Sagene Avis

Ungdommene forsvarte kulturhuset sitt:

– Hadde det ikke vært for Ung Media, hadde jeg vært kriminell

UNG MEDIA: Brukerne av Ung Media fylte salen under bydelsutvalgsmøtet, torsdag 13. februar. Foto: Janina Lauritsen

Ung Media stilte opp i Sagene bydelsutvalg for å forsvare ungdomskulturhuset, som både ansatte og ungdommer har blitt orientert om at skal endres.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2020 kl 10:59

SAGENE: Sagene Avis har den siste uken skrevet om ungdommer som bekymrer seg for at ungdomskulturhuset Ung Media på Torshov, skal bli slått sammen med klubben UngMetro på Bjølsen.

– Jeg blir veldig overrasket over å høre at Ung Media planlegges slått sammen med UngMetro. Det er to veldig forskjellige tilbud og det er vanskelig å se for seg at tilbudet som har vært, opprettholdes. UngMetro har mindre kapasitet enn Ung Media, og hvis det stemmer at tre stillinger kuttes, kan jeg ikke skjønne annet enn at tilbudet til ungdom blir mye dårligere, har bydelsutvalgsmedlem for Rødt, Ingrid Kvamme Fredriksen, tidligere fortalt lokalavisa.

Bydelsdirektør Morten Sanden har også presisert at det ikke er fattet en administrativ beslutning om nedleggelse, eller flytting, av Ung Media.

– Ingen kan tilby like mye som Ung Media

Torsdag 13. februar møtte Ung Media mannsterke opp i åpen halvtime i Sagene bydelsutvalg. Der snakket ungdommene om hvor fantastisk tilbudet er, og hvorfor de frykter en eventuell sammenslåing med fritidsklubben UngMetro på Bjølsen.


Amanda, en aktiv bruker av tilbudet, ser ikke på dette som å slå sammen to ungdomsklubber, men å legge ned Ung Media og heller starte et nytt tilbud som ikke er i nærheten av å være bra nok.

Brukerne Sara og Amanda Foto: Janina Lauritsen

– Ja, kanskje blir det et bra tilbud, det kan sikkert bli fint på det nye stedet. Men det er der hvor vi er nå vi at har skapt alle minnene og funnet oss godt til rette, og vi føler oss hjemme. Man utvikler seg på utrolig mange måter, både med interessene våre og med det sosiale. Ung Media er mer som en familie, enn bare en ungdomsklubb, sa Amansa til politikerne.

Leder av Sagene Ungdomsråd, Warsame Isse, sa han aldri hadde vært ungdomsrådsleder hvis det ikke hadde vært for Ung Media. Dette er et sted som forandrer livene til ungdommene, sa han.

– Ung Media har 60 faste ungdommer, og til sammen 100 som er innom i løpet av året. Jeg kan derfor ikke fatte hvorfor tilbudet skal ned. Hvis dere tenker å bygge ut Ung Metro, som allikevel kommer til å koste en del penger, kan dere like godt beholde Ung Media. Ung Metro har ikke kapasitet til å ta imot alle.

Leder av Sagene Ungdomsråd, Warsame Isse Foto: Janina Lauritsen

Forsvarer Ung Media for andre gang

Abdigani Getamesay stilte opp i bydelsutvalget for andre gang, for å forsvare Ung Media. Han føler dette er en personlig sak, da han har vært aktiv bruker siden barneskolen.

– Jeg har vært vært innom mange andre ungdomsklubber, og jeg kan med hånda på hjertet si at ingen kan tilby like mye som det Ung Media kan.

Han mener det vil være et «idiotisk tiltak» å legge ned Ung Media slik det er i dag, og slå det sammen med UngMetro. Han var tydelig oppgitt over at politikerne gang på gang gir ungdommene løfter, uten å holde dem. Han mente dette vil føre til at barna vokser fra å være «søte og uskyldige med masse kreativitet, til å bli kriminelle.»

Abdigani Getamesay forsvarte Ung Media for andre gang, i Sagene bydelsutvalg Foto: Janina Lauritsen

– Jeg kan med hånda på hjertet si at hadde det ikke vært for Ung Media, hadde jeg vært kriminell i dag. Jeg hadde aldri fått muligheten til å være på TV, verken gjennom dans, musikk eller drama, hvis det ikke hadde vært for folka som er her i dag. Det ungdommene sier her nå, er gjentakelser av det jeg sa, akkurat her, for noen år siden.


Getamesay er ikke skuffa, men føler seg sveket. Han mener det er både trist og ulogisk å diskutere en sammenslåing.

