk deg inn og se hele programmet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Fredag 4. januar blir Oslo offisielt utnevnt til europeisk miljøhovedstad 2019, og i løpet av helgen skal det markeres med flere arrangementer.

«I løpet av året vil Oslo være ambassadør for godt klima- og miljøarbeid og dele smarte løsninger med andre byer. Oslo er etter mange års innsats blitt en av Europas mest ambisiøse og handlekraftige miljøbyer. EU kåret Oslo til europeisk miljøhovedstad 2019 i skarp konkurranse med 13 andre byer,» skriver byrådet i en pressemelding.

– Når Oslo har vunnet europamesterskapet for grønne byer er det et resultat av hardt arbeid og godt samarbeid med Oslos næringsliv, frivillige organisasjoner og ikke minst innbyggerne over mange år. Nå øker vi ambisjonsnivået enda litt til. I løpet av året vil Oslo få 70 nye elbusser, el-ferger til Nesodden og flere utslippsfrie byggeplasser. Miljøhovedstadsåret gjør at mange vil komme for å dele erfaringer og lære av oss, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Halvparten av verdens innbyggere bor i byene, og disse står for 70 prosent av de totale klimagassutslippene. Verdens ledere har gjennom Paris-avtalen blitt enige om å kutte klimagassutslippene for å unngå at gjennomsnittstemperaturen på kloden stiger mer enn 1,5 grad.

– Byene sitter med nøkkelen til å løse klimautfordringene. Vi er den første generasjonen som med egne øyne kan se de dramatiske konsekvensene av klimaendringene, og vi er den siste generasjonen som kan gjøre noe med det. Vi kan ikke overlate til noen andre å kutte klima-utslipp og sørge for renere byluft. Det ansvaret må vi ta her og nå, sier Johansen.

ANNONSE

Oslo skal bli verdens første nullutslippsby

Mange byer i Europa kan vise til svært gode resultater i sitt klima- og miljøarbeid. EU mener Oslo fortjener ledertrøya i den grønne omstillingen blant annet på grunn av verning av Marka, rensing av fjorden, sterk satsing på kollektivtrafikk og arbeidet med å omgjøre avfall til ressurs, gjennom et innovativt og effektivt kildesorterings-system, skriver byrådet.

– Oslo skal bli verdens første nullutslippsby. Derfor gjennomfører vi nå det største kollektiv-løftet siden T-banen ble bygget etter andre verdenskrig. At flere kan ta buss, bane og trikk bedrer også bylufta, gir mindre kø på veiene, og kutter klimagassutslipp. Samtidig skal Oslo ta ledertrøya på vern og tilbakeføring av natur og dyreliv. Vår ambisjon er at Oslo ikke bare skal være den beste byen i verden, men også den beste byen for verden, sier Lan Marie Berg, byråd for miljø og samferdsel.

Dugnad gjennom 2019

Hovedmodellen for miljøhovedstadsåret er dugnad. 180 samarbeidspartnere bidrar med over 350 arrangement i programmet. Miljøhovedstadsåret handler om å mobilisere, inspirere og spre kunnskap for å øke takten i den grønne omstillingen. Året sparkes i gang helgen 4.-6. januar med gratis arrangementer på SALT i Bjørvika. I samarbeid med Klimafestivalen gjøres SALT om til en vinterlandsby med aktiviteter og konserter for barn og voksne.

Her kan du se programmet for åpningen av miljøhovedstadsåret.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE