Sagene Avis

Legger på 350.000 til frivilligheten

BUDSJETT 2021: Helse- og mestringskomitéen behandler de rødgrønnes forslag til budsjett i kveld. F.V.: Jørgen Foss (Ap), Wenche Aas (MDG), Gry B. Larsen (SV) og Annik Heger (R). Ap og SVs faste representanter er ikke til stede i komitéen i kveld, og Foss og Larsen uttaler seg derfor på vegne av partiene. Foto: Privat/Sagene Avis

Samarbeidspartiene hyller bydelens frivillige og ønsker å legge til 350.000 kroner til dem i Bydel Sagenes budsjett for 2021.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.12.2020 kl 18:35

BYDEL SAGENE: Samarbeidspartiene MDG, Arbeiderpartiet, SV og Rødt har funnet mer penger til helse- og mestring enn det bydelsdirektør Morten Sanden har gjort i sitt budsjettforsalg, som skal vedtas i bydelsutvalget (BU) 17. desember.

– I budsjettet har samarbeidspartiene lagt vekt på å styrke det viktige og mangfoldige frivillighetsarbeidet i bydelen. I tidligere komitémøter denne uka ble det vedtatt økt budsjett for frivillighetsmidler og til det nye innbyggersenteret i Drøbakgata 1. I helse- og mestringskomitéen (HOM) fremmer vi forslag om 100.000 kroner i økt tilskudd til frivillighetssentralen, og 250.000 kroner til oppstartsmidler for å styrke frivillighetsarbeidet på seniorsenteret, sier MDG, Ap, SV og Rødt i en felles uttalelse.

Driften av Sagene seniorsenter tas over av bydelen etter at Nasjonalforeningen nå avslutter sitt engasjement. Les mer om det i denne saken.

– Frivillighetssentralen er en viktig ressurs for bydelen, og nå under pandemien har de vært veldig kreative med mange ulike aktiviteter, dette har vært helt uvurderlig i en vanskelig tid med mye ensomhet og få sosiale treffpunkter. Vi ønsker også å sikre at seniorsentret får de beste mulighetene til å fortsette det gode frivillighetsarbeidet som utføres på senteret og vil derfor gi støtte til frivillig arbeid og kulturaktiviteter på seniorsenteret.

Samarbeidspartienes budsjettforslag skal behandles i HOM i kveld, torsdag 10. desember, klokken 18.00. Høyre og Venstre har tidligere varslet at de ikke vil komme med forslag til alternativt budsjett før i neste uke.

Bydelen må spare 50 millioner

Bydelsdirektør Morten Sanden la den første uka i desember frem sitt budsjettforslag for 2021, som skal endelig behandles i bydelsutvalget torsdag 17. desember.

Det er et forslag som viser behov for store omstillingstiltak. Totalt må det gjøres aktivitetsendringer som gir innsparinger på 50 millioner kroner.

Dette skyldes blant annet fortsatt høye kostnader til sosialhjelp, stor kostnadsvekst til kjøp av tilbud til flere grupper og bortfall av sentrale prosjektmidler, skriver bydelsdirektør Morten Sanden i budsjettforslaget.

Les mer om bydelsdirektørens budsjettforslag i denne saken:

– Vært enige om retningen

I tillegg til to tallforslag og en merknad, er det ett verbalforslag som skal behandles i komitéen i kveld:

«Pandemiens effekt på ansatte og beboere på sykehjem og boliger i bydelen
Det er ikke tvil om at pandemien har skapt store utfordringer for både ansatte og beboere på bydelens sykehjem og boliger. Mange ansatte har måttet jobbe langt ut over det man kan forlange, og beboere har blitt skjermet og blitt mye mer isolert enn vanlig. Det har hvilt et ekstra stort ansvar på hele sektoren for at de ansatte skal være trygge på jobb og beboere trygge i sine hjem. Bydelsutvalget ber direktøren utrede hvilke effekter pandemien har hatt på våre ansatte og beboere, og komme med forslag på bøtende tiltak.»

Komitémedlem Wenche Aas (MDG) er bekymret for både de ansatte og beboere på bydelens sykehjem og boliger og i hjemmetjenesten.

– Det er viktig at vi anerkjenner den veldig krevende arbeidssituasjon de står i og beboerne lever i, og at vi evaluerer både underveis og i etterkant for å se om det er noe vi kan lære og forbedre, sier hun.


Aas ønsker også å understreke at det har vært et veldig godt samarbeidsklima blant de fire partiene.

– Vi har vært enige om retningen vi ønsker å dreie budsjettet, med de midlene vi har til rådighet.

Samarbeidspartiene vil ikke gå ut med hvor de vil ta de ekstra midlene fra, dette kommer de tilbake med i neste uke.

Mandag kveld ble imidlertid byrådspartiene enige med Rødt om en budsjettavtale. Den innebærer at bydelenes økonomi styrkes med 100 millioner kroner. Hvor mye av dette som tilfaller Bydel Sagene er foreløpig ikke klart.

– Helt vesentlig

Sagene Arbeiderpartis gruppeleder og nestleder i BU, Jørgen Foss, sier Sagene Frivilligsentral har vært veldig viktig nå når folk har vært ensomme og utrygge.


