ANNONSE

Hvorfor katter alltid vil hilse på folk som ikke liker dem

KATTEKVELD: Kattespesialist Susanne Hellmann Holmström hadde mange gode råd på kattekvelden til AniCura dyresykehus Foto: Illustrasjonsfoto Pixabay/Uschi_Du

Det fikk de svar på, i løpet av kattekvelden. De fikk også svar på blant annet følgende: Hvorfor drar katten maten utover hele kjøkkengulvet? Og hvorfor er katten så innmari nøye med å vaske seg?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.03.2018 kl 08:45

ANNONSE

BJØLSEN: Tisser katten din i sofaen? Eller på puta di? Det er nok en ganske annen forklaring enn at katten bare er ute etter å irritere deg.

- Ingen dyr straffer, men det er dyr som ikke har det så bra, sa kattespesialist Susanne Hellmann Holmström på kattekvelden til AniCura dyresykehus på Bjølsen i februar.

Ikke start en revirkrig

Det finnes med andre ord en forklaring på hvorfor de gjør som de gjør. Hvis katten tisser overalt kan et par av forklaringene være at katten ikke liker akkurat den type kattesand eller at doen er satt på feil sted. Da ser vi selvfølgelig bort ifra andre problemer som sykdom.

Og når det gjelder kattesanden - den må du aldri sette igjen på trappa i stedet for å gå rett til søppelkassen. Da kan du sette i gang en skikkelig revirkrig. En ukastrert hannkatt har nemlig revir på opptil 10 km og katter kan lukte andre katter på opptil 1,5 km avstand. Hvis en annen katt lukter sanden kan den da finne på å tisse på døra di.

Katter har stort kontrollbehov. De vil ha det likt hele tiden. Hvis det kommer nye dufter i hus, kan de bli stresset - de vil alltid vite hva som skjer i reviret sitt.

LES OGSÅ: Tar du utfordringen? Her er Kristins påskenøtter

«Synes man ikke, finnes man ikke»

Huskatten vår stammer fra Egypt. Det kan forklare mye av kattens adferd.

For eksempel graver kattene ned etter seg etter toalettbesøket for å skjule lukten fra andre rovdyr.

De lever også etter tankegangen «synes man ikke, finnes man ikke.» Hvis vi finner katten når den gjemmer seg, skal vi altså ikke avsløre den. La den være i fred, den kommer tuslende frem når den føler for det.

Du kar kanskje en katt som legger lekene sine i vannskåla? Dette er også instinkt fra da de var ørkendyr og skulle gjemme byttet.

KATTEKVELD: Katteekspert Susanne Hellmann Holmström, veterinær Ulrich Ohm og Karianne Aarmo og Kathrine Lund Pettersen, ansatte ved AniCura dyresykehus Foto: Janina Lauritsen

Katter er renslige dyr

Irriterer du deg over at katten drar maten utover gulvet? Det er nok ikke fordi den er rotete av seg. Det kan hjelpe å bytte til en større matskål - hvis den er for liten, kommer værhårene borti kantene, noe som irriterer katten. Dette gjelder også vannskålen. Og den skal helst være i keramikk, stål eller glass, men aller helst en vannfontene.

Katten kan bruke seks timer om dagen på å vaske pelsen. En norsk skogkatt slikker faktisk i seg 700 gram pels i året.

- Så tar man på seg håndkrem med vaniljelukt og klapper katten, da tenker den «takk, da ble det to timer til med vask» sa Hellmann Holmström

Men hvorfor er de så innmari nøye med å vaske seg, da? Jo, det har med jakt å gjøre. Hvis den lukter rent har den nemlig mer lykke i jakten.

Forskjell på katteeiere og hundeeiere

Hellmann Holmström fortalte også om forskjellene på katteeiere og hundeeiere. Kanskje du kjenner deg igjen?

- Hundeeiere er disiplinerende, lojale og utadvendte, mens katteeiere er kreative, filosofiske og selvstendige.

Katter er sosiale dyr, men de vil velge vennene sine selv.

- Hvis jeg har to venner på besøk og den ene liker katter og den andre ikke? Hvem tror dere katten går til da?

Den som ikke liker katter gir dem nemlig tid til å tenke seg om og velge, i motsetning til katteelskerne som gjerne kaster seg over dem.

Hun har også funnet personlighetstyper hos kattene, dette påpekte hun kun er en egen teori, og ikke basert på forskning:

Dronningen: Denne katten ligger høyt plassert, har fått mange kattunger, er selvstendig og selvsikker.

Politikatten: De er frustrerte og irriterer seg over alt. De vil ha den høye plassen i rommet og utvikler seg til toalettpoliti - da ligger de utenfor dodøra di. De tar også makten over matskåla.

Klovnen: Disse koser seg i sofaen og bryr seg generelt ikke så mye.

Den følsomme: Denne katten vil ikke være i veien og er ganske redd og sky.

Uansett hvilken kattetype du har, er det 13 ting den trenger å gjøre hver dag:

 • Spise
 • Drikke
 • Gå på toalettet
 • Holde oversikt over reviret
 • Leke
 • Sove
 • Ta vare på pelsen
 • Jakte
 • Observere
 • Klore
 • Gjemme seg
 • Oppdage nye ting
 • Sosial kontakt

Men selv om katten trenger å klore hver dag, betyr ikke det at den skal få lov til å gjøre det på møblene. Hvis katten er i ferd med å ødelegge sofaen, stolen eller teppet kan det hjelpe å feste dobbeltsidig teip der den klorer. Katter hater nemlig å bli klissete på potene.

Hellmann Holmström har også tips til reisen til veterinæren:

 • Kjøp et passe stort bur, der man kan løfte av toppen
 • Bær buret bak frem, det gir mindre synsintrykk
 • Unngå stress og høye lyder
 • Ikke dra katten ut av nakkeskinnet, løft av taket på transportburet
 • Ikke sett buret på gulvet, de vil ha oversikt.

For å bli den perfekte katteeieren, må du gi katten et godt kosthold, kastrere, id-merke og registrere, dra heller en gang for mye til veterinæren enn en gang for lite og gi katten kvalitetstid og hverdagstrening.

LES OGSÅ:

Nå gir de seg, etter 32 år med laks og vilt

Er folk late, eller kan jula lyse helt til påske?

Slik koker du egget riktig

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord