GRØTENS DAG: Her oppskrift på grøt med superkrefter

Foto: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Du tenker kanskje, fortjener noe så enkelt og uhøytidelig sin egen dag? Men grøt metter små og store mager hver dag verden over.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2017 kl 07:29

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

I dag, 23. oktober, er grøtens dag!

Du tenker kanskje, fortjener noe så enkelt og uhøytidelig sin egen dag? Men grøt metter små og store mager hver dag verden over. Det varmer på en kjølig morgen, det fyller kjøkkenet med en deilig mild duft, og det kan rett og slett minne om kjærligheten selv i en skål. Ukomplisert og litt søt, og det varmer hjertet ditt med én gang.

To oppskrifter

Her får du to grøtoppskrifter, én med superkrefter (les-proppfull av næringsstoffer til å holde store og små gående i mange timer), og én med en moderne vri. Grøt til folket!

Grøt med superkrefter (til 2 store personer og en attpåklatt)

  • 5 spiseskjeer bløtlagte havregryn
  • 5 spiseskjeer bløtlagte hirseflak
  • 1 most banan
  • 4 dl kokosmelk (eller gårdsmelk, eller fløte om du vil slå på stortromma)
  • 2-3 eggeplommer (fra supre høner)
  • 2 spiseskjeer gelatin (øko, såklart!)
  • ceylon kanel
  • smør

Ha gelatinpulveret i litt vann i en kjele til det sveler litt. Ha oppi litt vann til og varm på middels varme, til all gelatinen er rørt ut.

Ha kokosmelken, kornet, og bananen oppi, og rør godt til det er jevnt og kornet har mykna og løst seg opp (dette er en smakssak, siden det er bløtlagt så er det jo mykt fra før av).

Ta av varmen og ha eggeplommene oppi, og kanel. Rør godt og server med én gang. Ta på en god klatt med smør og strø litt mer kanel på toppen. Bli varm helt inni sjela di.

Sjokolade chiagrøt (også kjent som chiapudding) (til 1 person)

  • 3-4 spiseskjeer chiafrø (jeg liker det skikkelig tjukt så bruker mye chia)
  • 3 dl melk (kokos, ku, etc…)
  • 1 spiseskje rå kakaopulver
  • honning etter smak

Bland alt sammen (du kan med fordel løse honningen opp i en spiseskje varmt vann), og ha i ett glass i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natta. Chiafrøene vil svelle og bli litt geléaktig, og konsistensen blir som pudding. En super frokost å ta med seg på farta. Og ja, det er lov å spise sjokoladepudding til frokost hvis den inneholder så greie råvarer.

Uansett hvordan du velger å hedre grøtens dag, håper vi det blir med økologiske råvarer tvers igjennom. Vi synes alt smaker så mye bedre når man gjør det. Ha en strålende uke!

Her kan du lese mer fra Matspalten!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt
Høsten er tiden for slakt, og for god og varmende mat. Ingenting forener disse to tradisjoner som en god lammerett. Alle kjenner til de klassiske rettene, men vi hadde lyst på en vri denne gangen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...