– Plutselig har strikkekaféen eller lunsjen blitt borte, og plutselig har ikke noen fra kommunen eller vennene kommet. Du har kanskje sittet i din toromsleilighet, sett ut vinduet og vært ensom. Det er ikke en god følelse. Da har Frivilligsentralen hatt telefontjenester og ringt rundt til folk. Når pandemien slipper taket så vet vi at Frivilligsentralen kommer til å være helt vesentlig for å sørge for at eldre og andre får et treffsted.

Samarbeidspartiene vil nå bevilge 100.000 kroner ekstra til dem, nettopp fordi de har sett hvor viktige de har vært i koronapandemien:

– Det har tært på dem, og nå skal de få en ekstra ramme for å gjøre det enda triveligere og bedre for de fantastiske menneskene som bruker Frivilligsentralen.

– Gir ro og stabilitet

– Vi i Rødt Sagene er glade for å kunne være med og bevilge penger til frivilligheten og kulturaktiviteter ​på Sagene seniorsenter i Treschows gate, sier Annik Heger, Rødts representant i helse- og mestringskomitéen.

Det har i høst vært stor usikkerhet rundt hva som skulle skje med​ de gode og aktive ca. 60-70 frivillige på senteret, når Bydel Sagene overtar driften fra 1. januar 2021. Rødt er glade for at bydelen også overtar arbeidsgiveransvaret for dagens ansatte, her kan du lese om da Rødt og SV ønsket de ansatte og frivillige ved senteret velkommen til bydelen.

– ​Dette gir ro og stabilitet slik at frivillige ikke mister kontakten med de ansatte, som de har jobbet sammen med i flere år. Bevilgningen i dag er et signal om at Rødt sammen den rødgrønne alliansen gir sin støtte til de ansatte, de frivillige og beboerne. Det er viktig at kompetansen og de frivillige aktivitetene blir ivaretatt på en god og forsvarlig måte, sier Heger.

– Viktig, selv om det bare er to tallforslag

Helse og omsorg er den største posten i bydelens budsjett. Derfor er dette veldig, selv om samarbeidspartiene kun fremmer to tallforslag på helse- og mestringskomitéens felt, sier Sagene SVs gruppeleder, Gry B. Larsen.

Hun trekker frem verbalvedtaket som spesielt viktig.

– SV er opptatt av de ansatte, de er vi avhengige av. Vi er opptatt av gode arbeidsvilkår, de har stått vanvittig på nå i pandemien. Selv om vi ikke har et tallforslag, vil vi følge dette tett. Det er grenser for hvor mye folk kan omstille seg.

Larsen hyller også bydelens frivillige:

– Frivilligsentralen har gjort viktig arbeid med å ringe rundt og ta med folk på tur. Når det gjelder seniorsenteret, så er Rødt og SV opptatt av å vise viktigheten av det de frivillige gjør. Frivillighet er i seg selv veldig viktig, man gjør både noe godt for andre og seg selv. Vi er også veldig opptatt av psykisk helse, og det frivillige arbeidet bidrar til å bedre det.

Hun legger til at når det er et omstillingsbehov på 50 millioner kroner i bydelen, er handlingsrommet for å flytte på midler begrenset.

– Og vi har vært i et spesielt år, og det vil det også bli ut i 2021. Da er det ikke rom for de store krumspringene.

Posisjonspartiene har også gitt bydelsdirektøren klar beskjed om Bydel Sagene ikke skal ha egenandel på trygghetsalarm, påpeker Larsen.

Budsjett 2021: Samarbeidsforslag av MDG, AP, SV og R som legges frem i helse- og mestringskomitéen i Bydel Sagene 10. desember, og fremmes i BU-møtet 17. desember som endringer og tilleggsforslag til budsjettet.

Tallforslag Ap, SV, MDG og R

Støtte til Frivilligsentralen

Frivilligsentralen har vært særdeles viktig under pandemien. Ensomhet er en alvorlig situasjon som mange ufrivillig har blitt utsatt for, under pandemien. Bydelsutvalget gir 100.000kr i en ekstrabevilling for å møte koronautfordringer hos bydelens eldre og ensomme.

Oppstartsstøtte til seniorsenteret for å stimulere til frivillighet

Bydelsutvalget bevilger 250.000kr i oppstartsmidler for å styrke frivillighetsarbeidet på seniorsenteret. Det er viktig at arbeidet, kompetansen, aktivitetene som har vært i regi av nasjonalforeningen i mange år forsøkes å ivaretas på en god og forsvarlig måte i tett dialog med beboere, ansatte og frivillige. Bydelsutvalget ønsker at frivillige og beboere blir involvert i utforming og planlegging av sosiale, kulturelle og andre frivillige aktiviteter.

Verbalforslag

Pandemiens effekt på ansatte og beboere på sykehjem og boliger i bydelen

Det er ikke tvil om at pandemien har skapt store utfordringer for både ansatte og beboere på bydelens sykehjem og boliger. Mange ansatte har måttet jobbe langt ut over det man kan forlange, og beboere har blitt skjermet og blitt mye mer isolert enn vanlig. Det har hvilt et ekstra stort ansvar på hele sektoren for at de ansatte skal være trygge på jobb og beboere trygge i sine hjem. Bydelsutvalget ber direktøren utrede hvilke effekter pandemien har hatt på våre ansatte og beboere, og komme med forslag på bøtende tiltak.

Merknad

Fysioterapi

Bydelsutvalget er glad for direktørens planlagte vurdering av fysioterapi i bydel Sagene. Vi er kjent med bekymringer fremkommet fra fysioterapeuter i bydelen, og ser frem til det planlagte arbeidet.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...