Sagene Avis

GJENVALGT: Ragnhild Sjoner Syrstad er gjenvalgt som leder av Sagene Ap. Hun forteller hva hun som leder vil bringe inn i partiet. Foto: Janina Lauritsen

Ragnhild er gjenvalgt som leder av Ap:

Hun mener koronakrisen har vist partienes sanne ansikt

For å bygge opp tilliten til de mest lokale politikerne, handler det om å være synlig og lyttende til det folk ønsker, sier Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BYDEL SAGENE: Ragnhild Sjoner Syrstad ble nylig gjenvalgt til å lede Sagene Arbeiderparti, etter å ha ledet partiet gjennom koronaåret 2020.

Nå ser hun frem til nye utfordringer.

– Det er stor stas med fornyet tillit i valgåret 2021. Jeg er klar for å stå på for en ny retning av landet, nå har det vært åtte år med en høyrepolitikk i Norge som jeg ikke syns gir mening.

Sagene Avis snakket nylig også med den nye lederen av Sagene MDG, det kan du lese mer om her:

– Krisen er på ingen måte over

Sagene Avis møter lokallagslederen nøyaktig ett år etter at krisen startet i Norge. Et år Syrstad mener har vist de politiske partienes «sanne jeg».


– Når krise inntreffer handler vi raskt, og da kanskje mer på instinkt. Da Høyre fremmet en krisepakke 13. mars 2020, besto den stort sett av skatteendringer og utsatt formuesskatt for de rike. Ap vil ha krisepakke tilpasset folk, som for eksempel omsorgspenger for dem som måtte være hjemme med barna da skolen stengte.

Ikke minst vil de utvide inntektssikring for folk som har blitt arbeidsledige - noe som skjøt fart fra i fjor, sier Syrstad.

– Det er avgjørende å sikre inntekt til så mange, hvis ikke kunne krisen vært enda dypere. De man tenker på først viser hvem man som parti er til for. Mens Høyre velger de rikeste med de største aksjeformue gjennom store skattekutt, så prioriterer Ap inntektssikring for de arbeidsledige, omsorgspenger og inntektssikring for lærlinger og studenter. Det siste året har lært oss verdien av rettferdig krisepolitikk.

Krisen er på ingen måte over, så det ligger fortsatt en veldig stor jobb igjen, påpeker hun.

– Først må vi vinne valget i år, så må vi gjennomføre en politikk hvor vi setter arbeidsfolk først. Det handler om billigere barnehager, AKS, mer helsevelferd, utvidet tannhelse med mer. Og politikkarbeidet starter også lokalt. Jeg gleder meg til å jobbe for en sosialdemokratisk retning for Norge, med ankerfeste fra Sagene!

Vil ha folk tilbake i jobb

– Hva mener Arbeiderpartiet blir viktig i bydel Sagene fremover?

– Nå er det stortingsvalg, det er viktig å huske at det du stemmer på i høst blir nasjonalpolitikk. Hvis Ap vinner valget, vil det være mer penger til kommunen og mer til Bydel Sagene til å utvikle behovet for eldre, skoler og barnehager. For eksempel vil vi ha billigere barnehager, så det blir opptil 2800 kroner rimeligere for en familie. Vi vil begynne å gjøre det rimeligere for førsteklassingene på AKS ved å gi gratis timer, sånn at flere får muligheten til å benytte seg av tilbudet.

Syrstad og Arbeiderpartiet mener det bør være en ambisjon å få tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet. Dette er en velferdssatsing som selvfølgelig også befolkningen i bydel Sagene vil merke, sier hun.

– Det som har tatt oss gjennom krisen er en sterk velferdsstat. Alle har rett på det samme helsetilbudet. For meg er det urettferdig at vi skal ha den samme rettigheten, men bidra ulikt til fellesskapet – der de aller rikeste betaler mye mindre i skatt enn en sykepleier eller lærer. For Ap blir det mer skatt for de rike, men lavere skatt for folk med vanlig inntekt, noe som gjør økonomien og livet romsligere etter pandemien – også for folk på Sagene.


