Sagene Avis
Annonse: Fennecs Media

Foto: 123RF

Investere i aksjer? Dette bør du vite

Ved å investere i aksjer kan du potensielt delta i en verdioppgang over tid. Som aksjonær får man et direkte eierskap i en bedrift, og som en del av dette vil man også dra nytte av potensielle oppturer i selskapets verdiskapning.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2021 kl 11:03

Investeringer i aksjer er en populær spareform i Norge, der en betydelig andel av befolkningen sitter på aksjeverdier, både direkte og indirekte (f.eks via fondsandeler). Den mest kjente "investoren" er Statens Pensjonssparing Utlandet, også kjent som Oljefondet. En betydelig andel av fondet er investert i aksjer, noe som har medført høy verdistigning over tid, til fordel for hele Norges befolkning.

Aksjekjøp er ikke risikofritt, men regnes fortsatt som en av de beste spareformene for de som ønsker å sette penger til side over lengre perioder, derav for sparing til pensjon.

Dine rettigheter som aksjeeier

Aksjonærer får visse rettigheter i retur. Det inkluderer retten til å motta utbyttebetalinger som står i proporsjon til eierskapet. F.eks: Eier man 0,1 prosent av selskapet, vil man ha rett på tilsvarende andel av utbyttet.

Aksjonærer har også rett til å stemme på ulike forslag ved selskapets generalforsamling. Som aksjeeier får man delta i demokratiske prosesser, der aksjonærene forsøker kommer til enighet om ulike forslag fra selskapets ledelse.

Hvordan kan man kjøpe aksjer?

Det finnes flere måter man kan kjøpe aksjer, f.eks via en nettmegler eller banken man benytter (gitt at den støtter aksjehandel). I tillegg er det mulig å gjennomføre aksjekjøp via EU registrerte selskaper, til tross for at disse ikke har noen fast virksomhet i Norge.


Tips: Se hvor mye det koster å kjøpe aksjer hos ulike meglere i Norge.

For å holde kostnadene nede vil det oftest lønne seg å handle aksjene via nettet på egenhånd. Meglere krever gjerne høyere gebyrer for å legge inn handler manuelt på vegne av kundene sine.

Vær også oppmerksom på effekten av å kjøpe aksjer for mindre beløp. Meglerne har gjerne minimumssatser for kurtasje, som slår inn uavhengig av størrelsen på kjøpet.

Det kan for eksempel koste 50 kroner, uansett om man kjøper aksjer for 500 kroner eller 50.000 kroner. Forsøk å finne en megler med lave gebyrer og et stort utvalg av forskjellige aksjer.

Hvor lønnsomt er det å investere i aksjer?

Å kjøpe aksjer som en langtidsinvestering har vist seg å være svært lønnsomt, til tross for kortsiktige verdisvingninger. Her sikter vi ikke til kjøp av enkeltaksjer, men heller en portefølje av selskaper som er vektet konservativt mellom ulike sektorer. Med andre ord - at investeringene følger børsens verdistigning i sin helhet.


Et eksempel er S&P500 indeksen (bestående av de 500 største selskapene i USA) sin verdistigning de siste 20 årene. I perioden mellom år 2001 og 2020 steg verdien av indeksen i snitt med 7,45 prosent hvert år. Justerer man for inflasjon i USA var realavkastningen ca 5,30 prosent.

Legg en langsiktig plan for investeringer

Før man kjøper aksjer bør man legge en plan for hvor mye og hvilke selskaper man skal investere i. Det inkluderer hvilken andel av lønningen man ønsker å sette til side for aksjekjøp. Her er 4 tips:

  • Kjøp aksjer jevnlig over tid, med faste trekk hver måned. På den måten oppnår man et bedre "prisgjennomsnitt" per aksje.
  • Ikke selg aksjene i panikk dersom markedet opplever en stor korreksjon. Aksjeinvesteringer bør gjøres over en langsiktig periode.
  • Hold kostnadene så lave som mulig. Ikke la megleren stikke av med en stor andel i form av kurtasje.

  • Hold aksjene over en periode på minst 10 år. Ikke invester penger du forventer å måtte bruke i denne perioden.

Ikke kjøp aksjer for alle pengene

Ikke kjøp aksjer for alle pengene du sitter med. Det er heller lurt å sette til side kontanter som en del av porteføljen.

Aksjemarkedene kan svinge kraftig på kort sikt, og har en tendens til å falle markant med visse mellomrom. Da kan det være godt å ha kontanter liggende, så man kan kjøpe aksjer man mener er underpriset dersom en korreksjon inntreffer. For å diversifisere risiko ytterligere bør porteføljen også bestå av en viss andel obligasjoner.

Det finnes også en rekke fonddsparingsprodukter i Norge som er aktivt forvaltet. Dette er selskaper som spesialiserer seg på å forvalte midler på vegne av kundene sine, i bytte mot et honorar. Velger man et slikt fond er det ekstra viktig å gjøre grundige undersøkelser på forhånd.

Kjøp av aksjer gir ingen garantert gevinst, enda det historisk sett har vært en klok langsiktig investering. Nøkkelen til suksess i aksjemarkedet er å tenke langsiktig, samt at man sprer risiko utover flere selskaper innen ulike sektorer. Det kan være lett å falle for fristelsen med å sette alle sparepengene på ett selskap, men det øker også tapsrisikoen markant.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...