BYDEL SAGENE: Sandaker ballplass, som ligger på baksiden av Sandaker senter, blir i disse dager rustet opp. Plassen går fra å være en asfaltert og relativt tom plass, til å bli en «grønn oase» med noe for både yngre og eldre.
Målene med oppgraderingen og medvirkningsprosessen med beboere er:
- Skape en grønn oase for samvær og bevegelse
- Skape en attraktiv møteplass på tvers av generasjonene
- Gi økt trygghet på ballplassen og tilgrensende områder
- Styrke den lokale eierskapsfølelsen til anlegget gjennom aktiv medvirkning
Det som skal bidra til at uterommet blir en oase er, foruten nye vegetasjonsinnslag, variasjon i farge- og materialbruk i nye, mangfoldige bruksrom. Det er lagt vekt på bestandige, miljøvennlige materialer, gjenbruk av materialer og en benk formet etter Akerselvas kontur som en identitetsstyrkende og lekent parkelement, står det i planene.
Planen var i utgangspunktet at det meste skulle være ferdig 5. juli, men ulike skjær i sjøen vil gi noen forsinkelser, forteller park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud.
– Men vi holder fast på at vi planlegger et større åpningsarrangement i slutten av august, når skolene er åpne igjen og de fleste er tilbake i byen.
Dette kommer på plassen
Gangstier
Hovedgangstien (markert rød i plantegningen) går diagonalt gjennom det nye uterommet. Den skal bidra til å minske kryssende trafikk på fellesarealet og med det skape en bedre trafikal situasjon mellom gående og kjørende til boligene. I tillegg skal hovedgangstien styrke uteplassen «torget» som en naturlig møteplass for gående og syklende. Belegget er slett, trinnfritt og sklisikkert av hensyn til rullator, rullestol og barnevogn.
Sykkelbane
Denne legges i løpeforbandt med skarp kantavslutning mot gress. Der sykkelbanen krysser hovedgangstien lages en fotgjengerovergang.
Snuplass/parkering
Det skal ryddes i atkomstforholdene til Sandakerveien 61. Det skal være kjørbar gangvei langs hele blokken. For å slippe kryssende ganglinjer fjernes fortau langs veien mot øst, og erstattes av parkeringsplasser. Fortau/ganglinje kan vurderes senere på vestsiden av veien langs gelenderet.
Det lages en snuplass ved inngangen til Sandakerveien 61. Snuplassen kan også brukes som parkeringsplass for HC. Det lages 2 vanlige parkeringsplasser nedenfor snuplassen.
Torget
Torget er en naturlig møteplass for gående og syklende, og uterommets hjerte. Det er utformet som en åpen plass som kan romme ulike aktiviteter, eksempelvis markedsdag, 17. mai feiring, ball-lek eller et sted der man bare kikker på livet, som er en viktig funksjon for et utendørs fellesrom.
Plassen rammes inn av ulike brukssoner som innbyr til forskjellige aktiviteter; det er sitteplasser og dyrkingsbed i vest, et utekjøkken mot nord og dyrkingsbed med sittebenk mot øst. Midt på er det en plass til å danse. Plassen avgrenses mot øst av gangveien, og mot syd-øst av en petanquebane.
Danseplatting
Som en avslutning på Petanquebanen legges det en «danseplatting» som en utvidelse av hovedgangstien.
Denne plassen kan også fungere som en scene hvor torget er salen, en danseplass eller et «gulv» for andre aktiviteter.
Portaler
Det plasstøpes betongfundament for oppsett av to portaler, som markerer inngangen til den nye grønne oasen, i hver ende av hovedgangstien.
Disse utformes som små tårn i tre med fire hjørnestolper og saltak. Portalene blir et stativ for innsektshotell, fuglemat, fuglekasser og andre ting som kan øke det biologiske mangfoldet på plassen.
Petanquebane
På syd-øst siden av torget skal det være en petanquebane, på 4 x 15 meter. Banen skal ha en opphøyet kant på tre sider, og med tilnærmelsesvis terskelfri inngang fra kortsiden mot nord.
Sykkelparkering/bod
Det skal lages en overdekket sykkelparkering og en bod på vestsiden av ballplassen. Boden skal ha plass til sykkelparkering og rullestoler, og en bod med dør mot nord.
Trimapparater og trampoliner
Det settes opp tre typer trimapparater for alle aldre inkludert seniorgruppen, og to runde trampoliner som graves ned i gresset.
Sykkelstasjon og drikkefontene
Det skal monteres en sykkelstasjon som plasseres langs «grønn rute» og gang-/sykkelveien som avgrenser plassen mot nord.
