Mener digitalt orgel i Torshov kirke er «tonedøvt»

TORSHOV KIRKE: Organist Kristian Hernes og historiker Jardar Seim frykter det gamle pipeorgelet blir erstattet av et digitalt orgel. Foto: Chell Hill/privat
Historiker Jardar Seim sier det er tonedøvt å bruke orgelet som salderingspost i et totalbudsjett på nesten 70 millioner kroner. – Vi oppfatter et digitalt instrument som et fullverdig instrument, sier kirkevergen.
Publisert: 09.10.2019 kl 12:25
Sist oppdatert: 09.10.2019 kl 13:23
TORSHOV: Det gamle orgelet i Torshov kirke må skrotes, og organist Kristian Hernes frykter det vil bli erstattet med et digitalt orgel.
I et åpent brev til Kirkelig Fellesråd i Oslo skriver han at han blir «nedslått av å lese at vi står i fare for å bli avspist med et syntetisk orgel i Torshov.»
– "Greit nok" er ikke et alternativ
«Da byrådet gravde dypt i lommene for å tilgodese Torshov kirke, var nytt orgel en av de få tingene som spesifikt ble nevnt i budsjettdokumentet (oktober 2017). På østkanten har vi ingen "rike onkler" som sikrer gode instrumenter slik de har i vestkant-kirkene, og derfor var det svært gledelig at byrådet tenkte på nettopp dette. Jeg tenkte at dette er vår ene og gylne sjanse til å realisere et nytt orgel, etter å holdt ut med først et dårlig pipeorgel, og deretter et dårlig el-orgel i over 15 år,» skriver han videre.
Han opplever det som svært skuffende at orgelsaken har blitt en salderingspost, prioritert aller sist i køen. Han påpeker at kirkemusikk ble satt som hovedsatsingsområde i Kirkemøtet, men at dette vitner om det stikk motsatte.
«De øvrige arbeidene i Torshov kirke ivaretar håndverksmessig kvalitet på høyeste nivå. Hvorfor skal vi da ofre det viktigste: kunsthåndverk som frembringer selve livspusten i menighetens gudstjenesteliv, kirkelige handlinger og konserter til fordel for syntetisk produsert lyd, satt sammen på et fabrikksamlebånd? Dette er et verdivalg: Det dreier seg om hva vi skal fylle en av Oslos hovedkirker med når den står ferdig; en unik kirke på Riksantikvarens gule liste i byens største sokn. Torshov kirke, som i hele etterkrigstiden har vært et nasjonalt kirkemusikalsk kraftsentrum under Knut Nystedt med flere.»
Hernes forteller at han til tross for å ha jobbet i motvind når det gjelder instrumenter, har han prøvd å gjøre det beste ut av forholdene og til enhver tid «holde den kunstneriske fanen høyt hevet.»
«For meg er ikke "greit nok" noe alternativ; jeg ønsker å begeistre og "løfte" menighetens musikalske opplevelser. Jeg ber dere derfor innstendig om å ha omsorg for nytt pipeorgel i Torshov kirke og vilje til å prioritere dette. En sjanse som denne får vi ikke igjen,» skriver Hernes.
– Tonedøvt å bruke orgelet som salderingspost
Det var Vårt Land som først omtalte saken, og historiker Jardar Seim hadde 7. oktober et innlegg i avisen.
Han mener et eventuelt digitalt orgel er et brudd med det man kan lese ut av byrådets budsjettforslag for investeringer og rehabilitering i kirkebudsjettene for 2018 og 2019. For vanligvis får Kirkelig fellesråd i Oslo en rund sum som de selv fordeler på de mest trengende kirkene, og noen ganger velger kommunen å øremerke et beløp i tillegg til den generelle bevilgningen, skriver han.
«Nettopp det skjedde med Torshov. Byrådet skrev: "Torshov kirke har et særskilt rehabiliteringsbehov både utvendig og innvendig. Kirkelig fellesråd bevilges 30 mill. til utvendig rehabilitering i 2018 og 25 mill. til innvendig rehabilitering i 2019, til sammen 55 mill. Som byggherre får fellesrådet mva.-kompensasjon, slik at den foreslåtte bevilgningen er på totalt 68,8 mill. Følgende punkter var spesifisert i budsjettforslaget: "Utvendig rehabiliteres tak og fasade, og oljefyr og ventilasjonsanlegg skiftes ut. Kirken skal også få universell utforming og et nytt orgel.»
Han mener det ikke er naturlig å tolke «nytt orgel» som et digitalt orgel. Han påpeker at Torshov kirkes musikalske historie vil gjøre at en overgang til et digitalt orgel vil «skurre kraftig.» Det var nemlig her Knut Nystedt var organist fra 1958 til 1983.
«Det blir derfor tonedøvt å bruke orgelet som salderingspost i et totalbudsjett på nesten 70 millioner kroner. Blir det nok penger til slutt, blir det kanskje et autentisk pipeorgel, er budskapet fra kirkevergen. Hvis ikke, får Torshov nøye seg med et elektronisk klone-orgel.» skriver Seim i Vårt Land.
– Et digitalt instrument er et fullverdig instrument
Kirkevergen i Oslo, Robert Wright, sier til Sagene Avis at det er viktig å understreke at denne saken ikke har blitt endelig konkludert.
– Samtidig oppfatter vi et digitalt instrument som et fullverdig instrument. I de nye kirkene som er bygget senere år er det valgt digitale instrumenter. Det er noen unntak hvor menigheten selv har tatt hele eller store deler av kostnadene. Unntaket er Sofienberg kirkes orgel hvor kommunen øremerket midler til et nytt orgel, sier han til lokalavisa.
Når de søker midler til større rehabiliteringsprosjekter er det hele tiden snakk om rammesøknader hvor de legger opp grove kalkyler. Hva som blir den endelig kostnaden innen de ulike delprosjekter varierer tidvis mye. Gamle og spesielle bygg er uberegnelige i forhold til hva som avdekkes etter hvert, forteller han.
– Vi driver for tiden to større rehabiliteringsprosjekter. Det er Torshov og Hasle. I Hasle er alle enige om at en digital løsning er svært tilfredsstillende. I Torshov er holdningen annerledes. Spørsmål om pipeorgel eller digitalt orgel er løftet som en mer prinsipiell sak av kirkevergen. Fellesrådet skal drøfte det om en ukes tid.
I dag er det nærmere 60 pipeorgler i Oslo.
– De er vi stolte av og de fleste av disse vil vi gjøre mye for å ta vare på. Det er likevel et faktum at det koster mye å vedlikeholde alle. De krever stadig stemming og setter krav til temperatur og fuktighet som igjen er stor kostnad, sier Wright.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!