– La meg forklare dere. Ung Metro er en fritidsklubb hvor du kan henge og ha det kult. Men hvilket tiltak har sørget for at jeg kunne få min første jobb på CV-en? Hvem sørget for sommerskole? Hvem sørget for at jeg i dag kan kalle meg music engineer? At jeg har et selskap som 21-åring?

Han mener Ung Media heller bør utvides, og ikke kuttes.

– Det snakkes om å slå sammen Ung Media og UngMetro, hvor det skal bygges to nye rom på Ung Metro for å få plass til Ung Media. Men vi har jo en hel etasje for oss selv på Ung Media og masse ledig plass under oss, hvis vi først skal snakke om å bygge ut! Hvis dere vil gjøre noe godt, reverser dette.

Ungdommer og ansatte orientert om sammenslåing

Tidligere seksjonsleder på Ung Media, Eia Elena Skjønsberg, var med ungdommene for å forsvare tilbudet. Hun fortalte politikerne at det er mulig det ikke foreligger et konkret forslag om å legge ned Ung Media i dag, men at det allikevel er snakk om å slå det sammen med UngMetro – noe både de ansatte og brukerne skal ha fått beskjed om.


– At vi igjen må stå her og forsvare ungdomskulturhuset Ung Media gjør meg både sint og trist. Dere sier at ikke Ung Media skal legges ned. Det som er blitt forespeilet ungdommene og de ansatte er at Ung Media skal flyttes. Det er planen som ungdommene og de ansatte har blitt orientert om at er bestemt. Så det forholder vi oss til. Derfor står vi her og forsvarer Ung Media, som vi har måttet gjøre så mange ganger før, sa hun til politikerne.

Tidligere seksjonsleder, Eia Elena Skjønsberg. Foto: Janina Lauritsen

Ung Media er en stolthet og viktig for bydelen, mener hun. Men det har ikke vært lett å drive, med gjentakende kutt i tilbudet.

– Innad har vi gjennom alle år kjempet for at vi skal overleve, til tider med hodet så vidt over vann.Før hadde Ung Media en seksjonslederstilling, den finnes ikke lenger. Så hadde huset en klubbleder, den finnes heller ikke lenger. De siste månedene har hele Ung Media vært drevet av noen få assistenter. Det forebyggende kulturtilbudet til ungdommene på Ung Media har blitt opprettholdt av flinke, idealistiske mennesker som har vært villige til å gi alt for tilbudet de tror så på.

Hun mener det er viktig at Ung Media ikke flyttes til UngMetro, da dette etter hennes mening dramatisk vil svekke tilbudet til ungdommene i bydelen. Det er eldre ungdom som er på Ung Media, og den tryggheten og sosiale kulturen som skal til for at et tiltak blir legitimt og etablert blant ungdom, tar det årevis å bygge opp, sa hun.

– Min beste venninne hadde Ung Media som valgfag på Sagene skole på begynnelsen av 2000-tallet. Alle vet at Ung Media er Torshov, det er Trikkestallen, det er Torshovgata 33. Ung Media er et ungdomskulturhus som har helt andre fasiliteter og en helt annen historie, og dekker helt andre tilbud og behov enn det Ung Metro gjør. For alle oss som er fra bydelen, vet vi at det er noe helt annet enn Ung Metro. Og etter årene mine i bydelen har jeg fått se at vi trenger begge deler. Det siste vi bør gjøre er å risikere en svekking av det forebyggende tilbudet til ungdommene i bydelen vår.

Leter etter et eget sted til eldre ungdom

Etter åpen halvtime, og alle fra Ung Media hadde fått muligheten til å ytre sine bekymringer, påpekte bydelsdirektør Morten Sanden igjen at det ikke er tatt en beslutning om å legge ned, eller flytte på, Ung Media.

Bydelsdirektør Morten Sanden Foto: Janina Lauritsen

– Jeg hører veldig godt at det som oppleves hos ungdommen og hos de ansatte, er at Ung Media er truet, skal legges ned eller flyttes. Vi har ikke bestemt at Ung Media skal legges ned eller flyttes. Bydelsutvalget (BU) har bedt bydelsadministrasjonen om å komme opp med en sak som tegner hvordan ungdomstiltakene skal være i framtida, sa han og forklarte videre:

– I den prosessen er det diskusjoner, blant annet har BU bedt oss finne et egnet og eget sted til eldre ungdom. Det skal vi prøve å få til. Så kommer vi til å legge frem en sak for politikerne og de ansatte, og det vil skje i løpet av dette året. Så blir det mulig for ansatte, brukere og politisk ledelse å mene noe om saken. Men ingenting er bestemt.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...