ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Sier nei til boligprosjekt:

Frykter rasering av Torshovtoppen

TORSHOVTOPPEN: Aksjonsgruppa «Bevar Torshovtoppen for fellesskapet - nei til rasering og kjempeutbygging!», ønsker å stoppe boligplanene på Torshovtoppen. Marte Vike Arnesen og Hilde Brinchmann forteller også at det er viktig å ta vare på eplehagen. Foto: Janina Lauritsen

Beboere på Torshov frykter det planlagte boligprosjektet på Torshovtoppen. - Det er tydelig at Bastia Eiendom ikke har kjærlighet for Torshovtoppen. De er uten respekt for området, sier aksjonsgruppa som jobber for å få stoppet planene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: Naboaksjonen «Bevar Torshovtoppen for fellesskapet - nei til rasering og kjempeutbygging!» startet underskriftskampanje torsdag kveld, den 29. august, på minsak.no. I skrivende stund har de allerede 929 underskrifter - 629 flere enn det som trengs for å få saken tatt opp som et privat initiativ i bystyret.

Torshovtoppen er en tomt på 45 mål, som eies av Bastia Eiendom. Sagene Avis har blitt informert om at det planlegges 800 boliger, noe aksjonsgruppa mener ikke stemmer. Lokalavisa møter Marte Vike Arnesen og Hilde Brinchmann fra aksjonsgruppa, som hevder dokumenter fra Bastia Eiendom sier det egentlig skal bygges 800 boliger, 200 studentboliger og 200 omsorgsboliger.

- Vi ser oss nødt til å kjempe imot den planlagte storutbyggingen av Torshovtoppen. Utbyggeren Bastia Eiendom har planer om å bygge 1200 små leiligheter på den historiske tomten. Den hundre år gamle eplehagen skal jevnes med jorden, bydelsdelen Torshov mister 200 barnehageplasser og en av Oslos tettest befolkede bydeler skal få ytterligere 2500 innbyggere, sier aksjonsgruppa.

Selve gruppa består av 30 personer, men de er en hard kjerne på fire som har jobbet iherdig den siste måneden for å få stoppet planene. De mener en omregulering av Torshovtoppen, en tomt på 45 mål, til boligformål vil føre til rasering av et unikt område, og til at tomten for alltid vil være tapt for allmennheten. 

Les også: Planlegger 800 boliger:- Vi har samlet alle innspillene og ser at det er mye vi kan jobbe sammen om videre

ANNONSE

- Lite håndfast informasjon

I forbindelse med de planlagte boligene, har firmaet Urba AS invitert til idémøter for prosjektet Pilot 70+, et prosjekt som har som mål å skape et godt bomiljø for de eldre på Torshovtoppen.

Aksjonsgruppa har deltatt på møtene, og er ikke veldig imponert.

- Møtene har hatt veldig lite håndfast info. De ønsker å fremstille dette som noe positivt for området. Det skal se ut som et ønske fra folket, når det ikke er tilfellet. Vi heier på gode områder for de eldre, men ikke på denne haugen. Denne bakken er vel ikke aldersvennlig? sier Vike Arnesen og Brinchmann.

Mister 200 barnehageplasser

På tomta ligger også foreløpig barnehagene Torshovhagen og Torshovgata. Leiekontraktene er sagt opp, og sistnevnte legges ned i 2020 og Torshovhagen flytter til Sandakerveien 16.
- Vi mister 200 barnehageplasser, det er krise. Vi vil at kommunen i det minste skal gjenåpne barnehagene, hvis vi ikke kan redde hele Torshovtoppen.

ANNONSE

- Når vi snakker om en by som er bra for familier, så er jo Torshovtoppen en drømmeplass. Dette er et unikt landskap hvor barna trives. De vokser opp i indre by, men i et grønt område med epletrær og lite trafikk, sier de.

Når man i tillegg vet at det er Torshovtoppen som er den gamle "Tors Haug" - blotplassen fra vikingetiden som har gitt Torshov sitt navn, mener aksjonsgruppa det er historieløs vandalisme å bygge igjen hele grøntområdet med nybygg.

- Oslo bør bli flinkere til å ta vare på sin egen historie. Hele Torshovtoppen er et fortidsminne, hele haugen er en gravplass med stor historisk verdi. Skal de grave ut gravhaugen og vernede hus for egen vinning? Det blir feil både for historien og for oss som er her nå.

PERFEKT FOR BARNA: Aksjonsgruppa mener Torshovtoppen er et perfekt sted for barna å gå i barnehage. Her får de klatre i trærne og det er lite trafikk. Foto: Aksjonsgruppa

- Latt tomta forfalle

Bastia Eiendom kjøpte tomta i 2005. Aksjonsgruppa sier tomteeier har latt tomta forfalle. Målene til den tidligere fotballbanen, som i dag brukes som parkeringsplass, ligger i grøfta, eplehagen har grodd igjen og preges av søppel og bygningene mellom barnehagene har forfalt. De viser også til utleie med tvilsom lovlighet, som blant annet har resultert i brann i den fredede bygningsmassen, og brakkene på parkeringsplassen i Johan Selmers gate 5..

ANNONSE

Hvis området blir regulert til boligformål, vil den hundre år gamle eplehagen gå tapt. De mener det er avgjørende å beholde urørt kulturlandskap, i kampen om bevaringen av biomangfoldet i indre by.

- Det er tydelig at Bastia Eiendom ikke har kjærlighet for Torshovtoppen. De er uten respekt for området, de har latt det forfalle, sier de og legger til:

- Vi håper vi får fredet eplehagen. Det er en av de få fine eplehagene vi har igjen.

Snakket for bydelsutvalget

Aksjonsgruppa møtte opp i åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet, torsdag 29. august.

Her oppfordret de partiene til å garantere for at området forblir regulert til offentlige formål, at de massive utbyggingsplanene stanses og at Oslo kommune kjøper tomten tilbake. De ønsker også at kommunen gjenåpner en kommunal barnehage i Torshov gårds lokaler høsten 2020 og at eplehagen fredes.

ANNONSE

Leder av Sagene SV og vara til i Miljø- og byutviklingskomiteen i bydelen, Jonas Finnanger, uttaler følgende til lokalavisa etter møtet:

- Det er viktig at fellesskapet får glede av Torshovtoppen og ikke bare private utbyggere. Derfor vil vi jobbe mot at Bastia Eiendom bygger som de vil på Torshovtoppen.

Bastia Eiendom ønsker ikke å kommentere saken, men legger til at plansaken starter om noen uker. Lokalavisa får derfor ikke bekreftet antall boliger som er planlagt.

MISTER 200 PLASSER: Torshovhagen barnehage må flytte og Torshovgata barnehage legges ned. – Det er krise, sier Vike Arnesen og Brinchmann. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE