ANNONSE

Harald Øyen (80) syklet 177 turer i fjor. I mai skal kronprinsparet sitte på

Da Harald ble pensjonist og bestemte seg for å fylle dagene med frivillighet, hadde han nok lite aning om at han etter en Facebook-video fra Bydel Sagene skulle få en personlig melding fra Slottet dagen etter.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2018 kl 07:42

ANNONSE

SAGENE: – De skrev at filmen ble veldig godt mottatt av Slottet, men jeg vet ikke om det var kongen sjøl eller de som jobber der som hadde skrevet den, det aner jeg ikke, ler Øyen.

Se filmen øverst på siden!

Kronprinsparet besøker Bydel Sagene 14. mai.

Fra baking til drosje til sykling

Guide: Ikke bare er Harald sykkeltaxi. Mange av de eldre som benytter seg av tilbudet hans, er nye i Oslo. Da er det flott å ha en sjåfør som også er lokalkjent, og kan fortelle dem og vise bydelene fra sin beste side. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

For å spole tilbake og sette ting i kontekst: Harald er en staut kar opprinnelig fra Fagernes. Her drev han bakeri, og flyttet senere til Oslo.

– Der jobbet jeg også i bakeri, men da sjefen der døde hadde jeg ikke så veldig lyst til å fortsette.

Da gikk han over til drosjenæringa, og fortsatte med dette til den gyldne pensjonistalder ble nådd i 2006. Da flyttet han og kona tilbake til Valdres, og bodde her i 5 1/2 år.

– Men det er jo slik da, at når man har unger og barnebarn i Oslo, så blir det veldig langt. Så da flyttet vi tilbake og "hjem", forteller Øyen.

For å fylle dagene ble han aktiv som frivillig, og gjorde både smått og stort. Bydel Sagene, der han er frivillig, fikk omsider to sykler til disposisjon i tre uker.

– Jeg begynte å bruke den ene da, til å utføre ærend og slik. Og så ja, resten er vel historie! Nå er jeg den eneste som sykler, ler han godt.

Sykling uten alder: Bydel Sagene har to slike sykler. Snart kommer en ny med enda sterkere motor. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Transport av eldre og kaker

I en elsykkel med to stoler foran, kjører Øyen eldre der de måtte ønske. I fjor kjørte han 177 turer, over store deler av Oslo. To ganger i uka kjører han også kaker og brød til overs fra bakeriet, som leveres til den frivillige kafeen.

– Det blir jo litt tungt i bakker og slikt, men det er god trening. Jeg trener også på spinningsykkel på treningsrommet, og har også en spinningsykkel hjemme.

Fordi tilbudet har blitt så populært, har Bydel Sagene investert i en sykkel med sterkere motor, slik at Øyen kan bryne seg på mer utfordrende bakker uten at det går på helsa løs.

– Men det blir jo mindre trening for min del da, ler han hjertelig.

– Nå har de jo begynt å mase om å bli kjørt ned til vannkanten på brygga og slikt, så da blir det greit med en sykkel som gjør langturer litt lettere!

Sikkerhet er viktig. Harald passer på at passasjerene sitter trygt og godt. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Men det er ikke noe å skorte på helsen sånn sett. Øyen forteller at han gikk Besseggen som 75-åring. Da Avisa Valdres, som intervjuet Øyen, ringete han første gang for å avtale intervju, var svaret:

– Ja, nei – jeg sykler på to stykk akkurat nå faktisk, så jeg kan ringe tilbake når jeg er ferdig med turene!

Ikke antydning til et snev av tung pust. Som om mannen satt i en sofa.

Øyen forteller at han alltid har vært aktiv, og takker det for at han kan holde på som han gjør i en alder av 80.

– Jeg sykla jo med posten på Fagernes i min barndom, da gikk det fort i svingene! Jeg husker lensmannen sa til meg at om det skjedde en ulykke, var det uansett jeg som ville få skylda, humrer han.

Royal tur

Men igjen, meldingen fra Slottet.

Prominente gjester: 14. mai skal kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sitte på i sykkelen til Harald. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

– Jeg trodde ikke på det først. Det var jo på grunn av den filmen, som tydeligvis hadde blitt godt mottatt på Slottet. Men forleden dag gikk jeg på tur med folk fra Slottet og politieskorte, og avtalte ruta jeg skal sykle kronprinsparet på. Så da er det vel sant, da!

Carina Henske, kommunikasjonssjef i Bydel Sagene, sier Harald gjør en kjempeinnsats:

– I fjor syklet han jo 177 turer og har hatt den sykkelen noen år allerede, så den er godt brukt for å si det sånn. Så da kronprinsparet meldte interesse, fant vi ut at det var en god anledning til å gi han en bedre sykkel nå før sesongen starter, for det har han virkelig fortjent!

LES OGSÅ: Kronprinsparet besøker Bydel Sagene 14. mai

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!