ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Her får russepresidenten vaksine mot hjernehinnebetennelse

Her Oscar Husebye, russepresident 2019, som får vaksine mot hjernehinnebetennelse. Foto: Oslo kommune

Helsebyråden oppfordrer all russ til å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse, og ikke minst: Kyss bare kjæresten din!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: I år tilbys russ i Oslo gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse. Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) oppfordrer all russ til å vaksinere seg.

Det er Oslo kommune som forteller om tirsdagen, da byråden ble med russepresident Oscar Husebye, da han fikk vaksinen av helsesykepleier Camilla Rørtveit.

«Vaksinen er effektiv mot de vanligste typene meningokokksykdom og gir beskyttelse i minst fem år. Oslo kommune gjennomfører en vaksinekampanjeuke overfor russen i uke 7,» skriver kommunen på sine nettsider, og opplyser om at hver enkelt skole har mer informasjon rundt dette på nett.

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl møter representanter for Russens Hovedstyre i Oslo og Akershus før oppstart av vaksinasjonsuken i uke 7. Foto: Oslo kommune

– Vi vet at gratis vaksine virker. Derfor tilbyr byrådet gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse for Oslo-russen, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, i en pressemelding.

ANNONSE

Risiko

Ungdom som deltar i russefeiring har særlig høy risiko for å bli smittet av meningokokk-bakterien. Om man får sykdommen, utvikler den seg raskt og den kan være dødelig, selv ved behandling. Vaksinen er effektiv mot de vanligste typene meningokokksykdom og gir beskyttelse i minst fem år, skriver byrådsavdelingen.

– Vi i det rødgrønne byrådet tar både ansvaret og regningen, og tilbyr gratis vaksine til russ over hele byen, sier Tellevik Dahl.

Byrådsavdelingen skriver videre at da de innførte gratis vaksine for første gang i 2018, økte vaksinasjonsgraden fra 62 til 85 prosent. I 2019 er byrådets mål at 90 prosent skal være vaksinert.

– Alle elever får i disse dager informasjon fra skolen sin med tilbud om å ta vaksinering. Det er helsesykepleiere på Osloskolene som koordinerer påmelding og vaksinering. Vi vil arrangere en egen vaksinasjonsuke - uke 7 - på videregående skoler og på helsestasjonene, sier Tellevik Dahl.

ANNONSE

Byrådet har avsatt 1,5 millioner kroner til den gratis vaksineringen. Risikoen for å utvikle meningokokksykdom kan også reduseres ved å:

  • Ta seg tid til å sove ut
  • Ikke rop og skrik så mye at du blir hes og halsen sår
  • Kyss bare kjæresten din
  • Unngå å drikke av samme flaske/boks/glass som andre, og ikke del sigarett med andre
  • Ikke drikk for mye alkohol
  • Ta ansvar for hverandre dersom noen er syke og har feber. Sørg for legetilsyn.

Fakta meningokokk

  • Meningokokk er en liten kaffebønneformet bakterie, som bare finnes bare hos mennesker. Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Meningokokkene kan feste seg til slimhinnen i de øvre luftveiene ved hjelp av lange hår som vokser ut av bakterien. Bakterien er omgitt av en kapsel som beskytter den mot kroppens immunforsvar. Det gjør at den har en spesiell evne til å leve lenge i kroppen.
  • Bakterien overføres gjennom spyttdråper, for eksempel ved kyssing og drikking av samme flaske. Meningokokkbakterien kan bevege seg gjennom slimhinnen i halsen og komme over i blodbanen. Bakteriene kan vandre i hele kroppen, og dersom de slår seg ned i hjernehinnen (i ca. 50 prosent av tilfellene) og formerer seg der, kalles det for smittsom hjernehinnebetennelse. Dersom formeringen av bakterier hovedsakelig skjer i blodet (i 20-30 prosent av tilfellene), kalles det blodforgiftning (sepsis). Ofte ses en kombinasjon av disse to alvorlige tilstandene.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE