Her er de nye planene for Torshovtoppen
– Vi kan ikke se at de har lyttet, sier naboaksjonen

Tomteeier Bastia Eiendom AS og arkitekt Urba AS har lagt frem nytt planforslag for Torshovtoppen. Slik vil det eventuelt bli i eplehagen. Foto: Bastia Eiendom AS med Urba / Grindaker / Lundhagem
Tomteeier Bastia Eiendom AS og arkitekt Urba AS har lagt frem nytt planforslag for Torshovtoppen. – Dette ligner stort sett på forrige planforslag, sier lokalpolitiker Jonas Finnanger (SV).
Publisert: 28.01.2021 kl 15:45
Sist oppdatert: 28.01.2021 kl 16:01
TORSHOV: Bastia Eiendom AS sendte i august 2019 en anmodning om oppstart av plansak for eiendommen på Torshovtoppen, men planinitiativet ble stoppet for videre behandling av Plan- og bygningsetaten (PBE) i mars 2020.
De daværende planene innebar blant annet 855 boenheter, skole, barnehager, forretninger og underjordisk garasje. PBE stoppet planinitiativet fordi de mente forslaget ikke var i tråd med overordnede føringer og var i konflikt med tomtas verneverdier.
De var ifølge PBE heller ikke i tråd med kommuneplanens intensjon om å ta vare på Oslos historiske områder og bebyggelse, eller i tråd med kommuneplanens intensjon om å ta vare på byens landskap.
Nå har Bastia Eiendom og arkitekt Urba sendt inn revidert planskisse og ny anmodning om oppstart.
Illustrasjonen viser dagens situasjon øverst og planforslaget nederst:
500 boliger, næringslokaler, skole og barnehage
Det nye planforslaget inneholder blant annet cirka 500 boliger.
Boligbyggene blir om lag 36.800 kvadratmeter (BRA), og byggehøydene varierer fra fire til syv etasjer. Maksimal byggehøyde over terrenget ligger på 22 meter. I tillegg planlegges 22.190 kvadratmeter (BRA) med næringsbygg.
Det planlegges også en videregående skole på cirka 14.000 kvadratmeter (BRA), med 610-850 elever.
«Skolebyggets høyde trappes ned mot Torshovdalen, henvender seg mot den nye parken på Torshaug og mot Tverrbakken i sør. Et åpent atrie i skolebygget skaper forbindelser på tvers. Flerbrukshall og svømmehall er lagt inn i terreng med aktiv fasade mot Tverrbakken. Grepet gir liv og aktivitet i en gate som i dag fremstår som lite attraktiv og kan oppleves som utrygg», står det i planforslaget.
Videre planlegges en 720 kvadratmeter stor barnehage, med fire avdelinger med 20 barn hver.
Gamle Torshov Skole har en sentral plassering på eiendommen og er tyngdepunktet i planen, skrives det i planforslaget:
«Skolebygget ligger mellom en park i sør og et nytt torg i nord. Disse møteplassene skal få program som skaper liv og aktivitet. Den gamle eplehagen som ligger mellom Gamle Torshov Skole og Torshovdalen i øst bevares som en del av kulturminnet og vil bli et rekreasjonsområde for hele nabolaget.»

