Sagene Avis

Nakstad:

Gjenåpning vil ganske sikkert føre til smitte blant yngre

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror gjenåpningen vil føre til en økt smitte blant de yngre. Foto: Berit Roald/NTB

Flere yngre mennesker vil bli koronasmittet som følge av gjenåpningen, men det er ikke sikkert smittetallene vil vise det, sier Espen Nakstad.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

NORGE: Lørdag klokken 16 åpnet Norge igjen, og det er nå så godt som ingen betydelige koronatiltak igjen på nasjonalt nivå.

Dette ble feiret og markert i store deler av landet, noe utelivet fikk merke i stor grad både i Oslo og i andre byer. Politiet i Oslo beskriver en hektisk natt, med nesten samme trykk som en normal nyttårsaften.

Trolig vil flere yngre smittes i kjølvannet av gjenåpningshelgen, anslår assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror gjenåpningen vil føre til en økt smitte blant de yngre. Foto: Berit Roald/NTB

– Gjenåpningen vil ganske sikkert føre til noen flere smittetilfeller blant yngre mennesker, men det er ikke sikkert vi vil se det så tydelig på smittetallene fordi de fleste er vaksinert og fordi selvtester tatt i privat regi i liten grad registreres, sier han til NTB.

Bekymret for de uvaksinerte

Over 90 prosent av den voksne befolkningen i Norge er vaksinert mot covid-19, noe som er mye av årsaken til at regjeringen valgte å gjenåpne landet denne helgen.

4,1 millioner nordmenn har fått første vaksinedose, mens 3,6 millioner har fått andre dose og er dermed fullvaksinert.

Utover høsten og vinteren er Helsedirektoratets fremste bekymring en smitteøkning blant uvaksinerte.

– Fordi innleggelsestallene stiger først etter at smitteøkningen har begynt, vil det bli vanskeligere for kommunene og sykehusene å følge utviklingen denne høsten enn det har vært tidligere, sier Nakstad.

Influensasesongen rundt hjørnet

Mens koronaepidemien er på hell i Norge, står nå influensasesongen på trappene. Nakstad sier han er bekymret for at en generell smitteøkning vil hoppe over på mange uvaksinerte når influensasesongen starter.

– Da blir det trangere om plassen på busser, tog og arbeidsplasser. For at helsetjenesten ikke skal bli overbelastet er vi helt avhengige av at folk følger råd nummer én: Å holde seg hjemme når man er syk, understreker han.

– I tillegg bør alle som ikke har bestemt seg, vurdere å ta vaksine. Og kommunene må selvsagt følge godt med på situasjonen lokalt og iverksette tiltak hvis belastningen blir for stor.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...