Nå er det over 200.000 som er arbeidsledig i landet. Det viktigste blir derfor å få folk tilbake i jobb, og det er dette det som avgjør om vi kommer oss godt ut av krisen, mener hun.

– Det handler om at vi må ha en styring fra nasjonalt hold om at det skal være hele, faste stillinger som er normen. Spesielt i helse- og omsorgsyrkene, der er det mye deltid. Det er ett av de viktigste punktene for Ap. Det vil gjenspeiles i bydelen hvis Ap får komme til makta og gi mer midler til sterkere velferd i kommune-Norge. Om det er Lofoten eller Sagene.

Ønsker å gjenoppbygge tilliten

Når Syrstad tar fatt på sitt andre år som leder, ønsker hun å bringe åpenhet og inkludering til partiet. Ap har lagt en tøff periode med #Metoo bak seg, noe som kan svekke tilliten til de folkevalgte. Det går fort å bryte ned tillit, men det tar veldig lang tid å bygge den opp igjen, påpeker hun.

– Så for å bygge opp tilliten til de mest lokale politikerne, handler det om å være synlig og lyttende til det folk ønsker. Der har vi veldig flinke politikere i bydelsutvalget. Nå nylig, med ønske om flere benker i parkene for å skape flere møteplasser.

Politikken er også en arena folk kan bruke for å møtes, mener hun. Nå har mange sittet hjemme i et år, kanskje uten kontakt med omverdenen og andre har jobbet døgnet rundt for å håndtere pandemien.


– Så døra til å kunne aktivisere seg, treffe folk i nærmiljøet og bry seg om lokalpolitikken, den står åpen. Her er det rom for mange og vi vil veldig gjerne at folk som bor i bydelen aktivt vil være med på å påvirke nærmiljøet.

Etter årets første styremøte kom lokallaget frem til et hårete mål: Ambisjonen for det kommende målet er å doble medlemstallet. I dag teller Sagene Arbeiderparti 205 betalende medlemmer.

– Vi vil høre hva du mener om lokalmiljøet ditt. Da er det viktig å engasjere seg i sitt lokallag, om det så er for å treffe folk igjen – vi har Teams-møter og prøver å være sosiale innenfor det som er tillatt i pandemien. Jeg kjenner jeg blir inspirert av å ha så flinke folk med meg i styret, vi er et solid lag med ulike aldersgrupper. Det eldste medlemmet er noen og 70, og det yngste er knapt 20. Det er tilflyttere og det er folk som har bodd i bydelen i hele sitt liv. Så det er et veldig fruktbart miljø for å tenke høyt, la seg inspirere og kjenne på livsgnisten igjen etter pandemien. Det er et felleskap og samhold jeg gjerne vil utvide. Vi må jobbe oss sammen ut av den største helsekrisen og økonomiske krisen dette landet har sett.

– Vi må vekke byen til live

Da pandemien traff kom den nok som et sjokk for de fleste partier. Det var noe nytt å måtte tilpasse seg til en digital hverdag, men Syrstad mener lokallaget har fått til et godt medlemstilbud med varierte saker folk kan engasjere seg i likevel. Alt fra rettigheter til folk med funksjonsnedsettelser, til stormingen av kongressen i USA og til klima- og boligpolitikk. Men mye av den tradisjonelle synligheten i gatene, som er til å ta og føle på, er flyttet til digitale plattformer.