Illustrasjonene viser hvordan gata vil se ut med videregående skole på Torshovtoppen, sammenlignet med gata i dag. Foto: Bastia Eiendom AS med Urba / Grindaker / Lundhagem
Du kan se hele planforslaget i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.
Bevare, rive eller flytte Nedregård
Det ble i 2020 søkt om bruksendring for Vossegata 17, grunnet ønske om å bruke det som aktivitetshus der aktivitetene relateres til tema for plansaken.
«Det skal spesielt fokuseres på aldersvennlig byutvikling på tvers av generasjoner i plansaken. Erfaringer fra drift av aktivitetshuset skal danne grunnlag for organisering og bruk av fellesrom i framtidig bomiljø.» skrives det.
Det er også lagt inn tre scenarier for Vossegta 17 i planforslaget:
- Scenario 1: Bevares «Kulturverdiene bevares, men gir lav utnyttelse av tomten. I dette alternativet er det ikke plass til en ny videregående skole. Tomten brukes i stedet til næring, tjenesteyting eller boliger.»
- Scenario 2: Flytting «Vossegata 17 flyttes for å gi plass til ny videregående skole. Ny plassering i samspill med ny bebyggelse danner et mer definert uterom som inviterer til aktivitet.»
- Scenario 3: «Riving og nybygg Vossegata 17s originale eksteriør er gått tapt igjennom tiden. I dette alternativet er bygget revet og erstattet med nybygg med funksjoner som aktiviserer parken og dette møtestedet.»
Her er illustrasjon av de tre scenariene:
– Useriøst
Jonas Finnanger i Sagene SV har engasjert seg i saken også tidligere, og han er ikke imponert over det nye planforslaget.
– Hovedinntrykket mitt, noe også forslagsstiller skriver, er at dette stort sett ligner på forrige planforslag. Det er lagt inn cirka 500 boliger og det er altfor mange. Tomta er regulert til offentlig formål, da skal det ikke bygges boliger der. Det er useriøst å sende et nytt forslag som ligner så mye. Dette går imot det jeg, beboerne og bydelen ønsker.
Han påpeker at det her skal være skole, barnehager og lignende:
– Det er ikke åpent for å bygge disse boligene, samme hvor lyst man har. Jeg håper, tror og forventer – og jeg skal jobbe for – at dette bare blir på plannivå, sier Finnanger til Sagene Avis.
– Veldig spesielt
Sofia Rana, bystyremedlem for Rødt, har tidligere uttalt at hun ikke har tiltro til Bastia Eiendom. Hun har også stilt spørsmål i byutviklingsutvalget om situasjonen på Torshovtoppen.
– Jeg synes jo det er veldig spesielt at de ikke tar hensyn til noen av føringene fra forrige runde. Det ser jo ut som de fortsatt har planer om å fjerne eplehagen og har tegnet inn en boligblokk i sikringssone til gravhaugen, og har tegnet inn blokker på tomta der barnehagen ligger i dag. Her har de virkelig bare forkastet PBE, BYM, byantikvaren, bydelsutvalget og ikke minst bystyret, sier Rana til Sagene Avis.
Hun sier Rødt i alle fall ikke skal la dette gå ubemerket hen.
– Vi har et bystyrevedtak fra oktober som gikk ut på å skrote Bastias planer, i tillegg gikk bystyret inn for at Torshovtoppen skal være et offentlig område og friområde.
– De har ikke lyttet
Marte og Line i naboaksjonen «Bevar Torshovtoppen for fellesskapet» sier Bastia og Urba tydeligvis ikke har tatt innover seg de tilbakemeldingene de fikk i forrige runde.
– Eplehagen er bygget ned, gravminnene bygget inn, Nedregård er foreslått revet og de har tegnet inn blokker på tomta der Torshovtoppen barnehage ligger i dag, den tomta eies av Oslo kommune. Fasaden mot Vossegata er tegnet inn som en monumental vegg som effektivt sperrer opplevelsen av tomta som et høydedrag.
– Vi kan ikke se at de har lyttet til hva PBE, BYM, Byantikvaren, bydelsutvalget eller bystyret har ment så langt i saken. De har ikke lyttet til oss, naboene. Ikke en eneste gang har vi blitt spurt om hvilke behov vi har for nærmiljøet vårt.
– Bastia og Urba viser igjen at de er uegnet til å ta vare på tomta og dens verdier. Vi kan ikke se annet enn at dette forslaget må bli stoppet av PBE på akkurat samme grunnlag som det forrige planforslaget, sier de til Sagene Avis.

Marte Vike Arnesen og Line Flo (til venstre) ser ikke at Bastia Eiendom og Urba har lyttet. Her sammen med lokalpolitikere fra Rødt, SV og MDG ved en tidligere anledning. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Naboaksjonen har tidligere presentert sin egen visjon for tomta, se hva de ønsker seg her

Illustrasjonene viser dagens situasjon i Vossegata, sammenliknet med planforslaget Foto: Bastia Eiendom AS med Urba / Grindaker / Lundhagem
Sagene Avis har ikke lyktes i å få en kommentar fra Bastia Eiendom AS om kritikken.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!