Sagene Avis

Hvem har erstatningsansvar etter oversvømmelse i borettslag og sameier?

I utgangspunktet er flom en skade som dekkes av forsikring. Foto: Shutterstock / NBBL (pressefoto)

Store nedbørsmengder kan by på problemer for de som bor i flomutsatte områder. Hvem har ansvaret dersom boligen din blir utsatt for oversvømmelse?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2021 kl 10:52

OSLO: Søndag øste regnet ned Østafjells med 50 til 70 millimeter på 24 timer enkelte steder. Målestasjonen Bjørnholt i Nordmarka hadde en av de høyest registrerte nedbørsmengdene i landet med 61,3 millimeter på ett døgn, på Blindern falt det 32,5 millimeter, ifølge Meteorologisk institutt.

Vann-og avløpsetaten økte vannføringen i Akerselva fra om lag 1 kubikkmeter i sekundet før helgen, til 30 kubikkmeter i sekundet på lørdag og søndag, på grunn av mye nedbør og høy vannstand i Maridalsvassdraget. Først mandag ettermiddag ble vannmengden redusert igjen, og tirsdag morgen er den nede på 15 m³/s.

Med elver over sine bredder og overvann på avveie, får forsikringsselskapene mange henvendelser. Spørsmålet om skade ved flom er i hovedsak et spørsmål om forsikringsdekning – om hvem som skal betale for skadene som har oppstått. Man kan i svært få tilfeller bebreide noen for at en flom oppstår, da det i høyeste grad avhenger av klima og miljø.

Det skriver Norske Boligbyggelag (NBBL) i en pressemelding.

Forsikringsspørsmål

– I utgangspunktet er flom en skade som dekkes av forsikring. Dersom bygningen eller gjenstanden kan brannforsikres, er den også dekket mot naturskade gjennom naturskadeloven, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek, i meldingen.


Ta et eksempel: Vann kommer inn i garasjekjeller med boder og gjør skade både på bygningen og gjenstander. Den bygningsmessige skaden dekkes av boligselskapets forsikring, mens skade på løsøre i bodene som tilhører andelseierne eller seksjonseierne, vil måtte dekkes av deres innboforsikring.

I nye bygg er det ikke uvanlig med garasjekjeller. Er bygget plassert nært et vassdrag og kjelleren oversvømmes slik at biler blir skadet, reiser det seg et særlig problem. Bil/motorvogn dekkes ikke av ordningen i naturskadeloven. Det vil i slike tilfeller avhenge av den enkeltes bilforsikring hvorvidt skaden dekkes. Naturskade.no skriver om erstatningsordningene.

Advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek. Foto: Nadia Frantsen

Utredning ved utbygging

Ved utbygging på flomutsatte områder plikter kommunen å gjøre en utredning av risikoen for skade ved flom. Det skal ved utbygging sørges for at det blir iverksatt tilstrekkelige sikringstiltak. I verste fall blir ikke utbygging tillatt på området. Har kommunen ikke overholdt sin plikt om utredning, kan de få erstatningskrav dersom oversvømmelse forekommer, skriver NBBL.

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har skrevet om klimatilpasning og sikkerhet mot naturpåkjenninger.

Skader som ikke dekkes av brannforsikring

Skader på objekter som ikke kan brannsikres oppstår i blant. Et ras kan for eksempel ta med seg en del av parkeringsplassen eller ødelegge veien inn til boligselskapet.

Bjerkek i NBBL sier at bygningsforsikring dekker skade på hageareal inntil en viss størrelse, men at øvrige skader ikke dekkes. I slike tilfeller kan man søke erstatning fra statens naturskadeordning. Det finnes også støtteordninger for sikring mot naturskader, hvor man kan søke om stønad til å iverksette forebyggende tiltak før flomskader oppstår.

If: Vannskadene strømmer på etter helgens uvær

Forsikringsselskapet If har nå passert 180 skader etter det voldsomme regnskayllet i helgen.

NORGE: Selskapet opplyser i en pressemelding at det vil ta mange dager før alle skadene er meldt inn.

– Vi regner med å passere 200 skademeldinger i løpet av tirsdag formiddag, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz .

– Det er alltid et etterslep. Folk kan komme hjem fra hytta eller ferie og oppdage skadene sent. Men i neste uke tror vi at det meste er meldt inn, sier Clementz.

Det er stor geografisk spredning i skadene på Østlandet og Sørlandet.

Flertallet av skadene If har fått meldt inn fra forsikringskundene er relativt små, med skadeanslag på noen titusen kroner per skade. Det er imidlertid også en del kjellere som har fått omfattende skader. Å sette i stand en innredet kjeller med bad kan raskt komme opp i 300.000-400.000 kroner, opplyser If.

– Det er likevel for tidlig å si hvor store skadene blir til slutt i kroner og øre. Nå er vi mest opptatt av å hjelpe kundene våre i en vanskelig situasjon, sier kommunikasjonssjefen.

– Jeg føler med dem som har fått vann inn i boligen. Skader kan repareres, men uansett vil hverdagen i mange uke framover bli påvirket. Ble kjelleren full av vann, må det gå vifter døgnet rundt i fem-seks uker for å tørke opp rommene helt. Deretter er det håndverkere inn og ut av huset i lang tid, sier Clementz.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...