– Nå handler det om å aktivisere folk fra sin egen stue, og i det ligger det mye ukjent territorium. Kanskje noen har dårlig tilgang på å orientere seg i sosiale medier og få med seg alt som skjer, så vi legger opp til å ha flere samtaler med folk. Vi ringer og hører hva de syns, for å få en tett dialog. Pandemien har utfordret oss på måten vi driver politikk på. Det blir krevende i valgkampen, husbesøk egner seg ikke, med mindre smittetallene synker. Vi må være kreative og det er derfor vil jeg gjerne ha flere folk med på laget. Døra står åpen, vi trenger å høre alle innspill om det som rører seg i bydelen. Vi må vekke byen til live etter pandemien og skape mer engasjement ute i parkene med konserter og flere møteplasser.

Det aller viktigste for partiet akkurat nå, er å bli ferdig med pandemien. Men mye begrenses av tempoet på vaksinasjonen. Men i en verden hvor det er kontroll på smitten og alle er vaksinert, blir det viktigste å få folk tilbake i jobb.

– Det blir også viktig å bevare og styrke velferdsstaten som har tatt oss gjennom krisen. Dessverre skjer det en todeling i helsevesenet nå, hvor Høyre bruker fellesskapets midler til å finansiere det private tilbudet. Det er Ap imot, vi skal styrke det felles helsevesenet med mer midler så folk får den hjelpen de trenger. Da er det siste vi skal se etter 2021 nye skattekutt til landets aller rikeste. Det er grunnleggende urettferdig at virkelighetens Exit-menn, som du ser på TV (NRK-serie, journ.anm.) skal få enda flere 100 millioner kroner i bonus av politikerne. Vi må bruke fellesskapets midler på å styrke fellesskapet.

Vil ivareta frivillighet og idrett

Det har blitt stengt, åpnet og stengt igjen for frivilligheten og idretten. Og mange har mistet en viktig arena hvor de møter venner og får fri fra lekser og foreldre. Dette mener Syrstad er en viktig utviklingsarena for barn og unge som må ivaretas. Da har politikerne en jobb å gjøre.

– Både det at det finnes frivillige som vil være trenere og folk som stiller opp for å steke vafler, må opp og gå igjen. Da trengs det drahjelp fra oss politikere. Et viktig tiltak som de selv har bedt om er at de ikke skal betale moms, men heller bruke pengene på trompeter og fotballdrakter. Og det er veldig viktig. Ap står tydelig på at det skal bli momskompensasjon nettopp for å skape det yrende engasjementet og folkelivet vi vil ha.

Selv om det er koronakrise, skal klimaproblemet fortsatt løses, forteller hun. Ap har satt som mål at 55 prosent av utslippene skal kuttes.

– Utslippene skal ned veldig mye de neste ti årene. Det kommer til å være en stor omstilling for folk og nærlingsliv. Men det er en omstilling vi skal klare. Vi skiller oss fra andre partier ved at vi vil ha en rettferdig omstilling. Nå har vi i lang tid gitt store fordeler til folk som kjøper elbil, uansett om den koster 200.000 eller over en million. Luksusbiler har også fått statlig støtte. Det mener vi er helt feil. Du får en veldig kurant elbil til 600.000 som kan ta deg langt. Det som er over det må du betale moms på, som en vanlig fossilbil, så bruker vi de pengene på ladestasjoner rundt i hele landet i stedet. Da kobler vi sammen hele infrastrukturen på veiene i Norge med ladestasjoner, så alle skal ha muligheten til å bruke elbil. I distriktene er det langt mellom stasjonene og det fungerer ikke.

Ap mener det de kaller en rettferdig omstilling er det eneste som sørger for at en grønn omstilling vil lykkes. Byrden kan ikke fordeles ujevnt, vi må sørge for at folk er med på laget, sier Syrstad.

– Det er et perspektiv jeg skulle likt å se at de grønneste partiene, som MDG, tar innover seg. Alle skal med, også i klimaomstillingen.

Sagene Avis har også intervjuet den nye lederen av Sagene MDG. Lokalavisa vil i tillegg presentere de gjenvalgte/nyvalgte lederne av de andre politiske partiene i bydelsutvalget.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...