Drikkefontenen plasseres i nærheten av vannet ved skøytebanen og på enden av utekjøkkenbenken. Her er det også mulig å koble til vannslanger for vanning om sommeren.
Bed
Det skal lages høybed til dyrking av nyttevekster. Bedene skal kombineres med sittebenker inn mot torget med sitteflater i tre.
Felleshage/park/staudebed
Det skal lages et staudebed som et skille nord-vest på plassen. I bedet er det flerårige nyttevekster, fruktbusker, frukttrær og spiselige stauder, som rabarbra, solhatt, jordskokk og markjordbær.
Kjøkkenbenk
På torget skal det være et utekjøkken. Utekjøkkenet lages med enten vanger i gjenbruksstein, eller støpte betongvanger. Vangene på endene skal dekke kanten på benkeplaten slik at det ikke er eksponerte skarpe kanter. Benkeplaten skal være en steinplate i skifer.
Akerselva-benk
Benk utskåret etter Akerselvas vannkontur. For Sandaker ballplass er det valgt et elvestrekk som går forbi Sandaker mot Sagene.
Benken er et identitetsstyrkende og lekent parkelement. Stedsnavn kan risses inn i benken for å vise hvilket elvestrekk den representerer. Benken gir muligheter for hvile, et sted å sitte ned ved isbanen og til lek for barn – samtidig som utformingen er en referanse til stedlig bynatur.
Isdam og steinlabyrint med elvegrus
Isdammen ligger som en forlengelse av steinlabyrinten med elvegrus. Denne landskapssekvensen bindes sammen av felt med høytvoksende og tuedannenede gressarter. Innimellom gresstuene legges elvegrus og større tråkksteiner. Gresset plantes i grupper og skal gi et naturpreget og villere uttrykk til dette området, samt en romlig inndeling som er åpen og lett. Gresset vil vokse opp om sommeren, samtidig som de gule aksene er dekorative om vinteren.
Haarklous plass
STENGT: Biten av Kyrre Grepps gate som deler Haarklous plass i to er stengt. Beboerne har kommet med forslag til kortsiktige og permanente tiltak. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
Sagene Avis har også tidligere skrevet om den avstengte biten av Kyrre Grepps gate, som deler Haarklous plass i to. I mai inviterte Bydel Sagene til idédugnad for å finne ut av hva som kan gjøres med den stengte delen av Kyrre Grepps gate, som går gjennom Haarklous plass, i sommer/høst slik at området blir enda bedre. De ville også vite hva folk ser for seg at arealet kan brukes til på sikt.
Her kan du lese forslagene beboerne kom med i møtet
– De kortsiktige tiltakene som skal gjelde fram til årsskiftet, vil bli prioritert og besluttet hos oss i neste uke (uke 24, journ.anm), etter innspill fra beboermøte og møter i bydelens ulike råd. Utførelsen vil avhenge av hva vi lander på, men det er ønskelig å få noe på plass så snart som mulig. Greier vi det innen fellesferien starter, blir vi tilfredse. Alternativt blir det i august, sier Nakkerud.
De langsiktige grepene vil naturligvis avhenge av reguleringssaken, så der er det foreløpig ikke et tidsperspektiv.
Iladalen parkøkologisk senter
Bydel Sagene søkte om midler til å gjøre om Iladalens nedlagte barnepark til Iladalen parkøkologisk senter, for å skape en attraktiv møteplass med grønn praksis.
Bydelen ønsket også her å engasjere beboerne så mye som mulig i drift og utvikling av prosjektet, for å skape eierskapsforhold og engasjement som kan være avgjørende for at senteret blir brukt og tatt vare på. Det ble i mars invitert til åpent idémøte for beboerne rundt Iladalen park.
– Vi er nå smått i gang med å ta i bruk den tidligere barneparken i Iladalen, sier Nakkerud.
DYRKERE: Her er halvparten av dyrkerne som nå er tildelt et lite areal i de fire høybedene bydelen har anlagt her. Foto: Bydel Sagene
– I utgangspunktet er bedene tilpasset eldre og rullestolbrukere, men siden vi var litt sent ute med oppstarten der i år, jorda kom i kassene for en drøy uke siden, har vi nå kun én ufør dyrker. Før neste sesong vil vi forsøke å rekruttere dyrkere fra primærmålgruppa. Så får vi finne andre arealer for dagens glade dyrkere.
Framover kommer det noen flere tiltak:
- Fjerning av gjerder
- Planting av frukttrær og bærbusker
- Parkbord med benker tilpasset rullestolbrukere
Parallelt jobber Bydel Sagene med planprosessen for oppgradering av huset og området. Det omfatter blant annet en forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten.
Lokalavisa følger arbeidene og vil oppdatere saken.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!